banner221

USA’da Unlarda Koli Bakterisi Bulundu

USA’ da Baker’s Corner All Purpose Flour markalı un marketlerden geri çekildi ve daha önce satın almış olanların da bunları kullanmadan atmaları istendi.

Aferin, Amerika’ lılar işlenmiş unun obezite ve diyabet salgınında en önemli etkenlerden biri olduğunu geç de olsa anlamışlar diye onlar adına sevinirken hevesim kursağımda kaldı.

Bu ikaz, meğerse unların işlenmiş olması ve ilave edilen katkı maddelerinden dolayı değil, E. coli bakterisi bulaşmış olabileceği içinmiş.

Bu salgın dedikleri vahim olayda 8 eyalette 17 kişi E. coli O26 ile enfekte olmuş yani mikrop bulaşmış, üçünün hastaneye yatırılmaları gerekmiş, ölüm vak’ası olmamış.

E. coli enfeksiyonu

İnsanlarda bakteri alındıktan ortalama 3-4 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor.

Bazı hastalarda “hemolitik üremik sendrom” adı verilen bir böbrek yetersizliği gelişiyor.

Hastalık gaitada bakterinin gösterilmesiyle teşhis ediliyor.

E.coli enfeksiyonu şüphesi olanlara teşhis için testler yapılana ve E. coli enfeksiyonu ekarte edilene kadar antibiyotik tavsiye edilmiyor.

Bazı araştırmalar antibiyotik verilen hastalarda hemolitik üremik sendrom riskinin yüksek olduğunu gösteriyor ve antibiyotik tedavinin faydası gösteren yeterli delil de bulunmuyor.

Gelelim neticeye

Una böyle bir bakteri bulaşması ve insanların bu yüzden hastalanmaları ve unun geri çekilmesi tabii ki çok önemli ama ben USA’ lı uzmanlara işlenmiş un yüzünden obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve kanserlere yakalanan Amerika’ lıların sayısını hesap etmelerini teklif ediyorum.

Malum, birkaç ay önce Dünya Sağlık Örgütü trans yağların sebep olduğu kalp-damar hastalıkları yüzünden tüm dünyada her sene 540 bin kişinin öldüklerini açıklamıştı.

Unun da trans yağlardan geri kalacağını sanmıyorum.

YORUM EKLE