RIFAT YILMAZ: USULSÜZ VERİLEN EHLİYETLERE DİKKAT!

Yeşil Bafra sürücü kursu, kurucu temsilcisi Rıfat Yılmaz basına yaptığı açıklamada bazı sürücü kurslarında verilen usulsüz ehliyetlere müdahale edilmelidir dedi. Birçok sürücü kursunun usulsüzce ehliyet verdiğini dile getiren Rıfat Yılmaz 670 lira civarı tutan ehliyetin nasıl oluyor da 250 liraya verildiği araştırılması gerektiğini dile getirdi. Birçok trafik kazasının nedeninin de usulsüzce verilen ehliyetlerin neden olduğunu söyledi. Hiçbir eğitim verilmeden verilen bu ehliyet sahipleri bir trafik canavarı oluşturuyor. Rıfat Yılmaz bu işi yapan bazı sürücü kurslarının isimlerini tek tek telafuz ederek önlem alınmasını istedi.

RIFAT YILMAZ: USULSÜZ VERİLEN EHLİYETLERE DİKKAT!

TRAFİK GÜVENLİĞİNİN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILMASI, SORUMLU SÜRÜCÜ DAVRANIŞLARININ KAZANDIRILMASI, İNSANİ VE MADDİ KAYIPLARIN EN AZA İNDİRİLMESİNDE VE KALİTELİ SÜRÜCÜ EĞİTİMİNDE

A-SÜRÜCÜ ADAYLARI VE KAMUOYUNA DÜŞEN GÖREVLER:

1-            Sürücü  adayları teknik olarak araç sürmeyi talep ettikleri gibi, kurallı araç kullanmayı da talep edecek şekilde bilinçli tüketici olmalıdır.

2-            Sürücü  Adayları sadece ödeyeceği ücreti değil kaç saat teorik ve direksiyon eğitimi dersi alacaklarını ve teorik dersleri veren usta öğreticileri ile direksiyon usta öğreticilerinin eğitimdeki başarılarını sorgulamalıdır.

3-            Sürücü  Adayları, kayıt olmak istediği sürücü kursunun, gelecekte kendi üzerine yasal sorumluluk gelmemesi açısından; Ruhsatını, çalışma iznini ve SGK borcunun olmadığını sorguladığı gibi, devam etmeden, sadece sınavlara girerek veya yerine başkasının sınava girmesini isteyerek sürücü belgesi talebinde bulunmamalıdır.

4-            Sürücü  adayları, teorik ve direksiyon dersi günlük devam çizelgelerini (derslerin verildiği; tarih ve saatler) kurumdan talep ederek, bu program dahilinde gün ve saate uygun şekilde programlara katılmalıdırlar.

5-            Bilinçli   bir kamuoyu oluşturulmalı; dürüst, ve eğitime önem veren kurslar tercih sebebi olurken sadece sınav ve sürücü belgesi pazarlığı ile iş yapmaya çalışan kurslar piyasada yer bulamamalıdır.

B-SÜRÜCÜ KURSU KURUCU VE PERSONELİNE DÜŞEN SORUMLULUKLAR:

1-            Sürücü  kursu kurucuları eğitimin önemine inanmalı ve meydana gelebilecek olan kazalardaki, eğitimsiz ve sorumsuz sürücülerin sebep olduğu ölümlü ve maddi hasarlı kazalardan sorumlu oldukları bilincinde olmalıdır.

2-            Sürücü  kursu kurucuları işletmelerini kurumsal olarak düşünmeli, personeline karşı sorumluluk anlayışı içinde olmalıdırlar.

3-            Sürücü kursu kurucuları, haksız rekabete neden olabilecek arz talep dengesine uygun olmayan kurum açma anlayışı ile düşük eğitim ve personel ücreti politikalarından vazgeçmelidirler.

4-            Sürücü  kursu çalışanları, müdür, teorik ve direksiyon eğitimi dersi usta öğreticileri olarak trafikte toplumsal bir sorumluluk içinde hareket etmeli, çalışmadan isimlerinin ve imzalarının kullanılmasına müsaade etmemelidirler. Bu durumda olan ismini kullandıran kişileri ilgillere bildirmeyi mesleki açıdan bir sorumluluk olarak görmelidirler.

 

C- MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNE DÜŞEN

SORUMLULUKLAR:

6-            Milli       Eğitim Bakanlığı’mız Sektördeki haksız rekabeti önlemek maksadıyla 2014 yılı Mart ayından itibaren SGK primlerinin denetimi ile ilgili olarak sektördeki uygulayıcılarla istişarelerde bulunmuştur. Çıkarılacak olan yönetmelik genelge ve uygulamalarda da uygulayıcılarla işbirliğine daha fazla önem verilmesi beklenmektedir.

7-            Teorik   ders sınavlarında bir başkasının yerine sınava girerek, sürücü belgesi alma niyet ve arzularını ortadan kaldıracak cezai müeyyideler getirildiği gibi, bununla ilgili yakalanmalar ve cezai sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

8-            Direksiyon          uygulama sınavlarının sonuç oranları, sadece il il değil, ilçeler ve sürücü kursları bazında kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

9-            Sürücü  kurslarında ataması yapılan personelin, sigorta bildirgeleri otokontrole tabi tutulduğu gibi, kursiyerlerin ve personelin devam takibinin de damar okuma sistemiyle yapılması sağlanmalıdır.

10-         Sınav     yürütme kurulu, sınav sabahı yaptığı toplantıya arzu eden sürücü kursu müdürlerinin katılımını sağlaması yerinde olacaktır.

11-         Milli       Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlükleri; direksiyon sınavlarında başarısızlık oranının korunabilmesi için, sürücü kursları arasında yaygınlaşan “Adayım geçebilecek düzeydeydi ama başarısızlık oranını tutturabilmek için bıraktılar.” algısına sebep olan faktörleri kaldıracak tedbirler alınmasını sağlamalıdır.

12-         Direksiyon          Eğitimi Uygulama ve Değerlendirme Kurullarında müşterek bir standart yakalanmalı, bu kurullardaki kişiler mutlaka aynı ortamda eğitilmeli, aynı zamanda sınav esnasında adaylara ve kurumun usta öğreticisine davranış şekilleri de düzeltilmelidir.

13-         Direksiyon          sınavlarında imkanlar ölçüsünde B sınıfı sınav güzergahı ile E ve D sınıflarının güzergahı ayrılmalı, ayrıca anayol üzerindeki geri gelişler tali yollarda yapılması sağlanmalıdır..

14-         Milli       Eğitim Müdürlükleri, ders ve direksiyon eğitimleri başladığında programda gösterilmiş olan araç ve usta öğreticileri her dönem en az bir kere denetlemelidir. Eğitimde bulunmayan araç ve usta öğreticiler araştırılarak, gerekli tedbirler alınmalıdır.

15-         Milli       Eğitim Müdürlükleri, Direksiyon Sınavlarım yaparken, bir kurumun sınavım aym gün yapmalıdır. Bu durumda; Direksiyon Eğitimi uygulama sınavlarında kurumdaki direksiyon usta öğreticileri ve araçların tamamını istenebilecek, böylece çalışan personelin takibi daha kolay yapılacaktır. Direksiyon Eğitimi Uygulama sınavlarında, kuramlarda kullanılan hayali araç ve usta öğretici usulsüzlüğünü sona erdirmek için her bir sürücü adayı, Milli Eğitim Müdürlüklerine verilen programda hangi araç ve usta öğretici ile çalıştıysa O araç ve usta öğretici ile sınava girmesinin sağlanması ve Bakanlığımız tarafından bu hususta yönetmelik değişikliği yapılmalıdır.

 

Merih KARGI

Samsun Sürücü Kursları Demek Başkanı

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 16:08

Haydar Yıldırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER