banner221

OMÜ Samsun’daki İlk Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunu Gerçekleştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 10. Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. OMÜ Arkeoloji Bölümü ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iş birliğiyle gerçekleşen sempozyumun açılış töreni, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

OMÜ Samsun’daki İlk Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunu Gerçekleştirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 10. Uluslararası Karadeniz Arkeoloji Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. OMÜ Arkeoloji Bölümü ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iş birliğiyle gerçekleşen sempozyumun açılış töreni, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, ulusal ve uluslararası pek çok akademisyen ile arkeoloji bölümü öğrencileri katıldı.

“Samsun’da bir ilk

Törenin açılış konuşmasını yapan sempozyumun düzenleyicilerinden Yrd. Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, “Samsun’da ilk defa uluslararası olarak düzenlenen bir arkeoloji sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. 2011 yılında eğitime başlayan arkeoloji bölümümüz 5 yıl gibi kısa bir zamanda uluslararası bir sempozyumu düzenliyor olmaktan mutluluk duymaktadır. Karadeniz Türkiye’nin diğer bölgelerine göre arkeolojik çalışmaların yoğunlaştığı bir coğrafya değildir. Bu anlamda bu tarz sempozyumları düzenleyerek dikkatleri bu bölgeye çekmeyi ve araştırmaların buralarda yoğunlaşmasını sağlamayı amaçladık.” dedi.

“Arkeologlar insanlık tarihine ışık tutmaktadır”

Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz de kısa bir konuşma yaptı.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı da arkeolojinin dünya tarihi üzerinde oluşturduğu önemin altını çizerek, “Şurası kesin ki arkeoloji ve arkeologlar insanlık tarihi boyunca ve insanlığın tarih boyunca katettiği yol konusunda bizlere önemli ölçüde rehberlik yapıyorlar. Tarihçilere de önemli ölçüde ışık tutuyorlar. Dolayısıyla çok önemli görevler üstlenmiş durumdalar. Ben arkeolog arkadaşlarımıza bu meşakkatli görevlerinde başarılar diliyor ve verimli bir sempozyum geçirmelerini temenni ediyorum” diye konuştu.

“Birçok medeniyetin yaşamış olduğu bir bölgedeyiz”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise “OMÜ’de yürütülen akademik ve bilimsel çalışmalar sadece eğitimin değil, şehrin, bölgenin ve ülkenin gelişimine katkı sağlıyor. Anadolu, yeraltı kültür varlıkları bakımından dünyanın en önemli merkezi. Eminim sualtı arkeolojisi açısından da öyle. Birçok medeniyetin yaşamış olduğu bir bölgedeyiz. Dolayısıyla üniversitemizin ve arkeoloji bölümümüzün önemli faaliyetler göstermesi ve bunu başka üniversitelerle ortak olarak yapması bizim toplumumuza vermiş olduğumuz hizmet açısından sevindiricidir. Ben sempozyumdaki tüm arkadaşlarıma başarılar diliyor ve bize yapacakları katkılardan dolayı da şimdiden kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Geçmişten Günümüze Samsun Arkeolojisi”

Açılış konuşmalarının ardından OMÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve Samsun Arkeoloji Müze Müdürlüğü’nün birlikte hazırlamış olduğu “Geçmişten Günümüze Samsun Arkeolojsi” isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Serginin ardından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Gocha R. Tsetskhladze’nin yaptığı oturumunda Prof. Dr. Asuman Baldıran, Arkeolog Dilan Ulusoy, Yrd. Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa ve Günay Dönmez, Karadeniz bölgesindeki arkeolojik çalışmalar hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.
18 Aralık tarihinde sona erecek uluslararası sempozyumun son gününde katılımcılar Samsun’daki arkeolojik çalışmaların yapıldığı noktaları gezme şansı da bulacaklar.



 

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2016, 18:06

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER