Başkan Tosuner’den gübrede fiyat tepkisi

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Gübre fiyatında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 80 ila 90 arasında bir artış yaşandı. Artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmeli" dedi.

Başkan Tosuner’den gübrede fiyat tepkisi

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Gübre fiyatında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 80 ila 90 arasında bir artış yaşandı. Artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmeli" dedi.

ÜRETİCİ ZOR DURUMDA

Başkan Osman Tosuner Bafra Ziraat Odasında basın toplantısı düzenleyerek, son aylarda yağışların az olması nedeniyle zor bir dönem geçirileceğini belirtti. Gübre fiyatlarında yaşanan fiyat artışına tepki gösteren Tosuner, "Gübrede yüzde 80 ila 90 arasında fahiş artış yaşıyoruz. Hububat buğday arpa gibi ürünlerde gübre kullanıyoruz. Ayrıca yazlık ekilecek sebzelerde de gübre kullanımı yapılacak. 140 lira olan DAP Gübresi 175 çayır gübresi 70 liradan 100 liraya üre 120 liradan 150 lira üreticinin beline büken fiyatlar bunlar. Hala daha artışlar yaşanıyor. Devletimiz gübre üreten firmalarla bir an önce görüşüp sebeplerini sorması lazım. Tarımın yok olmaması için 12 ayda yaşanan yüzde 80’lik artışın neden olduğunu araştırmamız lazım. Hangi kurumun denetlemesi gerekiyorsa çitçinin yok olmaması için bir an önce denetlemesi gerekiyor.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDA UÇURUM VAR!

Kışlık sebze sezonunda yaşananlara gelirsek, onlarda da çok büyük fiyat değişikliği yaşandı. Mesela brokoli 6.5 liradan 5.5 liraya düştü. Kırmızılahana da değişiklik yok. Hibrit 2 liradan 50 kuruşa düştü, pırasa 2 liradan 1 liraya düştü. Bafra’da kışlık sebze de 110 bin dekarlık alan var. Üretici karnabahar ve brokolinin fide fiyatını alamıyor. 3 liraya aldığı fideyi 50 kuruşa satıyor. Bir günlük işçi maliyeti 150 lira. Mazot, gübre, ilaç almış başını gidiyor. Üretici ile tüketicinin arasında korkunç bir uçurum var. Bafra’da pırasayı 1.5 liraya alıyor. Ankara’da halde 5 liraya satıyor. Aracılar büyük para kazanıyor ”ifadelerini kullandı.

Ayhan Aydemir

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fahrettin kurt
Fahrettin kurt - 3 yıl Önce

Sayın başkan siz bir kuruluş olarak el atıp sesimizi duyuramazsaniz biz ne yapabiliriz Allah sonumuzu hayır etsin

SIRADAKİ HABER