TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ KURBAN PAZARLARINI DENETLEDİ

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, hayvan pazarlarını denetleyerek, kurban satıcıları ve alıcıları, bulaşıcı hayvan hastalıklarına, kesim ve etlerin iyi muhafaza edilmesi konusunda uyardı.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ KURBAN PAZARLARINI DENETLEDİ

       Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Kadir Güven ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu ve veteriner hekimler, kentteki kurban pazarlarını gezerek denetimlerde bulundu.

       Kurbanlık hayvan alıcı ve satıcılarının doğru bilgilendirilmesi, bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi, kesim, kurbanlık etlerin korunması ve kurban bayramı süresince alınacak önlemler hakkında dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı. İl Müdürü Kadir Güven, şöyle dedi:
      "Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerleri sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar hayvan ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. Kurbanlık satıcı ve alıcılarına yönelik olarak bastırılan bilgilendirme materyalleri kurban satış yerlerinde dağıtılmıştır. Aynı zamanda web sayfamızda yayınlanan bu eğitim materyalleri ilgili herkes için iyi bir kurbanlık kılavuz niteliğindedir. Kurban bayramı süresince kurbanlık kesim ve satış yerlerinden gelecek ihbarları müdahale etmek amacıyla il ve ilçe müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun il sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi, il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz, pasaport, nakil belgesi, veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. Kurbanlık pazarlarda satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerine ihbar edilmelidir."
       Kurban seçimi konusunda da alıcılara dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgi veren İl Müdürü Kadir Güven, sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, pasaport, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemesini istedi. Güven, "Şehir ve kasabalarda belirlenen yerlerin dışında kurbanlık kesimi yasak. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesime izin verilmeyecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerleşim birimleri ile daha önce köy statüsünde olan mahallerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesilmelidir" dedi.

         NAMIK AZGIN  

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER