banner223

"Çorum Olayları"nın 37. yılı

- Çorum'da 1980'deki olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi anıldı

ÇORUM (AA) - Çorum'da 1980'de, "Çorum Olayları" olarak anılan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi anıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi tarafından Türkiye ile Avrupa'daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen programda, Bahabey Caddesi'ndeki eski pazar yerinde toplanan çok sayıda kişi, Gazi Caddesi'ni takip ederek Hürriyet Meydanı'na yürüdü.

Grup, arama noktalarında polislerce güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra alana alındı.

Organizasyon komitesi adına konuşan avukat Sadık Eral, 1980'de askeri müdahale öncesinde Çorum'da çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Çorum'da Alevi ve Sünnilerin, aynı ağıtları yakıp, aynı türküleri söylediklerini belirten Eral, "Bizi birbirimize düşman etmek isteyenlere inat, bir daha bu oyuna gelmeyeceğiz, bir daha Sivas'ı yaktırmayacağız, Maraş'ta katliam yaptırmayacağız, Çorum'da bu tezgahı meydana koydurmayacağız. Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda demokrasi, barış ve kardeşlik içinde özgürce doğup, özgürce yaşayıp, özgürce öleceğiz." dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da Çorum Olayları'nı "katliam" olarak nitelendirerek, hayatını kaybedenleri andıklarını, gerçekleştirenleri de şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

Mat, "Dışarıdan bizi katletmek isteyenler, varlık gerekçemizi tehlike unsuru olarak görmek isteyenler... Evet, bunları biliyoruz, niyetlerini biliyoruz ama burada asıl mesele sadece bizi katledenlerde değil asıl mesele bizde. Biz ne kadar samimi yaklaşıyoruz davamıza. Biz ne kadar samimiyet taşıyoruz demokrasi mücadelemizde?" diye konuştu.

Etkinlikte konuşma yapacak bazı dernek temsilcileri sıcak hava nedeniyle konuşma yapmadı.

Program, Hürriyet Meydanı'ndaki etkinliğin ardından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesinde lokma dağıtılması ve cem töreni yapılmasıyla sona erdi.

Programlara, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, CHP Çorum İl Başkanı Hasan Suvacı, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere de katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER