Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon branşında tıp doktoru olarak görev yapan Doç.Dr. Zahide Doğanay, beyin ölümü konusunda bilgi verdi.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Zahide Doğanay, “29 Mayıs 1979’da kabul edilen 2238 sayılı ‘organ ve doku alınması, saklanması ve nakli’ isimli kanuna göre düzenlenmiş ve beyin ölümü ‘tıbbi ölüm’ olarak kabul edilmiştir. Dışarıdan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Beyin ölümü tanısının kullanabilmesi için 3 temel koşul vardır. Birincisi hastalığın ne olduğu bilinmeli, uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen geriye dönüş olmamalıdır. İkincisi beyin ölümü taklit edilebilecek geri dönebilen bazı hastalıklar ve zehirlenmeler, ilaç alımları ayırıcı tanıta göz önünde bulundurulmamalı, ayni bu tip hastalıkların olmadığı da gösterilmelidir. Bu konuda laboratuar çalışmaları ve bazı özel testler yardımcı olmaktadır” diye konuştu.
Seminere; Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Özel MediBafra Hastanesi Başhekim Hamiyet Çağlı, Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel, hastane doktorları ve personeli katıldı.
NAMIK AZGIN
.jpg)