Üçüncü Doz İçin Araştırma Yapılıyor, Dördüncü Doz Gündeme Gelebilir

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap hızlı bulaşan, aşılara karşı da diğer varyantlara oranla daha dirençli olduğu öne sürülen Delta Plus varyantı hakkında Medyascope’ta şunları söylüyor:

Konuşmanın 15:50- 16:25 arası:

“…Dünyada hani iki doz inaktif aşı Sinovac aşısı üzerine üçüncü doz mRNA aşısı şeklinde bir uygulama çok yapılmadığı için bunu biraz bizim ülkemizdeki uygulama gösterecek. O yüzden de bizim ülkemizde bu üçüncü doz uygulanan kişilerden şimdi bu soruya cevap aramak üzere serum toplanıyor, serum topluyoruz. Ve bunların ne kadar virüsü işte nötralize edebileceğini, durdurabileceğini dolayısıyla bağışıklığı ne kadar artırdığını görme şansı olacak. O zaman belki bir dördüncü doz gündeme gelebilir…”

Mülakatın tamamını seyretmek içinhttps://www.youtube.com/watch?v=CKMGv0qdzsc

Sağlık Bakanı’ mızın 30 Haziran 2021 tarihli açıklaması (1):

50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun üçüncü doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile üçüncü doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı üçüncü doz olarak yaptırabilirsiniz“.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’ nin (KLİMİK) açıklaması (2):

İki doz Sinovac aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım? Hangi aşıyı olmalıyım?

İki doz Sinovac aşısı olan kişilerde oluşan bağışıklık yanıtının 3-6 ay içerisinde giderek azaldığı gözlenmektedir. Ayrıca Sinovac aşısının tüm dünyada birkaç ay içinde hakim hale gelmesi beklenen Delta varyantına karşı etkisi de sınırlı gözükmektedir. Bu nedenlerle iki doz Sinovac aşısı olanların ikinci dozdan 3-6 ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır.

Bu kişilerde 3. doz aşı Sinovac ile uygulanabilir. Ancak Delta varyantına karşı koruyuculuğu sağlamak açısından, özellikle sağlık çalışanları, kalabalık yerlerde çalışanlar gibi virüsle karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin, ayrıca daha güçlü bağışıklık oluşturduğu için ileri yaştaki kişiler ve bağışıklık yetmezliği olanların 3. doz aşıyı BioNTech ile olması tercih edilmelidir.

Üçüncü doz aşılar konusunda Prof. Dr. Murat Akova şu sözlerine ben de katılıyorum (3):

Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı olan bir durum bu. Doğrudur varyantlara karşı bütün aşıların bir azalmış etkinliği söz konusu. Ama bu azalmış etkinlik hep nötralizan antikor üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden. Dolayısıyla 3. dozun buna katkısı ne kadar olacak, katkısı olursa bu 3. dozların ekstra bir zararı olacak mı, yan etkisi olacak mı, bütün bunları önce bir bilimsel çalışma içerisinde yapıp ona göre karar verilmesi lazım. Belki günün birinde 3. doza ihtiyacımız olacak ama bunun belki de varyantlara karşı geliştirilmiş yeni bir aşı ile olması gerekecek, ya da elimizdeki aşılarla yapmak zorunda kalacağız. Ama bu henüz bilimsel bir soru”.

Gelelim neticeye

Böylece “iki doz Sinovac’ dan sonra bir doz BioNTech” yapılarak bir araştırma yürütüldüğünü ve dördüncü doz aşının da yolda olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

Sağlık Bakanlığı ve KLİMİK üçüncü doz tavsiyeleri için bir araştırma yaptıklarını net olarak açıklasalardı çok daha doğru bir iş yapmış olurlardı.

Bu bilgilere göre üçüncü doz aşının, koruyuculuk ve emniyetinin bilinmediğini ve bunun için bir araştırma yapılmakta olduğunu anlamış oluyoruz.

Durun bakalım, daha neler görecek, neler duyacağız.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

YORUM EKLE