BAFRA’DA ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI

Bafra ilçesinde, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası sebebiyle, Bafra Engelliler Platformu mensubu engelli vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları yürüyüş düzenledi.

BAFRA’DA ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI

         ‘Engelliler Haftası’ kutlamaları kapsamında, Bafra’da,”10-16 Mayıs Engelliler Haftası” etkinlikleri, Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk koyma töreni ile başladı. 

                         ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN YÜRÜDÜLER

        Bafra Askerlik Şubesi önünde toplanan Türkiye Omurilik Felçliler Derneği Bafra Temsilciliği, Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Temsilciliği, Bafra İşitme Engelliler Derneği, Bafra Ortopedik engelliler derneği Genel Merkezi, Bafra Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Derneği, Bafra Görme Engelliler Derneği mensupları ve vatandaşlar , polisin güvenlik önlemleriyle yolu trafiğe kapatarak Cumhuriyet Meydanı, Atatürk büstüne kadar ellerinde, “Yürüyemiyorsak kaldırımlarda suç kimin?, Biz sizlerden biriyiz., Bir tedbir bin sakatlığı önler ve benzeri” pankartlarla yürüdüler.
      Yürüyüş esnasında vatandaşlar yollarda pür dikkat kendilerini izlerken yürüyüş esnasında otomobilleri ile engelli vatandaşları takip eden, sivil vatandaşlar kornalara basarak destek verdi.Hükümet Caddesinde bulunan bir çiçekçi ise engelliler yürüyüşüne katılan herkese çiçek verdi. Cumhuriyet Meydanı, Atatürk heykeli önünde toplanan kalabalık fotoğraf çektirdi.Çelenk töreninden sonrası saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

       Engelliler Platformu adına konuşma yapan Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Bafra Temsilcisi Serdar Güler, engellilerin sorunlarını dile getirerek, vatandaşları şehir dışından gelen ve dernekler adına gazete, dergi satan veya bağış toplayan kişilere inanmamalarını yardımda bulunmak istiyorlarsa, derneklerin Bafra’daki temsilciliklerine gitmelerini söyledi.

                  GÜLER, 6 TANE DERNEK ADINA, DERNEK YERİ İSTEDİ

       Güler, şunları söyledi:

       “Bafra’mızda 19 bin kişi, Alaçam’da 5 bin kişi, Yakakent’te 2 bin kişi, 19 Mayıs İlçesinde ise 3 bin 500 kişi engelli olarak belirlenmiştir. Samsun il genel dağılımına bakıldığında 1. sırada 20 bin engelli vatandaş ile İlkadım, 19 bin engelli vatandaş ile 2. sırada Çarşamba, 18 bin 500 kişi ile 3. sırada Bafra var. Engelli olmayan insanlarında bir gün engelli olabileceğini unutmamalıyız. Toplumumuza engellilere yardımcı olma bilinci aşılanmalıdır. Bafra Kaymakamımız Halis Arslan ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin’e yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ederiz. Ancak bu yeterli değildir. Özellikle yaya kaldırımlarının yapılmasında, engelli rampalarının normlara uygun olarak yapılmasını, kaldırımlardaki rampalara çıkış yerlerine vatandaşlarımız tarafından araç park edilmesi, engelli vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ve diğer yerlerde bulunan tuvaletlere engelli tuvaletlerinin eklenmesini, engellilere yönelik iş istihdamının artmasını, engellilere yönelik araba park yerlerinin belirlenmesini ve park yerlerinin arttırılmasını, bu konuda emniyet müdürlüğümüzün daha duyarlı olmasını gerektiğinde yaptırımlarda bulunmalarını önemle istiyoruz.”
        Bafra 75.Yıl Huzurevi Müdürü Nusrat Yılmaz ise, ”Hepimiz birer potansiyel engelli adayıyız. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası bilindiği gibi engellilerin problemlerini, sorunlarını dile getirmek, farkındalık oluşturmak için düzenlenen bir etkinlik haftasıdır. Bu hafta bir bayram değildir. Bu farkındalıkta edinmemiz gereken engelliliğin önlenmesi, engellilerin eğitimi, istihdam, rehabilitasyon sorunları, evde bakım ihtiyaçları, araç gereç temini gibi sorunları vardır. İşte bu sorunları çözmek için yetkililerin yanında, her vatandaşın da, kendine düşeni yapması gerekiyor”  dedi.

        “2016 YILINDA ENGELLİLER YAŞAM MERKEZİNE BAŞLAYACAĞIZ”

         Tüm engellilerin haftasını tebrik eden Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin,”Şöyle geriye bir baktığımızda, daha çok yakın zamana kadar, insanlarımız engellilerini piyasaya, topluma çıkarmıyor, gizliyorlardı. İşte bir bakımdan sivil toplum olarak, Türkiye Sakatlar Derneği ve açılan diğer derneklerimizle beraber, hak aramak, sesini duyurma adına yapılan çalışmalar ve gerçekten son dönemde hükümetimizin de bu sese cevap vererek, işte evde bakım, engellilerle ilgili yasaları çıkarması ile bugün engelliler düne göre, çok büyük haklar elde etmiştir. İnsanların standartları ne kadar yükselirse, o kadar daha yükselmek ister. İnsan olarak sadece engelliler değil, diğer kesimlerimizin de, daha yüksek bir standartta yaşaması, en iyi imkâna kavuşması, hem onların hakkı, bizimde o standartları sağlamak arzumuz isteğimiz, gayretimizdir. Ülkemizin imkânları doğrultusunda, hem merkezi hükümetimiz, hem de belediye olarak, bugüne kadar yapmış olduğumuz tüm kaldırımlarda, rampaları aslına uygun bir şekilde yapmaya gayret ettik. Her zaman engellilerin problemlerini çözmek için engellilerin yanında yer aldık. Bundan sonra da Allah’ın izniyle, gene birlik içerisinde beraber olacağız. Problemleri yerelde çözeceğiz. Bizim belediye olarak, engelliler için bir projemizde var.Bu projeyi gelecek yıl hayata geçireceğiz” diye konuştu.                 

       Protokol konuşmaları sonrası Engelli Dergi Yazarı Mert Çelebi’nin günün anlamına uygun şiirini Sebahattin Görgür seslendirdi.

Program yoğunluğundan dolayı yürüyüşe katılamayan ancak alana geçte olsa gelen Bafra Kaymakamı Halis Arslan ise, yaptığı konuşmasında, “ En büyük engel, kafalardaki engellerdir, En büyük engel size ön yargıyla yaklaşanlardadır. Sizler, hepimizin hayatının bir parçasısınız. Hatta sizler normal insanlara göre bizler için biraz daha ön plandasınız. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının sizlere kapılarının ve gönüllerinin sonuna kadar açık olduğunu bilmenizi isterim. Kendinizi komplekse kaptırmayın, İnşallah ortaklaşa yaptığımız projelerle daha güzel hedefleri yakalayacağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

       Konuşmaların ardından engelli bir vatandaş tarafından Kaymakam Halis Arslan`a hediye takdim edildi. Hediye takdimini gerçekleştiren Nesime Özarslan, “Kısa süre önce Kaymakam beye, “ Kaymakam Bey benim ayaklarım yani arabam yok dedim. Kızım başım gözüm üstüne dedi ve sana bir değil 10 bin tane araba feda olsun dedi.` Benim ayaklarımı bana verdi,  ben 2 yıl boyunca hapis hayatı sürüyordum. Buradan başkanım İsmail Tabak’a da teşekkür ederim ama kaymakamıma ömür boyu dua edeceğim” ifadelerinde bulundu.
      Yürüyüşe ve Cumhuriyet Meydanında yapılan programa Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Osman Şenocak, Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, öğrenciler ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

             NAMIK AZGIN 

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2015, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER