Yeşil ve Siyah Çaydaki Bileşikler Koronavirüsü Etkisiz Hâle Getiriyor

Siyah, yeşil ve oolong çayında bulunan çeşitli bileşiklerin KOVİD virüsüne karşı etkileri olduğu bildirildi.

Oolong çayı, bitkinin güçlü güneş altında oksitlenmesiyle üretilen geleneksel bir Çin çayıdır.

Bunlardan kısaca EGCG adıyla bilinen polifenol bileşiği epigallo kateşin gallat’ın kalp-damar, nörolojik, enfeksiyon hastalıkları ve kanser tedavisinde faydalı olabilecekleri zaten biliniyordu.

EGCG’ nin oksidasyonu ile TSA, TFDG gibi birçok başka polifenol bileşikleri de ortaya çıkıyor.

Antiviral etkininin incelenmesi için koronavirüs çeşitli çay ekstreleri ve saflaştırılmış çay kateşinleri, kateşin türevleri ve çay flavinleri ile muamele edildi.

Deneylerde, bir in vitro model olarak TMPRSS2’yi aşırı ifade eden VeroE6 hücreleri kullanıldı.

Laboratuvar çalışmasında koronavirüslerin siyah, yeşil veya oolong çayıyla muamele edilmesinin virüs titresini ölçülemeyecek kadar azalttığı ve VeroE6 hücrelerine zarar vermesini engellediği belirlendi. En yüksek etki siyah çay ekstreleriyle elde edildi.

Ayrı bir deneyde VeroE6 hücreleri EGCG, TSA ve TFDG ile önceden muamele edildi ve ardından hücreler SARS-CoV-2 ile enfekte edildi.

Bu şartlarda hücrelerin çaylarla muamelesinin enfeksiyonu önlemede farklı olmadıklarının görülmesi çaydaki bileşiklerin virüsleri doğrudan etkisiz hale getirdiklerini ama viral girişi önlemek için doğrudan hücrelere etki etmeyebilecekleri şeklinde değerlendirildi.

EGCG, TSA- veya TFDG ile önceden muamele edilmiş virüsle enfekte olmuş hücrelerdeki viral RNA yükünün değerlendirilmesinde, bilhassa TSA ve TFDG’ nin virüsün çoğalması ve salgılanmasını anlamlı derecede azalttıkları gösterildi.

Bu bileşiklerden TSA ve TFDG’ nin virüsün ACE-2 reseptörüne bağlanmasını oldukça kuvvetli, EGCG’ nin ise daha zayıf olarak engellediği neticesine varıldı.

Araştırmacılar, birkaç bardak çay içmekle bu etkilerin ortaya çıkmayacağını ama EGCG, TSA ve TFDG’ nin ağız yoluyla alınmasının ağız ve mide-bağırsak sisteminde koronavirüse karşı koruma sağlayabileceğini düşünüyorlar.

Gelelim neticeye

Her sabah ve akşam muhakkak çay içerim.

Bu çaylar koronavirüslere karşı etkili mi değil mi bilmem ama çay bana çok iyi geliyor.

Hele de kelle-paça çorbasının üstüne çay içmek benim için dünyanın en büyük keyiflerin biri.

Kaynaklar:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.12.04.412098v1

https://www.news-medical.net/news/20201208/Bioactive-tea-compounds-showing-potential-anti-SARS-CoV-2-activity.aspx

YORUM EKLE