Uğur Şahin’in Görüşmeleri de Mutasyona Uğradı

ARK: “mRNA aşıları ilk çıktığında hem antikor hem hücresel bağışıklık sağladığı bildiriliyordu. Zamanla, hücresel bağışıklık unutuldu, sadece “giderek azalan” antikorlar üzerinden değerlendirmeler başladı. Acaba neden?”

***

12 Kasım 2020′ de aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu…

27 Şubat 2021′ de Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin

31 Mart 2021′ de: Yaz ayında daha sert bir kapanma olabilir 

23 haziran 2021′ de: Üçüncü doz takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz

13 Temmuz 2021′ de gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebiliriz.

14 temmuz 2021′ de üçüncü doz mRNA aşıları olmadan koronavirüs salgının kontrol altına alınamayacağını söylemiş. “Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak” diyen Şahin, “Bunu da üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm” ifadelerini kullanmış (1).

Gelin Uğur Şahin’ in son sekiz ay içindeki açıklamalarına bir göz atalım.

BBC: 12 Kasım 2020

Koronavirüs aşısı çalışmalarında ilk klinik deneylerden başarılı sonuçlar aldığını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söyledi (2).

Hürriyet: 27 Şubat 2021:

Alman medyasına konuşan ilaç şirketi Biontech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin, Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyledi.

Şahin, koronavirüs aşısı sayesinde virüsün insan vücudundaki gelişiminin engellendiğini ifade ederken koronavirüs aşısının her iki yılda bir tekrar edilmesi gerektiğini de ayrıca belirtti (3).

Medimagazin: 31 Mart 2021

Uğur Şahin’den uyarı: Yaz ayında daha sert bir kapanma olabilir (4).

İndependent Türkçe: 10 Mayıs 2021

Eleştirilerin odağındaki BioNTech: Fiyatları kâr amacı gütmeyecek şekilde düşürmeye hazırız. Şirket patent haklarından feragat etmenin salgını bitirmede etkili olacağı fikrine hâlâ katılmıyor (5).

Deutsche Welle: 23 Haziran 2021

BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” dedi (6).

Sabah: 13 Temmuz 2021

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebileceklerini açıkladı (7).

Gelelim neticeye

Virüs gibi Uğur Şahin’ in görüşlerinin de mutasyona uğradığını görüyoruz.

Kaynaklar:

1. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-ugur-sahinden-ucuncu-doz-cagrisi-1852405

2. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54919704

3. https://www.hurriyet.com.tr/dunya/normale-donus-mujdesi-ugur-sahin-tarih-verdi-41750926

4. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ugur-sahinden-uyari-yaz-ayinda-daha-sert-bir-kapanma-olabilir-11-686-95078.html

5. https://www.indyturk.com/node/356856/sa%C4%9Flik/ele%C5%9Ftirilerin-oda%C4%9F%C4%B1ndaki-biontech-fiyatlar%C4%B1-k%C3%A2r-amac%C4%B1-g%C3%BCtmeyecek-%C5%9Fekilde

6. https://www.dw.com/tr/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-delta-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-etkili/a-58006510

7. https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/07/13/gerekirse-100-gunde-yeni-bir-asi-gelistirilebilir

Cumhuriyet‘ in haberi:

Pfizer ile ortaklaşa Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortaklarından Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’de Boston Globe Media bünyesinde kurulan sağlık haber sitesi Stat News’ün düzenlediği bir etkinlikte konuştu.

Şahin, dünyanın, destekleyici üçüncü doz mRNA aşıları olmadan koronavirüs salgının kontrol altına alamayacağını söyledi. “Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak” diyen Şahin, “Bunu da üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm” ifadelerini kullandı.

‘AŞI OLDUKTAN 4-6 AY SONRA ANTİKOR SEVİYESİ AZALIYOR’

Antikor tartışmasına da değinen Uğur Şahin, “Aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar var. Şunu belirtmek gerekir ki, aşı olanların Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirdiğini söyleyemeyiz. Fakat belli bir süre sonra aşının, ağır hastalığa karşı yarattığı korumada biraz azalma, çok ufak bir azalma olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Şahin ayrıca, “Dolayısıyla üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Etkinlikte açıklamalarda bulunan bir diğer isim olan Pfizer’ın aşı araştırma ve geliştirme bölümü başkanı Kathrin Jansen de, “Şu an elimizde veriler var ve ona göre Covid-19 destekleyici aşıları geliştirip test ediyoruz. Burada amaç para kazanmak değil” dedi. Jansen, yaptıkları araştırma sonuçlarını ve verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını da duyurdu.

Kaynakhttps://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-ugur-sahinden-ucuncu-doz-cagrisi-1852405

YORUM EKLE