banner223

Ramazanda sağlıklı beslenme uyarısı

BOLU (AA) - Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Vildan Vural, "Sahurda yenilen ağır yemekler kalp hastalıkları için birinci derece risk." dedi.Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazanda sahur ve iftarda...

Ramazanda sağlıklı beslenme uyarısı

BOLU (AA) - Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Vildan Vural, "Sahurda yenilen ağır yemekler kalp hastalıkları için birinci derece risk." dedi.

Vural, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazanda sahur ve iftarda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

Son 10 yıldır yaz aylarına denk gelen ramazan ayında, insanların uzun süre oruçlu olduğuna değinen Vural, bu yüzden mutlaka sahur yapılması gerektiğini vurguladı.

Günün, iftar ve iftardan sonra yapılacak olan bir ara öğünle tamamlanması gerektiğini kaydeden Vural, "Sahur, iftar ve daha sonra yapılan ara öğünle hem dengeli sıvı alımı hem de dengeli beslenme sağlanmalıdır. Mutlaka sahura kalkılmalı. Sonrasında iftarda çok abartmadan, ağır beslenmeden, çok canımızın istediği gibi değil de olması gereken gibi beslenerek sonrasında da bir ara öğün yaparak aslında gün tamamlanmalı." diyee konuştu.

Ramazanda sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Vural, "Bizim istediğimiz 2 litrenin altında sıvı tüketilmemesi. Ama maalesef ramazanda bunu yapamadığımız için en az 1-1,5 litre arasında tutalım. Ama tabii ki bunun tamamını suyla karşılamak çok da mümkün olmuyor. İftara çorbayla başlayarak, komposto, ayran, cacıkla takviye ederek, sonrasında ufak miktarlarda çay kahve tüketimi olabilir. Belki meyvesiz sodalar da tüketilerek 2 litre tamamlanabilir." ifadelerini kullandı.

Vural, özelikle pilav ve makarna ile et yemeklerine düşkün olan Türk toplumunun ramazanda yediklerine daha fazla dikkat etmesini isteyerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Özellikle erkekler gün içinde tok kalmak için sahurda pilav ve makarna tüketmek istiyor ya da et yemeklerine düşkünlük oluyor. Kesinlikle sahurda pilav, makarna ve çok yağlı et yemekleri önermiyoruz. Sahurda yenilen ağır yemekler kalp hastalıkları için birinci derece risk. Ayrıca, sahurda yemek yedikten sonra en fazla yarım saat, 45 dakikadan sonra yatıldığı için sahurda hafif şeyler yenmeli."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER