Barış Manço'yu anma programı

2 Ocak 1943’ de doğan Barış Manço doğum gününde anma ve şarkılarıyla değerler eğitimi yapıldı.

Barış Manço'yu anma programı

TÜBİTAK Ortaöğretim öğretim öğrencileri araştırma projesi yarışmasına Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu yıl "Barış Manço´nun şarkılarıyla değerler eğitimi" isimli projeyle katılıyor. Bu vesileyle projenin araştırma sonuçları proje ekibince aramızdan 20 yıl önce ayrılan Çağdaş Türk Ozanı Barış Manço’nun doğum gününde okul konferans salonunda rahmetli sanatçıyı anma ve şarkılarla değerler eğitimi etkinliği yapıldı.

Programda en fazla değer ihtiva eden şarkıların yanı sıra sevilen ve gençler tarafından bilinen şarkılar seslendirildi. Proje danışmanı Selim Aksar yaptığı konuşmasında;

"Bugün bizim burada toplanmamıza vesile olan Barış Manço’nun şahsı değil şarkılarındaki değerlerdir. O değerlerdir ki biz biz yapan Türk milletinin olmazsa olmazlarından milli kültür değerlerimizdir. Aramızdan ayrılalı 20 yıl olmasına rağmen küçük çocukların ve gençlerin onu tanımasını nasıl izah edebiliriz. Bu şekilde vefatından sonra uzun yıllar geçse de unutulmayan ve 7 den 77 ye her kesim tarafından tanınan sanatçımızın sayısı maalesef çok az.

Barış Manço’nun şarkıları kültür aktarımında etkili bir öğretim materyali olarak kullanılabilir özelliklere sahiptir. Türk kültürünün yaşatılmasında Barış Manço’nun şarkıları zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Barış Manço modern bir Evliya Çelebi ve aynı zamanda ozanlık geleneğimizi devam ettiren çağdaş bir Türk ozanıydı.

“Barış der ki” diye başlayan dörtlüklerinde bir Karacaoğlan, bir Dadaloğlu, sevgiyi, güzel ahlâkı, doğruluğu ve dürüstlüğü, hoşgörüyü anlatan sanatı ile sanki Yunus Emre ve Mevlâna oluveriyordu. O bizlere manevi değerlerimize saygıyı, geleneksel değerlerimize bağlılığı hatırlattı hep. Şarkılarında; özlemi, hasreti, vatan sevgisini, aşkı, dürüstlüğü, adaleti, alın terini, nasibi, kısmeti, zenginliği, fakirliği, yardımseverliği, bereketi, dostluğu, kardeşliği, paylaşmayı, alternatif tıbbı, ölümü, hayatı, ahireti, helali, haramı, günahı ve sevabı hikayelerle ata sözleri ile anlatmaktadır.

Ölünce unutulmamak için yaşarken ölümsüz işler yapmak gerekir. Kağıtlara yazılı kalırsanız bir gün solar gidersiniz unutulur gidersiniz ama kalplere gönüllere yazılı olursanız hiçbir zaman kaybolmaz ve unutulmazsınız. Barış Manço böyle biri idi. 1999 yılı 1 şubatında 56 yaşında aramızdan ayrıldı. Böylesine değerli bir sanatçımızı TUBİTAK ortaöğretim öğrencileri araştırma projesi kapsamında araştırmaktan ve sonuçlarını doğum gününde sizlerle paylaşmaktan öğrencilerimle birlikte onur ve gurur duyuyoruz.

Projemizde Barış Manço’nun 200’ye yakın şarkısından 86 şarkısını ele aldık. Milli kültürümüzün değer temalarından 27 değer listesi yönüyle projede yer alan öğrencilerle doküman analizine tabi tuttuk. En fazla değer içeren şarkıların hikayelerinden, “Barış Manço Şarkılarıyla değerler eğitimi” materyali geliştirdik. İlk üçe giren şarkılardan da sınıf içi değerler eğitimi etkinliği hazırladık. Ve seçtiğimiz şarkılarla karşınızdayız” dedi.

Program Akışı:

  1. Sunucu giriş konuşması-Seher Bozal-Ayşegül Alışkan
  2. Proje Danışmanı Selim Aksar’ın konuşması
  3. Barış Manço’un hayatını anlatan kısa video gösterimi
  4. Seslendirme: 12 Konaklama bölümü öğrencilerinden Büşra Akarsu ve Kübra Çorbacı ve 12 Muhasebe B sınıfından Gizem Nur
  5. Halil İbrahim bereketini anlatan kısa video gösterimi
  6. En fazla değer içeren Halil İbrahim Sofrası şarkısının hep birlikte söylenmesi
  7. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısının hikayesi
  8. Okul çalışanlarının ve öğrencilerinin seslendirdiği Sarı Çizmeli Mehmet Ağa klibinin izlenmesi
  9. Ahmet Beyin Ceketi şarkısının hikayesi ve seslendirilmesi
  10. Dağlar Dağlar şarkısının seslendirilmesi
  11. Gülpembe şarkısının seslendirilmesi
  12. Can Bedenden Çıkmayınca şarkısının seslendirilmesi
  13. Etkinlik Gözlem formlarının doldurtulması
  14. Kapanış.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER