Cumhurbaşkanı Erdoğan; OHAL’i Anlattı

Meydanlarda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara telekonferans sistemiyle seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasi mücadelesinde milletin galip çıktığını vurgulayarak “Bu adeta bir istiklal mücadelesinin yeniden kazanılması hadisesidir, sıradan bir olay değil bu. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizi haince emellerine alet etmek suretiyle askerimizin elbisesini giyerek haince bu saldırıları yapanlar bunun bedelini ağır ödeyecekler ve ödemeye başladılar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; OHAL’i Anlattı

 

Meydanlarda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara telekonferans sistemiyle seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasi mücadelesinde milletin galip çıktığını vurgulayarak “Bu adeta bir istiklal mücadelesinin yeniden kazanılması hadisesidir, sıradan bir olay değil bu. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizi haince emellerine alet etmek suretiyle askerimizin elbisesini giyerek haince bu saldırıları yapanlar bunun bedelini ağır ödeyecekler ve ödemeye başladılar” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık ettiği Millî Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantıları ile ilgili yaptığı basın toplantısının ardından Türkiye’ye seslendi. Telekonferans sistemi aracılığı ile Konya ve Şanlıurfa’ya bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu illerin meydanlarına toplanarak 15 Temmuz’da püskürtülen darbeye karşı ‘demokrasi nöbeti’ tutan binlerce vatandaşa hitapta bulundu.

 

“FETULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜ BU MİLLETİN EVLATLARINI HAİNCE VURMAYA ÇALIŞTI”

 “Sizleri bu anlamlı buluşmada en kalbî duygularla selamlıyorum. Geceniz mübarek olsun, geleceğimiz aydınlık olsun. Ankara’dan Mevlana’ya, Şems-i Tebrizi’ye en kalbî selamlarımızı, dualarımızı iletiyorum” sözleri ile Konyalılara hitabına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz akşamı cereyan eden malum darbe girişimine değinerek, “Bu ülkede Fetullahçı Terör Örgütü ne yazık ki bu milletin kendi paralarıyla almış olduğu uçaklarla, helikopterlerle, tanklarla, silahlarla bu milletin evlatlarını haince vurmaya çalıştılar. Bununla kalmadılar, tanklarla bu milletin evlatlarını paletlerin altında bırakarak ezdiler, şehit ettiler.” diye konuştu.

 

“İMANSIZ PASLI YÜREKLER, İMANLI OLAN YÜREKLER KARŞISINDA TÜKENDİ”

Peygamberlikten sonra en yüce makam olduğuna inanan bu milletin şehadete gülerek koştuğunu gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Milletimi meydanlara davet ettiğim anda milyonların meydanları nasıl doldurduğunu gördüm. Ve şuna inandım: ‘İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, / İmansız olan paslı yürek sinede yüktür.’ Evet, imansız paslı yürekler, imanlı olan yürekler karşısında tükendiler, bittiler, mağlup oldular. Bilesiniz ki bu mağlubiyet onlar için ilk olmayacak, bundan sonra da devam edecek. Konya bunu çok iyi bilir, Konyalı bunu çok iyi bilir ve bundan sonraki süreçte de bunu aynen devam ettireceğiz. Bizim birliğimizi, bizim beraberliğimizi, bizim bütünlüğümüzü, bizim kardeşliğimiz ne FETÖ, ne de onun haşhaşileri asla parçalayamayacaklar. Ve biz bir olacağız, beraber olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep beraber inşallah kardeş ve Türkiye olacağız.”

 

Konya’nın her zaman vefalı davrandığını, Konyalıların ülkelerine, demokrasilerine sahip çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek’ millet vurgusunda bulundu ve “Buradan Pensilvanya’daki zata ve onun uşaklarına sesleniyorum; eğer dürüstseniz, eğer hukuktan yanaysanız, buyurun vatandaşı olduğunuz Türkiye’ye gelin. Gelemiyorsanız, demek ki ihanet içindesiniz.” dedi.

 

“OLAĞANÜSTÜ HÂL SIKIYÖNETİM DEĞİLDİR”

Başkanlık ettiği Millî Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarını yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Millî Güvenlik Kurulu toplantımızda bugün tarihî bir teklif sunduk hükûmete. O da, olağanüstü hâl kararıydı. Ardından Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık ve olağanüstü hâli kurulumuz Bakanlar Kurulu kararı olarak geçirdi. Şimdi birçok spekülasyonlar başlayabilir. Olağanüstü hâl sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için, özellikle bu terör örgütü mensuplarını, Fetullahçı terör örgütü mensuplarını, hangi terör örgütü mensubu olursa olsun, bunları kamudan temizlemek suretiyle devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir. Olağanüstü hâl kanunu değerli kardeşlerim; valilerin yönetiminin çok daha güçlendirilmesi sürecidir. İllerde Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yine valilerimizin emrinde olacak ve onlarla birlikte çalışmasını sürdürecektir.”

 

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE KISITLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

Olağanüstü hâl sürecinde temel hak ve özgürlüklerde asla bir kısıtlamanın söz konusu olmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir şey yoktur, bunun garantörü biziz. Ve halkım çok daha huzurlu olacak, çok da güvenlikte olacak ve aydınlık yarınlara emin adımlarla yürüyecektir. Birçok spekülasyonlar yapanlar çıkabilir, sakın bu oyuna gelmeyiniz. Şu anda üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilmiştir. Bu asla vatandaşımın ekonomik faaliyetlerine yönelik bir adım değildir, bunlarda rahat olun. Uydurulan yalanlara asla sizler inanmayın. Zaten gerek başbakanımız, gerek hükûmet yetkilileri zaman zaman bu konularda da gerekli aydınlatmaları yapacaklardır, biz de aynı şekilde bunları yapacağız” şeklinde konuştu.

 

“MEYDANLARDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ”

Konyalılara meydanlardan çekilmemeleri tavsiyesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitler için Allah’tan rahmet, gaziler için acil şifa diledi ve Konyalılara hitabını şu cümlelerle tamamladı: “Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ülkesine sahip çıkan, bunun mücadelesini veren komuta kademesine şahsım adına, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Aynı şekilde Polis Teşkilatımızın o kahraman komuta kademesini, tüm polislerini aynı şekilde sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Ama hepsinden öte bu işin başını çeken milletime kalbi şükranlarımı ifade ediyorum. ‘Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan’ diyor ya şair, işte siz yürüdünüz ve buraya bu işi taşıdınız. Ben diyorum ki şehitlerimize hitaben; ‘Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber, / Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.’ Tüm Konyalı kardeşlerime ve şu anda bizleri izleyen Türkiye’ye de Ankara’dan şahsım, başbakanımız, bakan arkadaşlarımızla hep birlikte selam, sevgi, saygılarımızı gönderiyoruz.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya’nın ardından yine telekonferans sistemi aracılığı ile şehirlerinin meydanında ‘demokrasi nöbeti’ tutan Şanlıurfalılara görüntülü olarak seslendi.

 

15 Temmuz akşamı cereyan Fetullahçı terör örgütünün darbe girişimini milletin Türkiye’nin dört bir yanında ortaya koyduğu karşı bir direnişle noktaladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfalıların şehir meydanındaki bu duruşları ile süreci sağlama almanın mücadelesi verdiğini söyledi.

 

“BEDELİNİ YARGIDA ÇOK AĞIR BİR ŞEKİLDE ÖDEYECEKLER”

Demokrasi mücadelesinde milletin galip çıktığını ve Fetullahçı terör örgütü ile arkasındaki bütün mensuplarının bunun bedelini yargıda çok ağır bir şekilde ödeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu adeta bir istiklal mücadelesinin yeniden kazanılması hadisesidir, sıradan bir olay değil bu. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizi haince emellerine alet etmek suretiyle askerimizin elbisesini giyerek haince bu saldırıları yapanlar bunun bedelini ağır ödeyecekler ve ödemeye başladılar. Şu anda bütün bu süreçte emeği olan başta Silahlı Kuvvetlerimizin devletinin, milletinin yanında yer alan generallerimize, subaylarımıza teşekkür ediyorum. Aynı şekilde polis teşkilatımızın tüm kademelerinde yer alan kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bunun yanında bu süreci gece-gündüz demeden takip eden yargı mensuplarına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Çünkü 15 Temmuz akşamı ortaya koydukları tavır çok çok önemliydi. Onlar ‘Gidişiniz yanlıştır ve şu anda yargı olarak biz süreci başlattık’ dediler. Tutuklama talimatını verdiler ve tutuklama sürecini başlattılar. Bir taraftan Emniyet gözaltına alırken, diğer taraftan yargı süreci başlattı. Şu ana kadar kararlı bir şekilde bu devam ediyor ve devam edecek. Çünkü milletimizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini parçalamak, bozmak isteyenlere karşı hep beraber tüm kurumlarımız milletçe bu kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz.”

 

15 yıldır bu ülkenin kara bahtını aydınlık bir geleceğe çeviren kadrolar olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sevdik; ama hamdolsun sevildik. Bundan sonra da biz halkımızı, milletimizi, vatandaşımızı Rabia’daki o dört başlıkta inşallah yaşayarak seveceğiz” dedi.

 

“DOSTLARIMIZDAN TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BAŞINI BİZE TESLİM ETMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesini istediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii dostlarımızdan, stratejik ortaklarımızdan bizler bu terör örgütünün başını bize teslim etmelerini bekliyoruz. Bu bizim en doğal hakkımızdır ve vereceklerine inanıyoruz. Bunun dışında şu anda ülkemizden kaçanlar, kaçmaya çalışanlar, bütün bunları da daha önce demiştim ya, ‘inlerine gireceğiz’ diye, evet inlerine girmeye devam edeceğiz. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar peşlerindeyiz. Bulacağız ve milletimiz de buna şahit olacak” açıklamasında bulundu.

 

“MİLLETİM, İMANIYLA O TANKLARIN KARŞISINDA DURDU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokratik parlamenter sistemin hep birlikte savunulacağını, milletin de farklı siyasi görüşlerde olmalarına rağmen hep birlikte bu sürece sahip çıktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin bu sahip çıkışını unutmasının asla mümkün olmadığını dile getirdi.

 

Verilen şehitlerin içinde Silahlı Kuvvetleri’ni bu haşhaşilere yedirmemek için mücadele veren askerlerin olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Polisimiz için de aynı şekilde, onlar da bu mücadeleyi sürdürdüler. Daha da ötesi tabii milletimiz de bu mücadeleyi kararlı bir şekilde verdi, vermeye devam edeceğiz. Onların tankları varsa, benim milletimin de imanı var. İmanıyla o tankların karşısında durdu, bunu bu şekilde sürdürdü.” sözlerine yer verdi.

 

“ORDUMUZ MİLLETİN HİZMETİNDE OLMAYA DEVAM EDECEK”

Şanlıurfalılara da bugün Millî Güvenlik Kurulu’nda tavsiye kararı olarak alınan, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan olağanüstü hâl uygulaması ile ilgili bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü hâl kanunu ile sıkıyönetimin karıştırılmaması gerektiğini belirtti. Bu kararla halkın huzuru ve mutluluğunun çok daha farklı bir şekilde sağlanacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasanın amir hükmü gereğince Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk ordusunun şu anda Başkomutanı olarak ben de ordumuzun başındayım. Ve ordumuz bu milleti efendi olmaya değil bu milletin hizmetinde olmaya devam edecektir, huzurunu sağlamaya devam edecektir” diye konuştu.

 

“BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ”

Polis Teşkilatı’nın milletine hizmete kararlı bir şekilde devam edeceğini, ekonomik noktada herhangi bir sıkıntının söz konusu olmayacağını, bu konuda hükûmetin gerekli tedbirleri aldığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm tüccarlarımız, sanayicilerimiz daha da hızla, daha da gayretle inşallah çalışmaya devam edecekler. Ve biz bu süreçten, göreceksiniz Türk milleti olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin halkı olarak, güçlenerek çıkacağız.” diye ekledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanlıurfalılara hitabını, “Bir olun, iri olun, diri olun, beraber olun, kardeş olun, hep beraber Türkiye olun. Sizleri Ankara’dan tekrar şahsım ve başbakanımız, bakan arkadaşlarım adına kalbi şükranlarla selamlıyorum. Allah’a emanet olun, Allah yar ve yardımcımız olsun.” Sözleriyle tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 12:22

Haydar Yıldırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER