MHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA’DAN SAMSUNLU BAKAN’A SAMSUN SORULARI

Plan ve Bütçe Komisyonunda Gençlik ev Spor Bakanlığının bütçesi görüşülürken MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Gençlik ve Spor Bakanına Samsun’un ve Samsunspor’un sorunlarını sıraladı.

MHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA’DAN SAMSUNLU BAKAN’A SAMSUN SORULARI

 MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta,”Samsun’u konuşma fırsatımız olmuyor fırsat bu fırsat, hazır sizi bulmuşken biraz Samsun’un meselelerine değinelim. Şimdi, geçenlerde elime bir istatistik geçti. Samsun genelinde yapılan sokak çalışmalarında genel olarak uyuşturucu, esrar, yakalanma miktarlarında ciddi bir artış var. Mesela, esrar 2014 yılında 19 kilo yakalanmışken 2015’in ilk on bir ayında 37 kiloya çıkmış. Emniyetin burada çok ciddi bir faaliyeti var, onu kabul ediyorum ama bu miktar trafiğin artması veya kullanımın artmasıyla birlikte oluşmuş bir durum da olabilir. Ona ilişkin bir veri olmadığı için bir şey söylemek istemiyorum ama buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de bu Hint keneviri meselesi var. Bu sadece Vezirköprü’de izinli olarak ekilirken şu anda izinsiz olarak Çarşamba, Ayvacık, Bafra ve Havza’da Hint keneviri ekildiğine ilişkin bilgiler geliyor.Sayın Bakan, Samsun’un ekonomik verileri, nüfusuyla mukayese ettiğinizde çok kötü. Samsun nüfusta 16’ncı sıradayken, ihracatta, kurumlar vergisinde, istihdamda bütün ekonomik verilerde sıralaması hemen hemen 16’dan daha kötü durumda. En temel parametre nüfustur. Samsun kişi başı kamu yatırımında bir önceki yıl 63’üncü sıradayken şimdi 74’üncü sıraya düşmüş durumda yani 11 sıra birden düşüyor. Nihayetinde bu, tamamen Hükûmetin etki alanındaki bir şey. Toplam kamu yatırımında 10 sıra geriliyor. Özel yatırımlar kısmında da teşvik belgeli yatırımlarda sabit yatırım tutarı açısından bakıldığında kişi başı 27 sıra birden geriliyor. Enerji tüketiminde 2 sıra geriliyor, o da üretim göstergesi olduğu için önemli. İthalatta, ihracatta birer, ikişer, üçer, beşer sıra Samsun’un Türkiye’deki il sıralamasında bir gerileme var. Samsun’un ciddi göç verdiğini biliyoruz. En son nüfus artış hızlarına baktım, Türkiye ortalaması binde 13,4 iken Samsun’da binde 7,8 yani Türkiye ortalamasının yarısı kadar bir nüfus artışı var. Dolayısıyla, Samsun’un iktisadi hayatına kamu eliyle yapılabilecek kısımlar için bir müdahale gerekiyor. Bizim de burada her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.

Özel sektör yatırımlarını teşvik etmek için bir teşvik sistemimiz var. Samsun’a burada ciddi bir adaletsizlik yapılıyor. Kalkınma Bakanlığının hazırladığı 64 tane veriden oluşmuş sosyal gelişmişlik endeksi var, oraya göre şehirler sıralanmış. Endeks değeri 1’in üzerinde olan illere “1’inci bölge” denilmiş, 1’inci bölge teşvik. 1 ile 0,5 arası olanlar yani 0,5’in üzerinde, 1’in altında olanlar 2’nci bölge. 3’üncü bölgenin hiçbir mantığı yok. 0,5’in altında olanlarla başlıyor, 3’üncü bölgenin en son sırasında Samsun var. 0,1579. Birisi dokunmuş olsaydı 4’üncü bölgeye düşecekti, teşvikleri düzelecekti. 4’üncü bölgenin ilk şehri Rize. Samsun 0,1579, Rize 0,1550. Samsun 0,1579 iken bir üzerindeki Karaman 0,1864. Samsun’la Rize aynı yerde olmalı. Endeksi yapmak teknik bir iş, nereden böleceğimizi yapmak siyasi bir iş. Ya Rize de üste gelecek Samsun’la birlikte ya da Samsun alta gidecek. Doğrusu, Samsun’un 4’üncü bölge olması. Sayın Bakanım, bu, çok kolay yapılabilecek bir şey ve çok adil bir şey. Yani, bu haksızlığın önüne geçilmesi lazım. Bir Bakanlar Kurulu kararıyla hemen çok rahat yapılabilecek bir şey. Samsunspor Samsun’un bir markası biliyorsunuz. Ciddi finansman sıkıntıları var. Hep şikâyet ediyorlar, “Hele de Bakanımız Samsunluyken bize bu nasıl yapılır?” diyorlar. Tabii, siz bu konuları bizden çok daha iyi biliyorsunuz ama sürekli puanlarının silinmesi üstelik Gençlik ve Spor Bakanının Samsunlu bir vekil olması. Samsunspor’da yaşanan bu finansman sıkıntısının bir temeline inmek lazım. Bunun sebebi nedir, neden kaynaklanıyor? Yeterince ve düzgün bir şekilde denetimleri yapılabiliyor mu? Sayın Bakanım geçmiş yönetimlerin mi sorunları vardı? Sürekli bunlarla ilgili bize -bizim elimizden çok fazla bir şey gelmiyor ama- çok fazla bir talep var.”
                 NAMIK AZGIN 

 

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2016, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER