Vitamin D Olmadan Hücresel Bağışıklık Çalışmıyor

Pandeminin başından beri koronavirüsten korunmada ve virüs bulaştığında hastalığın hafif atlatılmasında sağlıklı hayat tarzının ve adam gibi beslenmenin önemine dikkat çekiyoruz.

Sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenenlerin elbette besin desteklerine ihtiyacı yok ama iş vitamin D’ ye geldiği zaman durum biraz değişiyor.

Vitamin D esas olarak deride güneş ışınlarının tesiri ile sentezleniyor, yiyecek ve içeceklerle alınan vitamin D’ nin ehemmiyeti az.

Pandemi dolayısıyla bilhassa yaşlı nüfus neredeyse bir seneden beri doğru dürüst sokağa çıkamadı, yazlığa, bağa bahçeye, denize gidemediler yani güneş yüzü göremediler.

Pandemiden önce de genel olarak kan seviyeleri düşük olan insanların bu kısıtlamalara bağlı olarak kan seviyelerinin daha da düşük olması kaçınılmazdı.

Bizler özellikle yaşlıların son derecede ucuz olan, ciddi hiçbir yan etkisi bulunmayan vitamin D almalarını tavsiye ederken mâlûm çevrelerden “Vitamin D damarlarda kireçlenme yapar, böbrek taşı yapar” şeklinde itirazlar geldi.

Günde birkaç bin ünite vitamin D almakla yan etki ortaya çıkması mümkün değildir; kasıtlı olarak çok fazla alınan her ilaç hatta aşırı yenen her gıda tabii ki yan tesirlere yol açar.

Annals of the New York Academy of Sciences’ da yayınlanan “T hücrelerinin neden vitamin D reseptörü vardır?” başlıklı makale vitamin D’ nin neden önemli olduğunu bilimsel delilleriyle ortaya koyuyor.

T hücrelerinin neden vitamin D reseptörü vardır?

Vitamin D’ nin bağışıklık fonksiyonlarının düzenlenmesinde çok önemli bir rolü vardır.

T hücrelerinde, D vitamini reseptörü (VDR) vardır ve doğrudan ve dolaylı D vitamininin hedefleri oldukları gösterilmiştir.

T hücreleri neden D vitaminine duyarlı olmalıdır?

Veriler, vitamin D reseptörü (VDR) ekspresyonunun, otoimmüniteyi baskılayan iki hücre tipinin, NKT (tabii öldürücü hücreler) hücrelerinin ve CD8αα T hücrelerinin gelişimi için gerekli olduğunu göstermektedir.

İlave olarak efektör T hücresi sitokin üretimi, D vitamini tarafından düzenlenir.

Mevcut deliller, NKT ve CD8αα T hücrelerinin, otoimmünite oluşumuna karşı koruma sağlamak için seleksiyon sürecinin bir parçası olarak VDR’ yi eksprese ettiğini göstermektedir.

Covid-19: Cocooning elderly over 70 at risk of vitamin D deficiency

Gelelim neticeye

Hücresel bağışıklığın T hücrelerinde vitamin D reseptörleri vardır ve bunların fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için kanda yeterli miktarda vitamin D bulunması gerekir.

Yeterli vitamin D seviyelerine sahip olabilmek için güneşli günlerde tam öğle vakti 15-20 dakika güneş banyosu yapmak ve adam gibi beslenmek yeterlidir.

Pandemi dönemine mahsus olarak vitamin hapı düşmanı olan ben bile bilhassa yaşlılara her gün birkaç bin ünite vitamin D desteği sağlanmasını gerekli buluyorum.

Kaynakhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21114675/

YORUM EKLE