Uzun Yaşamak İçin 4 Önemli Faktör

Dünyanın önde gelen tıp merkezlerinden Johns Hopkins’ in 6.200 kadın ve erkeği 8 seneden uzun süre takip ederek gerçekleştirdiği çalışmada tüm sebeplere bağlı ölümleri yüzde 80 azaltan dört faktör belirlendi.

İşte, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırları:

SİGARA İÇMEYİN

Sigara sadece koroner arterleri etkilemez, sigara içenlerde kanser ve felç riski de yüksektir. Birçok başka organ da sigaradan etkilenir.

SAĞLIKLI KİLONUZU KORUYUN

 En sağlıklı kişiler vücut kitle endeksi 25’ in altında olanlar idi.

OTURMAYIN, HAREKET EDİN

Haftanın çoğu günleri günde 30 dakika aktif olun, aktivitenizi sabah, öğle ve akşam olmak üzere 10’ ar dakikalık üç bölüme ayırın

SAĞLIKLI GIDALAR SEÇİN

En sağlıklı kişiler taze sebze ve meyveden, kuruyemiş, balık, tam tahıldan zengin, zeytinyağı ile pişirilmiş yemekleri ihtiva eden Akdeniz Diyeti uyguluyordu.

Gelelim neticeye

Johns Hopkins’ in de “Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat” felsefesini benimsemesine şaşırmadım çünkü aklın yolu biridir.

Bakın, Johns Hopkins de ne çekap, ne tarama, ne rutin kontrol, ne erken teşhisten bahsediyor, ne de vitamin, mineral, balık yağı veya aspirin-kolesterol-tansiyon ilaçlarının adını ağzına alıyor.

Benim de her zaman tekrarladığım gibi sağlıklı ve uzun yaşamak kendi elinizdedir, tıbbın değil diyor.

Zaten Dünya Sağlık Örgütü’ nün sağlığı tarifi de aynen bu minvalde: Sağlık, sadece hastalık veya sakatlık yokluğu değil, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik hâlidir (2).

Sizi hastanelere, muayenehanelere davet edenlere kanmayın!

YORUM EKLE