banner221

Zeytinyağının Faydalarını İsbatlamaya Gerek Yok

Aşağıda okuyacağınız tam bir “Allah’ ın sevdiği kuluna eşeğini kaybettirip sonra buldurması” tadında bir araştırma ve haberdir.

BİR: İnsanların binlerce senedir tükettikleri sızma zeytinyağının sağlığa faydalarını araştırmak zaman kaybından başka bir şey değildir.

Sızma zeytinyağının sadece beyin için değil tüm organlar için, hastalıklardan korunmak, sağlıklı ve uzun yaşamak için olmazsa olmaz bir gıda olduğuna dair bir şüphe mi var da bunu ispatlamaya çalışalım?

Bu araştırmadan sızma zeytinyağının beyin sağlığı için zararlı olduğu gibi bir sonuç çıksaydı, zeytinyağından vaz geçecek de değildik, yüksek fruktozlu beslenmenin beyin sağlığına iyi geldiği neticesine varılmış olsaydı fruktoza da dadanmayacaktık.

Amerika’ yı yeniden keşfetmenin âlemi yok!

İKİ: “Çocuklarda zeytinyağı tüketimi tavsiyesi” elbette doğrudur ama bunu söylemek için böyle bir araştırmaya gerek yoktur çünkü bu zaten bilinen bir şeydir.

Tıpkı 2 + 2 = 4 sözünün ispata ihtiyacı olmadığı gibi!

Aksini iddia eden ispatla mükelleftir.

Adam gibi beslenmenin temel yağlarının köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı olduğu binlerce senedir milyarlarca insan üzerinde yapılan “araştırmanın” sonucudur.

ÜÇ:  “Soğuk sıkım sızma zeytinyağının, çocukların beyin gelişimini olumlu etkileyeceği” de hiç şüphesiz doğru bir ifade olmakla beraber bir hayvan deneyinden ve çocuklar üzerinde yapılmayan bir araştırmadan böyle bir hükme varılamaz.

Farelerde elde edilen sonuçların insanlar için geçerli olması da gerekmez, bunun ayrıca insanlar üzerinde ispatlanması icap eder.

Bu araştırmadan sızma zeytinyağının zararlı olduğu veya riviera zeytinyağı ve yüksek fruktozlu yemlerin faydalı olduğu şeklinde bir sonuç çıksaydı da dikkate almamak gerekir.

Nitekim araştırmada riviera zeytinyağının anksiyeteyi azaltıyor olması bulgusunun da hiçbir değeri yoktur.

DÖRT: Ayrıca, insanlar üzerinde yapılan beslenme araştırmalarına da asla güvenilmemesi icap eder; bunun sebeplerini daha önce yazmıştım (1, 2).

Bir araştırma domatesin kanseri önlediğini ortaya koyarken bir diğerinde domatesin kanser riskini artırdığı sonucu çıkabilir.

Elbette her ikisi de doğru değildir, kaliteli domates adam gibi beslenmenin temel gıdalarındandır ama ne domatesin ne başka bir gıdanın kanseri önlediği söylenemez; beslenme bir bütündür!

Tüm dünyaya bilimsel beslenme araştırmaları kaynak gösterilerek margarin ve bitkisel yağlar yedirildi ama kalp-damar hastalıkları ve buna bağlı ölümler azalmadığı gibi arttı.

Şimdi trans yağlar yasaklanıyor!

BEŞ: Haberde hep çocuk sağlığı üzerinde duruluyor.

Soğuk sıkım zeytinyağı sadece çocuklar için değil her yaşta insan için, sadece çocuk beyni için değil her yaştaki beyin için faydalıdır.

Son nefese kadar zeytinyağı!

Gelelim neticeye

BİR: Zeytinyağının da insanların binlerce seneden beri yiyip içtikleri gıdaların da sağlığa faydalı olduklarının ispatına gerek yoktur.

Şüphe duyan zeytinyağından uzak dursun, margarinlere talim etsin!

İKİ: Beslenme araştırmaları hazır gıdaların icadından sonra türemiştir ve geleneksel gıdalardan daha faydalı oldukları algısı yaratmak için yapılmaktadır.

Bu oyuna gelmeyelim!

ÜÇ: Zeytinyağına kurban olurum.

Kaynaklar:

1.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/09/23/yazilar/tip-yazilari/beslenme/besleme-arastirmalarinda-sahtekarlik-yapildigi-belirlendi/

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/09/15/yazilar/tip-yazilari/beslenme/modern-tibbin-beslenme-arastirmalarina-guvenilemez-beslenmenin-arastirmasi-olmaz/

***

Türkiye gazetesinin haberi:

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Spor Hekimliği ana bilim dalları ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, Deneysel Araştırmalar Birimine bağlı laboratuvarlarda, “Anadolu’da yetişen zeytinlerden elde edilen sızma zeytinyağının beyin gelişimine etkisi” konulu bir araştırma yaptı.

Araştırmada, 27 fareden bazılarına 8 hafta boyunca yüksek polifenollü (bitki kaynaklı biyoaktif bileşik) sızma zeytinyağı, bir bölümüne polifenol seviyesi düşük riviera zeytinyağı ile beslenme programı uygulandı, diğerlerine de yüksek fruktozlu yem verildi. Daha sonra farelere, 5 günlük öğrenme ve bellek deneyleri ile labirent testleri yapıldı.

Soğuk sıkım sızma zeytinyağı ile beslenen farelerin, labirentteki hedeflere diğerlerine göre daha çabuk ve kolay ulaştığı belirlendi.

Fruktozlu yem ile beslenenlerde ise bellek bozukluğu ve anksiyeteye (kaygı bozukluğu) rastlandı, sızma zeytinyağı tüketenlerde bu şikayetler görülmedi.

Riviera zeytinyağının ise karar vermeyi olumsuz etkilemesine rağmen anksiyeteyi azalttığı tespit edildi.

Araştırma sonunda hazırlanan bilimsel raporda, “Anadolu’da yetişen zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım sızma zeytinyağının, çocukların beyin gelişimini olumlu etkileyebileceğini gösterdiği” ifadelerine yer verildi.

“Yoğurda karıştırabiliriz”
DEÜ Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sızma zeytinyağı ile beslenenlerde kilo alımının da yüksek olmadığını, ayrıca yaşlanmanın yavaşladığını gözlemlediklerini de anlattı.

Tüm ebeveynlere çocuklarını soğuk sıkım zeytinyağı ile beslemeleri tavsiyesinde bulunan Harzadın, şunları söyledi:

“Her gün bir tatlı kaşığı zeytinyağının çocukların okul başarısını olumlu etkileyeceğini söyleyebilirim. Zeytinyağı ilaç gibi tüketilebilir. Salatada çocuğumuzun ne kadar zeytinyağı tükettiğini tam olarak bilemeyebiliriz. Eğer tatlı kaşığı ile içmek zor geliyorsa yoğurda karıştırabiliriz. Mümkün olduğunca havayla temasını azaltmalıyız. Anadolu’da büyük bir mucize var ve biz bunun değerini bilmeliyiz.”

Kaynakhttp://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/583042.aspx

YORUM EKLE