‘SAMSUN TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE DÜNYADAKİ ÜÇ BÜYÜK KÜMELENME MERKEZİNDEN BİRİSİDİR’

Samsun Valisi İbrahim Şahin’in koordinesinde, Sheraton Otelde düzenlenen ‘Yerli Tıbbi Cihaz Sektörünün Bugünü ve Geleceği’ konulu toplantıya katıldı.

‘SAMSUN TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDE DÜNYADAKİ ÜÇ BÜYÜK KÜMELENME MERKEZİNDEN BİRİSİDİR’

    Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Zafer ÇUKUROVA, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan ÜNAL tarafından katılımcılara birer sunum gerçekleştirildi.

    ‘SAMSUN İLİNDE BİR KÜMELENME OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR’
    İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal toplantının açılışında yaptığı konuşmada,"Tıbbi cihaz terimi sağlık alanında kullanılan çok geniş bir ürün gurubunu içine almaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya pazarında yaklaşık 500 bin farklı çeşit tıbbi cihaz bulunmaktadır. Dünyada hızla gelişen tıbbi cihaz imalat sektörü içinde ülkemizde yer almaktadır. Cerrahi El Aletleri konusunda faaliyet gösteren işletmelerin yoğunlaştığı Samsun ilinde bir kümelenme olduğu bilinmektedir. Bu işletmeler gerek iç pazara, gerekse dış pazara yaptıkları satışlarla Samsun'u tıbbi aletler üretimiyle anılan bir şehir haline getirmiştir.Son zamanlarda gerçekleşen yatırımlar ile Samsun'un özellikle cerrahi el aletleri imalatı konusunda, Almanya’nın Tutlingen ve Pakistan’ın Sialkot kentlerinden sonra dünyanın üçüncü cerrahi el aletleri üretim üssü olduğu bilinmektedir.Sayın Valimizin desteği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Samsun'da bu sektörün geliştirilmesi, sektörün bilinilirliğinin arttırılması, kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesi için ilimizde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla birçok çalıştay yapılmıştır. Çalıştaylarda oluşturulan çalışma grupları kendi aralarında yaptıkları toplantılarla sektörün gelişimine büyük katkıda bulunmaktadır’’dedi.
 ‘BAFRA VE ÇARŞAMBA OVALARIMIZDA BEREKETLİ TOPRAKLARIMIZ VAR’
       Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,” Sayın Valimiz İbrahim Şahin Samsun’da göreve başladığı andan itibaren yaptığı çalışmalarda üzerinde durduğu en önemli konuların başında ilimizde var olan medikal sanayinin geliştirilmesi ve medikal sanayinin önündeki sorunların kaldırılmasıdır. Bizde bu gün Sayın Valimizin bu çabalarının sonucu olan bir toplantıdayız. Samsun çok güzel bir şehir. Samsun’da ülkemizin iki önemli ovası olan Bafra ve Çarşamba ovalarımızda bereketli topraklarımız var.  Samsun’da sanayileşme anlamında da son yıllarda hızlı bir gelişme yaşanıyor. Biz bu bereketli topraklarımızın arasında sanayicilerimizin ihtiyacı olan yer bulma konusunda bazen sıkıntı yaşıyoruz. Çoğu zaman mevzuatlar buna izin vermiyor. Biz sanayi üretimi yapılacak alanları şehrin 50,60 kilometre güneyine tarım arazisi olmayan bölgelere kaydırabilirsek bu alanda yaşanan sıkıntıları aşmış olacağız.Umarım bu toplantı boyunca medikal sektörünün gelişmesi ve sorunları ile ilgili  çözüm odaklı çalışmalar gerçekleştirillr. Ben bu toplantının düzenlenmesinde emeği olun herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
    ‘ŞU ANDA 15 BİN ÇEŞİT CERRAHİ ALETİN ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR’
         “İlimizde düzenlediğimiz 'Yerli Tıbbi Cihaz Sektörünün Bugünü ve Geleceği’ konulu toplantımıza hepiniz hoş geldiniz” diyen Vali İbrahim Şahin, “Değerli  Bu toplantı bizim için çok önemli bir toplantı. Benim ülkemizin geleceği için çok önemli bir sektör olduğunu düşündüğüm tıbbı cihaz sektöründeki dünyadaki üç büyük kümelenme merkezinden birisi Samsun ilimizdir. Bizlerin bu konuyu sürekli ülkemizin gündemine taşıyıp, gündemde tutmamız gerekir. Ben cerrahi alet üreten firmalarımızın ürettikleri ürünleri bir adım daha ileriye taşıyıp elektro-mekanik ve elektronik aletler üretimine de yönelmeleri gerektiğini düşünüyorum. Fırsat buldukça ilimizdeki organize sanayi bölgelerinde bulunan firmaları ziyaret ediyor, firmalarımızın ürettikleri ürünleri görüyorum. Samsun’da cerrahi alet üretimi yapan firmalarımız şu anda 15 bin çeşit cerrahi aletin üretimini gerçekleştiriyor. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Ondokuz Mayıs Üniversitemize bağlı bir Meslek Yüksek Okulumuz var. Bu okulumuzda cerrahi aletler üretimi konusunda bir bölüm açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca önemsediğim diğer bir konu da Samsun’da cerrahi aletler konusunda bir endüstri meslek lisesi açılmasıdır. Eğer bu okul açılırsa eli yatkın çocuklarımızı bu alanda yetiştirmiş, sektöre kazandırmış oluruz” dedi.
            ‘YAPILAN İHALELERDE SATIN ALMA SÜRECİ ÇOK KISA TUTULUYOR’
Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyaretlerinde Samsun’daki cerrahi alet üretimi ile ilgili kendilerine bilgi arz ettiğini dile getiren Samsun Valisi İbrahim Şahin,”Kendileri konu ile yakından ilgilendi ve büyük ilgi duydu. Bana bu konu ile ilgili bir dosya hazırlama talimatı verdi. Biz bu sektörde kamuoyu oluşturmak adına ilgili kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile sürekli toplantılar yapıyoruz. İlgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile üreticilerimiz sürekli bir araya gelirse alımlar ve üretilen ürünlerin geliştirilmesi konusunda çok büyük ilerlemeler sağlanır.Cerrahi alet üretimi yapan arkadaşlarımız çoğu şeyi kendileri başarıyor. Devletimizin bu sektörde üretim yapan firmaları desteklemesi gerekiyor. Sağlık alımlarında yapılan ihalelerde satın alma süreci çok kısa tutuluyor. Eğer bu süre uzatılırsa medikal üretim yapan insanlarımızın alınacak bu ürünleri imal etme imkânı olur. Diğer anlamda stoklarında ürün bulunmadığı için ihtiyaç olan bu ürünler ihale süresi kısa olduğu için ülkemizdeki üreticilerden değil de ithal ürünlerden alınmış oluyor. Diğer yandan ülkemizde üretilen medikal ürünler dış ülkelere gidip üzerlerine bir marka etiketi yapıştırılıp tekrar bizim ülkemize satılıyor. Bu konuya Sağlık Bakanlığımızın mutlak suretle el atması gerekiyor.Samsun’da cerrahi aletler sektörün de yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediliyor. Almanya’da bu sektörde 100 bin kişi çalışıyor. Ayrıca Almanya’da medikal sektörde 500 bin, sağlık sektöründe 5 milyon kişi istihdam ediliyor” diye konuştu.
   ‘MEDİKAL ALETLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLARAK DÜZENLEDİK’
        Türkiye’de sağlık sektöründe kullanılan cerrahi ve medikal aletlerin ancak biz yüzde 15’ini kendimiz üretiyoruz. Kalan yüzde 85’ini ithal ediyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yapıldığı malzemelerinde yüzde 61’ini dışarıdan ithal edildiğini sözlerine ekleyen Vali Şahin,” Bu bakımdan bizim ülke olarak medikal aletlerin yapıldığı yüksek kalitede demir ve çelik gibi ürünleri kendimiz imal etmemiz gerekiyor.Samsundaki firmalarımız bireysel olarak çeşitli ürünleri üretiyorlar. Fakat bu ürünlerin dünya pazarına çıkması için bir üst marka oluşturmamız gerekiyordu. Bu konuda bir çalışma yapıp bir üst marka belirledik ve bu markaya ‘Mediclust Samsun’ ismini verdik. Bu konudaki düşüncemiz tek bir marka ile dünya pazarına çıkmaktır.  Ayrıca Bafra ilçemizde bulunan organize sanayi bölmemizin ikinci kısmını Medikal Aletler Organize Sanayi bölgesi olarak düzenledik. Şu an konu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor.Ben bu toplantımızın ülkemize, ilimize ve sağlık sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Toplantının düzenlemesinde emeği olan ve toplantımıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
                               TOPLANTIYA BÜYÜK BİR İLĞİ VARDI

         Samsun Valisi İbrahim Şahin’in konuşmalarının ardından ayrıca son olarak  Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı (MEDİKÜM) Dr. Ahmet Aydemir tarafından katılımcılara konu ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Toplantıya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Vali Yardımcısı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Haluk Şimşek, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, Sağlık Bakanlığı yöneticileri, Çorum, Tokat, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane illerinin İl Sağlık Müdürleri, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterleri, kamu ve özel hastane yöneticileri, diğer kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri, MEDİKÜM  üyeleri, ilgili illerden sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

       KÖKSAL ÖNER 

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2015, 15:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER