Yabancı Dil Bilmek Beyni Gençleştiriyor

Temel ve Dursun,  bir turistle karşılaşmışlar. Adam, ‘Do you speak Inglish? demiş. Temel’ de cevap yok. ‘Sprichst Du Deutsch? demiş. Cevap yok. ‘Parlez-vous Français?’ demiş. Cevap yok. ‘Parlare Italina? demiş? Gene cevap yok. Temel Dursun’a dönmüş: Bak, bir de bir dil bir insan, iki dil iki insan derler. Adam o Uzmanlar, çocukluk çağlarından itibaren iki dil bilmenin ve bunu sürekli olarak konuşmanın ideal bir beyin jimnastiği olduğunu vurguluyorlar. İki dil konuşanların beyninde kan akımında artış ve bazı fiziksel değişiklikler meydana geldiği ve beyne daha fazla oksijen taşındığını belirtiyorlar.

Beyni genç tutmanın diğer yolları

Daha önceden de, beyni aktif tutmanın yaşlılığın neden olduğu bunamayı önlediği belirlenmişti. Araştırmalara göre, müzik aleti çalanlar, dans edenler ya da düzenli olarak okuyanlar, bilmece çözenler, kağıt oyunu oynayanların da yaşlılık bunamasına yakalanmadıkları biliniyordu.

Hangi yabancı dil?

Bu araştırma, hangi yabancı dilleri konuşmanın beyni genç tuttuğu konusunda yapılmadığı için, size her hangi bir dili öneremiyoruz. Bu araştırma, ikinci dil olarak Tamilce konuşanlarda yapılmışsa da, beyni aktif tutan ikinci dilin mutlaka Tamil dili olması gerekmiyor !

Grameri ve kuralları olan her dil, işe yarayabilir, ama bazılarının yabancı dil saydığı ‘tarzanca’, ‘kuş dili’ ve ‘vücut dili’ bilmenin benzer etkileri olduğunu söylemek zor.

SONUÇ

Beyninizin yaşlanmasını geciktirmenin çeşitli yollarından biri de,  ikinci bir dil öğrenmek ve bunu sürekli olarak konuşmak. Bunun için çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren ikinci bir dil öğrenmeye ve bunu konuşmaya teşvik etmelisiniz.

Not: Bu yazı ilk defa 2.10. 2004′ de yayınlanmıştır.

YORUM EKLE