Başkan Yılmaz: “Bisiklet Kullanmak Bize De Şart Oldu”

Hastalıkların temel nedenlerinden biri olan obeziteye karşı mücadele veren Sağlık Bakanlığı, toplumu sağlıklı ve hareketli yaşama teşvik etmek amacıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda halkın istifade etmesi için gönderilen 1200 bisiklet, protokolle Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.

Başkan Yılmaz:  “Bisiklet Kullanmak Bize De Şart Oldu”

Hastalıkların temel nedenlerinden biri olan obeziteye karşı mücadele veren Sağlık Bakanlığı, toplumu sağlıklı ve hareketli yaşama teşvik etmek amacıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda halkın istifade etmesi için gönderilen 1200 bisiklet, protokolle Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.

 

Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, bireylere dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarına teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de obeziteyle ilişkili kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas iskelet sistemi hastalıklarını azaltmayı hedefliyor. Bu doğrultuda  ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, Fiziksel Aktivitenin Teşviki ve Çevresel Faktörlerin İyileştirilmesi’ stratejisi kapsamında 2015-2018 yılları arasında yürütülecek çalışmalara önem veren Sağlık Bakanlığı, tüm okullara, üniversitelere, belediyelere, resmi kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına bisiklet desteği sağlıyor.

 

Sağlık Bakanlığı bu kapsamda, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yaşam alanları ve bisiklet parkurunda kullanılmak üzere 1200 adet bisiklet gönderdi. Bisikletler, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü ile imzalanan protokolle belediyeye teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen bisiklet teslim törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı,  Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ile daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

 

Bisiklet teslim töreninde konuyla ilgili bilgi veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm halkı, sağlıklı beslenmenin yanında hareketli yaşam için pedal çevirmeye davet etti.  Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Yaşamımızda hareketin yeri giderek azalmaktadır. Teknolojik gelişmeler bir yandan yaşamımızı kolaylaştırırken diğer yandan da sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Modern toplumda hareketsiz yaşam, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın 2011’deki ‘Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması’na göre Türkiye genelinde kadınların yüzde 87’si, erkeklerin yüzde 77’si yeterli fiziksel aktivite yapmıyor. Bu oranlar, hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Bisikletin de alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az ve yaşam beklentisinin yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle bisiklet yollarının yapımı uygun bulunmuş ve bisiklet kullanımının fiziksel aktiviteyi artırmada en etkin araçlardan biri olduğu vurgulanmıştır. Biz de bugün, Samsun’da halkımızın kullanımına sunulmak üzere bin 200 bisikleti, Büyükşehir Belediyemize teslim etti.” dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, teslim protokolünün imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, ortak yaşam alanlarında bisiklet kullanımı özendirmek için parkurlar yapmaya devam ettiklerini kaydetti.  Gelişmiş ülkelerde bisikletlerin ulaşım aracı olarak kullanıldığını hatırlatan Arlı, “Bazı ülkelerde üst düzey yöneticiler, işlerine bisikletle gidip geliyor. Samsun’un topografik yapısı uygun yerlerde bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak için çalışmalara devam ediyoruz.  Bisiklet yaygınlaşırsa hem sağlıklı ve hareketli bir yaşamımız olacak hem de egzoz gazları azalacak. Bu bisikletleri yaptığımız belediyemize ait ortak yaşam alanlarında, iş yerlerinde, sahil de Kuş Cenneti’nde halkımızın hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu. 

 

BİSİKLET KULLANMAK BİZE DE ŞART OLDU

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise “Şehrimizde Doğu Batı istikametinde çok uzun bisiklet yollarımız var. Türkiye'nin diğer şehirleri de bizim yaptığımızdan daha fazla bisiklet yolları yapma konusunda çaba içerisine girdiler. Bisiklet yolu konusunda fena değiliz. Ama bizim Büyükşehir Belediyesi'nin yönetsel anlayışının dışında başka kurum ve kuruluşların da buna katkısı olması gerekiyordu. Sağ olsun sağlık müdürlüğümüz çok cesaretli adımlar attı. Sayın Valimiz İbrahim Şahin'in de desteğini alarak bisikletin insan sağlığı üzerindeki önemini vurgulayan girişimleri her gün şehrimizden yükselen bir değer haline geldi. Bugünkü bu jestine de çok teşekkür ediyorum. Bisiklet kullanmak bize de şart oldu. “ ifadelerini kullandı.

 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2016, 15:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER