banner221

KÖYLERDE SANAT ATÖLYESİ MUTLULUĞU

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelere kurduğu iki ‘El Sanatları Atölyeleri’ni düzenlenen törenle kadınların kullanımına açtı.

KÖYLERDE SANAT ATÖLYESİ MUTLULUĞU

      Bu atölyelerde köylü kadınlar tarafından üretilecek yöresel el sanatları ile kırsal kalkınmaya katkı sağlanacak. 

       Samsun Büyükşehir Belediyesi, kırsal alandaki kadınların ev ekonomisine katkı sağlamasını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Vezirköprü ilçesinde yer alan Tahtalıköprü ve Sarıdibek Mahallelerinde yaşayan ev hanımlarının ekonomik kazanç sağlamaları için 2 tane ‘El Sanatları Atölyesi’nin açılışı yapıldı. Bu atölyelerde köy kadınları, Osmanlı zamanından beri yaptıkları el sanatlarını modern bir merkezde yapıp ekonomik kazanç sağlayabilecekler. Kadınların yaptıkları ürünler Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından alınıp şehrin değişik merkezlerine sergilenerek satışa sunulacak.
                 ‘ERKEKLER YAZ AYLARINDA İNŞAATLARDA ÇALIŞIYORLAR’
         Kırsaldaki kadınların köy ekonomisine olan katkısını arttırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Öncelerden Vezirköprümüzün Tahtalıköprü ve Sarıdibek köy güzergahı üzerinde çalışmalarda bulunurken, bu yolun güzelleştirilmesi çalışmaları sırasında bir başka ihtiyacın olduğunu hissettik. Burada daha önceden Halk Eğitim Merkezi tarafından yapılmış el sanatları atölyesi vardı. Bu el sanatları atölyesi maalesef evlerin bodrum katında ve oldukça standardı düşük mekanlarda ve ısınma sorunu olan yerlerde hizmet vermeye çalışıyordu. Bu bölgede 10 bine yakın insan yaşıyor. Buradaki insanlardan 2-3 bine yakını erkeklerden oluşuyor. Bu erkekler yaz aylarında inşaatlarda çalışıyorlar. Kışları ancak buraya dönebiliyorlar. Dolayısıyla burada yaz aylarında rençperliği hanımlar yapıyor. Rençperlikten kalan zamanda ise hanımlar el sanatları ile uğraşarak evlerine kazanç sağlamaya çalışıyorlar. ‘Biz bu el sanatları ile ilgili atölyeleri iyileştirirsek, ürettikleri kilim, heybe, çorap, çanta vesaire gibi şeyleri onlardan satın alabilirsek, hediyelik eşyalar olarak da Samsun’da çeşitli mekânlarda ekonomiye döndürebilirsek güzel olur’ diye düşündük ve harekete geçtik" dedi. 
                       KAYMAKAMI’NIN DA ÇOK BÜYÜK DESTEKLERİ OLDU
           ‘Siz ne üretirseniz üretin bunları biz alacağız’ diyerek sözlerine devam eden Başkan Yılmaz," 2 tane el sanatları atölyesini burada faal hale getirdik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Halk Eğitim Merkezleri ile beraberce bu işi yaptık. Bu organizasyonun yapılmasında Vezirköprü Belediye Başkanı ve İlçe Kaymakamı’nın da çok büyük destekleri oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak köy ekonomisine katkı verebilmek adına burada el sanatları atölyelerini oluşturarak, ekonomik döngü sağlamaya çalışıyoruz. Onların yerel yönetimler ile kucaklaşmasını sağladık. Burada en önemli olan şey verdiğimiz sözleri yerine getirmektir. Bu el sanatları atölyelerinin düzenlenmesinin sözünü önceden vermiştik. Ama bu el sanatları atölyesinde oluşan ürünleri mutlaka paraya çevirmeliyiz. Bununla ilgili hangi tedbirleri almamız gerektiğini arkadaşlarımızla beraber konuşuyoruz. Şehir merkezinde hangi konfor ve standartlar var ise Sarıdibek ve Tahtaköprü istikametinde de o standartları getirdik” diye konuştu.
                             BÖYLECE DE ÇOK HOŞ BİR ORTAM OLUŞTU
              Annelerinin yanında atölyeye gelecek çocuklar için oyun alanı yaptıklarını belirten Başkan Yılmaz, “Burada bir hanım ev işlerini bitirdikten sonra buraya gelecek. Kilimlerini dokurken çocuklarını da getirecek. Bu çocuklar da anneleri burada çalışırken bir şeylerle meşgul olsun istedik. Onun için de küçük bir çocuk oyun alanını buraya yaptık. Bu oyun alanında çocuklar anneleri içerde el sanatları ile uğraşırken onlar da oyun oynayarak meşgul olacaklar. Buraya gelirken eşlerimizi de yanımıza aldık geldik. Böylece de çok hoş bir ortam oluştu. Son yaptığımız şekil ile burası adeta Osmanlı hatıralarını taşıyan, bizim orta Anadolu kırsal kesim geleneklerini, kıyafetiyle, kültürleriyle, şivesini yudum yudum aktaran bir yer olma özelliğini de tamamen gösterir hale geldi. Amacımız köy halkımıza kültürlerini değiştirmeden yardım etmekti. Umarım bu amacımıza da ulaşırız” şeklinde konuştu.
           AÇILIŞ KURDELELERİNİ PROTOKOL EŞLERİ KESTİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, açılışların ardından yöre halkının sorunlarını dinledi. Yılmaz, yöredeki sorunların giderilmesi noktasında vatandaşlara söz verdi. Tahtaköprü El Sanatları Merkezi’nin açılışı öncesinde 6 yaşındaki Ayşenur Özer isimli kız çocuğunu kucağına alarak İstiklal Marşı’nı okuttu. Merkezlerin açılış kurdelelerini protokol eşleri kesti. Vezirköprü ilçesinde gerçekleşen El Sanatları Atölyelerinin açılışına ayrıca İlçe Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, İlçe Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Ak Partı Vezirköprü İlçe Başkanı Hali İbrahim Doğan, Ak Parti Vezirköprü İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Karabina, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan üst düzey yöneticiler ve eşleri, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri katıldı.
             Köksal ÖNER

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2015, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER