banner221

Büyükşehir’den Hayvancılığa 75 Bin TL’lik Destek

Kırsal kalkınmayı geliştirmek amacıyla yatırımlarına ve desteklerine devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, et ve süt üreticilerine hibe olarak slajlık mısır tohumu dağıttı.

Büyükşehir’den Hayvancılığa 75 Bin TL’lik Destek

Kırsal kalkınmayı geliştirmek amacıyla yatırımlarına ve desteklerine devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, et ve süt üreticilerine hibe olarak slajlık mısır tohumu dağıttı. Güney ilçelerindeki birliklere teslim edilen 15 ton mısır tohumu, hayvanlara yem olması için toprakla buluşacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl uygulamaya başlattığı kırsal kalkınmaya yönelik hibe tohum desteği projesiyle et ve süt üreticilerinin yem sorununu ortadan kaldırdı. Silajlık hibe mısır tohumu desteği alıp eken besiciler, ürünü hasat ederek hayvanlarına yediriyor. 2016 yılında da yapılan tohum dağıtımlarıyla hayvancıların yüzünü güldüren Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, bu yıl da 15 ton mısır tohumu satın aldı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden 75 bin TL’ye alınan 850 torba slajlık mısır tohumu, kırmızı et ve süt üretici birliklerine dağıtılmak üzere Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak ve Asarcık ilçe tarım müdürlüklerine teslim edildi. Denemeleri yapılmış ve bölgeye adapte olmuş mısır çeşidini alan birlikler, ilkbaharda toprağa ekerek, hasat zamanını bekleyecek.
Slajlık mısır tohumunun Samsun’da besiciliğin gelişmesi için büyük önem taşıdığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, destekte bulunmaya devam edeceklerini belirtti. Silajlık Mısır yetiştiriciliğinde yüksek verimli çeşitlerle mısır silajı üretimi yapılarak kaliteli kaba yem açığını en aza indirmeyi amaçladıklarını söyleyen Özdemir, “TÜİK 2016 verilerine göre silajlık mısır Türkiye geneli 1. ekim verimi dekar başına 5 bin 183 kg, 2. ekim verimi yine dekar başına 4 bin 432 kg’dır. Samsun’da ise 94 bin 840 dekarlık 1. ekim alanından 3 bin 707 kg silajlık mısır çıkıyor. 101 bin 680 dekarlık 2.ekim alanından ise 3 bin 800 kg verim alabiliyoruz. Yani ilimiz, verimlilikte ülke genelinin altındadır. Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı için istediğimiz yüksek verimi alamıyoruz. Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem silajdır.” bilgisini verdi.
Samsun’da hayvancılığın gelişmesi için kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, “Şehrimiz hayvancılığının en önemli sorunlarından birisi yeterli miktarda ve düşük maliyetle kaliteli kaba yem üretilememesidir. Büyükşehir belediyesi olarak kaba yem ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Silaj yapılacak bitkilerin başında da mısır gelir. En kaliteli silaj mısırdan yapılır. Silaj yapılarak değerlendirildiğinde bu bitkinin tüm toprak üstü aksamlarından yararlanılmış olunuyor. Çiftçilere tarım kültüründe değişik kültür ırklarının ekilmesini ve bunun faydasını öğretmek için 3-5 senelik projeler uyguluyoruz. Bur tanesi de slajlık mısır projemizdir. Amacımız birkaç yıl mısır tohumu dağıtarak inanlara kaba yem ihtiyaçlarını karşılamada mısırın faydalarını anlatmak ve yapılabilirliğini göstermektir. Bunun için de bahar ekimine uygun olarak 850 torba yaklaşık 15 ton erken çeşit slajlık mısır tohumu aldık. Bunu da taşıdığı öneme göre güneydeki ilçelerimize dağıttık.” açıklamasında bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri ile yürütülen ortak proje kapsamında Asarcık, Ladik, Canik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine, Samsun İli Vezirköprü-Ladik-Kavak-Asarcık-Havza İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliğine, Havza, Vezirköprü, Ladik Süt Üreticileri Birliklerine tohum dağıtımının tamamladığını söyleyen Özdemir, dağıtımlara devam edeceklerini belirterek, 5 bin dekar dikim alanı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
 





Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2017, 09:36

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER