Yeni Bir Hastalık: SİBO

American Society of Clinical Oncology (ASCO) yeni kongresinde sunulacak olan iki yeni araştırmaya göre sağlıklı diyet ve düzenli egzersizle beraber kuruyemiş yiyen kolon kanseri hastaları daha uzun yaşıyor.

7 senelik araştırmada haftada 60 gram “kuruyemiş” tüketen evre üç kolon kanseri hastalarında kanser nüksü riski yüzde 42 ve bu kanserden ölüm riski yüzde 57 daha az bulundu.

Araştırmaya göre bu etki Brezilya fındığı, kaju, pekan, ceviz ve Antep fıstığı gibi ağaçta yetişen yemişler için geçerli; yer fıstığının böyle bir faydası bulunmuyor.

Yüksek miktarda yağ asitleri, lif ve flavinoid ihtiva eden ağaç yemişlerinin kan şekerini ve insülin seviyesini düşürdüğü düşünülüyor.

7 sene kadar takip edilen bin kişi üzerinde yürütülen ikinci araştırmada da sağlıklı haya tarzı sürdüren (sağlıklı beslenme, egzersiz ve ideal kilo) kolon kanserli hastalarda ölüm riskinin yüzde 42 az olduğu sonucuna varıldı.

Alkol tüketimlerini azaltan hastalarda ölüm riskinin daha da az olduğu belirlendi.

Gelelim neticeye

Bu tür tek bir besin veya besin grubunun gözleme dayalı yöntemlerle araştırılmasından doğru ve kesin bir sonuç elde etmek çeşitli sebeplerle mümkün değildir.

Önemli olan bütünüyle sağlıklı beslenmedir, ağaç kuruyemişleri de sağlıklı beslenmenin onlarca unsurundan sadece biridir.

Bu araştırmada olduğu gibi ağaç kuruyemişlerinin faydalı bulunması bu besin grubuyla ilgili olmaktan ziyade bunları yiyenlerin sağlıklı beslenmeye (fermente ve lifli gıdalar, sebze, meyve, balıktan da zengin beslenmek ve hazır gıda yememek gibi) tam olarak uymalarıyla ilgilidir.

Araştırma, ağaç yemişi üreticileri tarafından desteklenmiş olması mümkündür.

Sağlıklı beslenme kanserin tekrarlamasını önlemede ve hastaların hayatlarını uzatmada etkili olduğu gibi asıl mühim olan bunun kanseri önleyebilmesidir.

YORUM EKLE