MHP’li Erhan Usta; “Türkiye Yatırım Yapmıyor”

Samsun Milletvekili ve MHP grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulunda, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın kendi bakanlığının bütçesi üzerine sunum yaptıktan sonra söz alarak Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı eleştirdi.

MHP’li Erhan Usta; “Türkiye Yatırım Yapmıyor”

Samsun Milletvekili ve MHP grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulunda, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın kendi bakanlığının bütçesi üzerine sunum yaptıktan sonra söz alarak Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı eleştirdi.

Usta, “ Sayın Bakan, yirmi beş dakika konuşma yaptı, bir dakika makroekonomi yok. Devlet Planlama Teşkilatından sorumlu Bakan çıkar burada, önce çatır çatır makroekonomi konuşur. Kalkınma Bakanlığı bölgesel Kalkınma Bakanlığı oldu, on beş dakikadan fazla bölgesel konular konuştu.

"Onuncu Plan tutuyor." diyorsunuz. Sayın Bakan, siz herhâlde kendi yayınladığınız orta vadeli programa inanmıyorsunuz. Orta vadeli programda Onuncu Kalkınma Planı'nda 1,3 trilyon dolar olarak hedeflediğiniz millî gelirin 815 milyar dolar olduğunu siz söylüyorsunuz. 2018 tahminlerinde bilmeyen arkadaşlar için söyleyeyim, bu rakamı 2017 yılı ortalama dolar kuru 3,17. Bu rakamın tutması da imkânsız neredeyse, çünkü gelecek yılın ortalaması 3,17. Yani, şimdiki 3,50'lik kurları falan alırsak 815 milyar dolar muhtemelen 600 milyar dolara düşecek.

Yatırım bütçesi diyorsunuz; 2015 yılında -yine sizin dokümanınızdan söylüyorum, lütfen bu dokümanın itibarı yoksa piyasalara söyleyin, piyasalar bilsin bunu- millî gelire oranı kamu yatırımlarının 5 diyorsunuz, 2017 yılında 5,1. Artış dediğiniz bu mu sizin? Bakın, sizden önceki hükûmetler döneminde kamu yatırımlarının -on üç yıl mukayesesi- millî gelire oranı 4,7'ydi, AKP hükûmetleri döneminde 4,1'e düştü. 3,8'lik rakamları biz sizin döneminizde gördük. Şimdi, bunları nasıl söyleyebilirsiniz yatırım bütçesi diye?

Türkiye yatırım yapmıyor, bunu açık açık az önce on dakika anlattık. Yani, hiç duymadım ben, hiç duymadım böyle on beş-yirmi yılın rakamsal analizini. Bir projeyi yatırım büyüklüğüyle konuşabiliriz ama bir ülkenin yatırımı, gerek ülkeler arasında dönemsel mukayeseler gerekse ülkeler arası mukayeseler tamamen millî gelir oranı üzerinden konuşulur. Yoksa o zaman siz şunu da söyleyebilirsiniz: Tasarruf-yatırım denkliği vardır. Niye o zaman "Tasarruflar düşüyor." diyorsunuz? Tasarrufun rakamlarına bakın, bir önceki yıla göre tasarruf, mesela 2016 yılında toplam tasarruf 288 milyar TL, 2015'te 279'muş. O zaman tasarruflarımız da artıyor. Ama hepimiz diyoruz ki, Başbakan da diyor, siz de diyorsunuz ki: "Tasarruf düşüyor. “Bu rakamlar konuşulmaz. Yani, hakikaten ben buna cevap vermekten biraz artık hayâ ediyorum, böyle bir şey olmaz.

Şimdi, diyorsunuz ki: "Efendim, Merkez Bankası hane halkı tasarruf oranları, işte, sekiz yılda..." Mukayese ettiğiniz dönem, kendi döneminiz; bir. İkincisi: Niye o zaman "13,5'e düştü Türkiye'deki toplam tasarruflar." diyorsunuz.

Türkiye'de tasarruflar düşüyor. Tasarruflar düşmüyor gibi burada bir çıkarsama yapmak son derece yanlış.

Türkiye'nin zaten yatırımları az yapıldı. Türkiye'nin toplam yatırımları tabloda görüldüğü gibi, AKP dönemlerinde 21,6'dan 20,4'e düştü. Niteliğine bakarsak da imalat sanayisi yok bunun içerisinde. O yüzden, imalat sanayisinin millî gelir içerisindeki payı yüzde 14'e düştü. Yatırım yapılsa düşer mi? Türkiye'nin potansiyel büyümesi düştü” dedi

Bunun üzerine, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan “Türkiye neyle büyüdü sorar mısınız? Yatırım yaparak büyüdü. Yatırımların büyümeye katkısı 1,6; sizin döneminizde 0,8'di. Bunu bile söylemedim ben. Tam 2 katı arttı” şeklinde sataştı.

Daha sonra Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Sayın Bakan bir başka rakam kullanıyorsa, TÜİK rakamları ve Kalkınma Bakanlığı rakamları yanlışsa onları söylesin, biz de onları kullanmayalım.

Bir ülkede yatırım yapılıyor, yapılmıyor kararını vereceğimiz şey, millî gelir oranlarına bakmaktır. Bu, çok net bir şeydir.

Eğer büyüme performansına bakacaksak o zaman gideceğimiz yer, emsal ülkelerle aramızdaki büyüme farkıdır. Onu da ben burada defaatle söyledim, 1990-2002 dönemi. Niye ona bakıyoruz? AKP'den önceki on üç yıl. Bakın, oradan buradan tek yıl alıp mesela şunu demiyorum ben: "Biz size 2002 yılında 6,2 büyüyen bir ekonomi devrettik, şimdi büyüme yüzde 2,5'a düştü." demiyorum. Tek yıl yanıltıcı olur, on üç yıl alıyorum, on üç yıl orada, on üç yıl burada. Emsal ülkelerde sadece 0,3, yıllık ortalamada az büyüyoruz. Şu anda büyüme farkı 1,5'a çıktı AKP döneminde ve IMF tahminlerine göre önümüzdeki dönemde de 1,5-1,6'lık fark devam edecek. Eğer büyüme diyorsak performansa buradan bakmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2016, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER