SELE-SEPET TOP KANDİL ŞENLİĞİ COŞKUYLA KUTLANDI

Bafra Belediye tarafından düzenlenen 'Sele Sepet Top Kandil Şenliği' kapsamında şarkıcı Gökhan Özen konser verdi. Konseri izlemeye gelen binlerce Bafralı, Gökhan Özen’in söylediği şarkılara eşlik etti.

SELE-SEPET TOP KANDİL ŞENLİĞİ COŞKUYLA KUTLANDI

      Konser öncesi Belediye Başkanı Zihni Şahin ve gecenin sponsoru Bafralı iş Adamı Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Başkanı Kaya Aşçı, ellerinde fener taşıyan çocuklarla birlikte sahneye çıktı.
      SADEF Başkanı Kaya Aşçı, yaptığı konuşmada, "Çocuklarımız için Bafra'ya güzel bir okul yaptırdık. Eylül ayının sonunda hizmete açacağımız bu güzel okulun açılışında bizlerle birlikte olursanız bizi mutlu edersiniz."dedi. Ramazan ayının 14' ünü 15' ine bağlayan gecenin yüzyıllardır Bafra'da kutlandığını ifade eden Belediye Başkanı Zihni Şahin, bu özelliğin Bafra'nın tanınması adına çok önemli bir kültür unsuru olduğunu söyledi. Şahin,"Sadece böyle bir etkinlikle değil, çocuklarımızın ellerine fenerleri vererek birlik beraberliği, dayanışmayı daha da güçlendirme adına komşu ziyaretleri, mahalle ziyaretleri gerçekleştirelim. O anlamda biraz zayıfladı. Önümüzdeki yıllarda bu eksikliği de birlikte gidereceğiz" diye konuştu.

        Konuşmaların ardından çocuklar ellerinde yakılan fenerlerle birlikte sele sepet, top kandil manisi olan 'aç kapıyı ben geldim, ayda yılda bir kere kapınıza hoş geldim' diyerek mani okudu. Mani okuyan çocuklara Belediye Başkanı Zihni Şahin ve SADEF Başkanı Kaya Aşçı, sele sepet - top kandil geleneği olan şeker ve çikolata dağıttı.

                                BAFRA GÖKHAN ÖZEN İLE COŞTU

          Bafra Belediyesinin organize ettiği Sele Sepet Top Kandil Geleneği, Bafra'da 6 asırdır devam ediyor. Bafra'da Ramazan ayının 14'ünü 15'inde bağlayan gece, yaklaşık 6 asırdır 'sele sepet gecesi 'olarak kutlanıyor. Son 20 yıldır da Türkiye'nin sevilen sanatçıları Bafra ve Bölge halkına müzik dolu bir gece yaşatıyor. Her yıl Bafra Belediyesi'nin sponsorluğunda olan konserleri bu yıl Bafralı işadamı Samsun Dernekler Konfederasyon Genel Başkanı, ASTAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Kaya Aşcı sponsor oldu.

            Bu yıl 18.'incisi organize edilen 'Sele Sepet Top Kandil' şenlikleri, Bafra Şehir Stadyumunda, İstanbul Üniversitesi Konservatuar mezunu Türk Halk müziği sanatçısı Şeyda Karadeniz, seslendirdiği birbirinden güzel eserlerle izleyenlere güzel anlar yaşattı.Pop müziğinin güçlü sesi Gökhan Özen'in verdiği muhteşem konser ilgi gördü. Bafra Şehir Stadyumunda düzenlenen şenliklere Bafra ve çevre il ve ilçelerinden katılan, binlerce vatandaş, sanatçı Gökhan Özen'in söylediği şarkılarla coştu. 

       Dünya'da sadece Bafra'da kutlanan Sele Sepet Top Kandilin rivayete göre tarihçesi şöyle:  

         "Ramazan'ın başlangıcı ve bitişi gökteki ay hesabına göre yapılır. Ay hesabında yıl 356 gündür. Gökte ay hilal şeklinde görüldüğünde bu ince kenarlı bir sepete benzer. O dönemde ticareti elinde bulunduran bazı Rumlar, Müslüman halkı kendilerine çekebilmek ve alış verişlerini arttırmak gayesiyle daha önceden hazırlanmış ve içine mum dikilmiş sepetlerle ayı gözetlerler. Ve ay hilal şeklinde görülür görülmez bunu yani Ramazan'ın başladığını bu sepetlerle bu defa ve Sele Sepet bağırarak dolaşıp halka haber verirler. Ramazan'ın 14'ünü 15'ine bağlayan akşam ise, gökteki ay yuvarlak yani top şeklini alır.  Bu defa ellerindeki sepetleri üst kısmı da kapatılır ve top şeklini alan ve içinde mum yanan sepetlerle sele sepet top kandil diye bağırarak dolaşır ve Ramazan'ın yarılandığı müjdesi verilir. Halkta ‘‘Yarısı geçtiğine göre diğer yarısı da kolay geçer.'' sevinci ile bu geceyi neşeli geçirmeyi eğlencelerle gelenek hale getirip. Bafralı Müslümanlarca benimsenmiş olup dünyada sadece Bafra İlçesi'nde kutlanır. Bu gecede büyüklerle çocukların daha çok kaynaştığı, çocukların sevindirildiği onlara izzet-i ikramda bulunulduğu gecedir. Bu gecede her aile çocuklarına kağıt fenerler alır evlere ziyarete gelen çocuklara şeker, bozuk para ve meyve verilir. Çocuklar maniler söyleyerek evleri gezer. Mahallede şenlik var, bize geldi etraf dar, haydi hep gezelim, şekerleri süzelim, bu gece sele sepet eğlenelim gülelim, sele sepet top kandil, aç kapıyı ben geldim, ayda yılda bir kere, kapınıza ben geldim, 11 ayın sultanı geçiyor Ramazan ayı, açın kapıyı bize uğur gelir evinize, amca, hala, teyze, dayı, sele sepetim yandı, şekeri içinde kaldı, üzüntümü gören babam bana yenisini aldı. Bu gecede çocuklar manilerini söylerler 6 asırdır geleneksel olarak kutlanan şenlikler Bafra Belediyesi tarafından organize edilir."

     Bafra'da, her yıl Ramazan ayının 14'ünü 15'  ine bağlayan gece Sele-Sepet Top Kandil Şenlikleri düzenleniyor. Sele sepet şenliklerini izlemek için Bafra'ya gelen misafirler, ellerinde top kandilleriyle, bu anı tarihselleştirmek için anı fotoğrafı çektirdiler.

    Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, geçmişi 600 yıl öncesine dayanan asırlık bir geleneği sürdürmenin gururunu yaşadıklarını ve şenliklerin devamında birlik, beraberlik ve bolluk, beklediklerini söyledi. 

     Bafra İlçesi'ne ait bir gelenek olarak tarihe geçen Sele Sepet Top Kandil Şenlikleri'nin ilçe halkı tarafından yaşatıldığını belirten Şahin, " Sadece Bafra'ya özgü böyle bir geleneğin daha uzun yıllar yaşatılacağına inanıyorum. Bu geleneği yaşatmak bize düşer. Türkiye'de sadece Bafra' da kutlanan "Sele Sepet Top Kandil" şenliklerinin günümüzde hala yaşatılıyor olması, ilçe halkının birlik ve beraberliğinin devam ettiğinin bir göstergesidir" dedi.

     Ardından sahne alan ünlü sanatçı Gökhan Özen ise tüm katılımcıları coşturdu. Bafra Şehir Stadyumunu dolduran Bafralılar Gökhan Özen'in tüm şarkılarına hep bir ağızdan eşlik ettiler.

     Daha sonra şehir stadyumunu dolduran 20 bine yakın kişi Gökhan Özen'le birlikte şarkı söyleyerek eğlendi. Sahnede 2 saat kalan Gökhan Özen, 'sevgilim yok, yalnızım' diyenler için dua etti. Özen, "Benim kalbim temiz. Duam çıkar. Ben size söyleyeyim, hatta twitterden yazarsınız, bazen duaların tuttu diye yazıyorlar, çok da mutlu oluyorum" dedi.

     Gece, Belediye başkanı Zihni Şahin ve SADEF Başkanı Kaya Aşçı'nın sanatçı Gökhan Özen'e çiçek vermesinin ardından düzenlenen havai fişek gösterisiyle gökyüzünün renklendiği ‘Sele Sepet Top Kandil' şenliği son buldu.

      Geleneksel Sele-Sepet Top Kandili Şenliğine, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Başkanı Kaya Aşçı, İstanbul Bafraspor Kulübü Başkanı Aydın Dursun, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Bafra Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, İşadamları, mesleki oda temsilcileri, okul müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, Bafra ve Bafra dışından gelen vatandaşlar katıldı.

            NAMIK AZGIN   

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER