Bafra Pirinci Türkiye'de isim yaptı

Su içinde yetişen ve işlendikten sonra pirinç haline gelen çeltik, bu yıl verim ve 3,5 lira civarında alımlar başlanmıştı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptığı açıklamada "Bakanımızın tüm ürünlerde % 10 indirim yapılacak açıklamasından sonra bu fiyat 2,5 liralara kadar düştü çeltik üreticileri zarar etti" dedi.

Bafra Pirinci Türkiye'de isim yaptı

Bafra Ziraat Odası Başkanı Tosuner,  yaptığı açıklama da, "2015 yılından sonra çeltiğin verimini daha nasıl yükselte biliriz çeltikten nasıl kaliteli ürün elde edebiliriz diye düşündük ve odamızca bilinçli tarıma yöneldik. Toprak tahlili yapmayan bir ovada tarım yapmak verimli olmadığını düşündük ve 2015 yılında Bafra Ziraat Odası olarak toprak tahlil laboratuvarı kurduk. 2015-2016 yılında bin 200 parsel toprak tahlili ile başladık bu rakam 2016 yılında 100 bin dekara kadar çıktı” diye konuştu.

BAFRA PİRİNCİ TÜRKİYE'DE İSİM YAPTI

Bafra pirincinin Türkiye'de isim yaptığını da söyleyen Tosuner, “2017 yılında çeltikte 3 bin parsel toprak tahlili yaptık. 2015-2016-2017 yılında çeltik fiyatlarında ekim alanlarında büyüme oldu verimlerde yüksek kaliteli ürünler çıktı. 2018 yılında Bafra'da 100 kırk bin dekar alanda Ziraat Odası olarak çeltik ekimini başlatmış olduklarını da söyleyen Başkan Tosuner, ekim ve hasat arasında 120 gün gibi bir süre oluyor. Bafra'da çeltik çeşitlerinin çok olması bazı tarlalarada bu sürenin 140 güne kadar bulduğu da oluyor. 21 Eylül'de 130 gün üzerinden hasatımızı gerçekleştirdik” şeklinde ifade etti.

ÇELTİK ÜRETİCİLERİ BU YIL ZARAR ETTİ ZOR DURUMDA KALDI

Tosuner açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “2017'de Bafra Tarım Kredi Kooperatifi 12 özel işletmeci firmayla 60 randıman üzerinden 3 lira 30 kuruş ile 3 lira 80 kuruş arasında alımlara başladı. Çeltiklerin alımlarına başlandığında nu yıl ki hasatın yüksek kaliteli olduğunu gördük. Alımlar 1 hafta devam etti, bir hafta sonra devletimizin ekonomide halkından bir destek alması için Hazine ve Maliye Bakanımızın açıklamasından sonra ürünlerde % 10 gibi bir indirim sağlandı. Bakanımızın açıklamasından sonra çeltik eken çiftçilerimiz çok zor durumda kaldı.

” 3,5 LİRA OLAN ÇELTİK 2,5 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ

“Bakanımızın açıklamasından Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara başkanlığı açıklama yaptı piyasaya % 20 ve % 40 oranında pirinç süreceğiz demesi Tükiye genelinde çeltik alımlarda otomatik olarak 60 randımanla çarpılan elliler bugün 46-45- 44’lere düştü Toprak Mahsulleri Ofisinin bu açıklaması üreticiye çok büyük zarar verdiğinin de altını çizen Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bakanın açıklamasından sonra çeltiklerin 3,5 liradan alıma başlanışta bu rakamların 2,5 liralara düşmesi indirimlerin %10'lara değil, %30'lara varması çiftçilere zarar ettirmiştir. Devletimiz çiftlilerimizin mağduriyetini gidermesi gerekli. Şuan Bafra'da Tarım Kredi Kooperatifi alımları tamamen durdurmuş vaziyettedir bundan da özel firmaların faydalanması ve çiftçiyi mağdur etmesi Bafralı çeltik çiftçilerini ayrıca zor duruma sokmuştur." dedi.

 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER