2. EKOLOJİK YEREL TOHUM VE YAŞAM ŞENLİĞİ

Bafra ilçesinde,"2. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" yapıldı.

2. EKOLOJİK YEREL TOHUM VE YAŞAM ŞENLİĞİ

   Bafra Ali Kale Turistlik Tesisleri Çamlık Merkezinde İçişleri Bakanlığı, Bafra Belediyesi, Organik Tarım Teknikerleri Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Bafra Ziraat Odası ve Yeşil Küre tarafından gerçekleştirilen "2. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" festival havasında geçti.

    Köylerden getirilen organik tohumlar ve ürünler bir taraftan takas edilirken bir taraftan da satışları yapıldı.1970 yıllarının gençlerinden oluşan Bafra Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan şenlik karnavala dönüştü. Hem piknik yapan hem eğlenen vatandaşlar açılan stantları gezerek bilgi sahibi oldu. Şenlikte yöresel yemekler yarışması yapıldı.

    Organik Tarım Teknikerleri Derneği (ORTEK) Başkanı Öztürk Doğutaş, amaçlarının genetiği bozulmamış tohumlar toplamak, toplanan tohumlarla tohum bankası oluşturmak, sağlıklı ürünler elde edilmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

     Doğutaş,"Biz, bu yola baş koyduk. Biz, yerel tohumlarımızı üretmek, çiftçilerimize ulaştırmak, topraklarımızı korumak için zehirli atıklardan korumak, sularımızı korumak, kısacası sağlıklı bir neslin geleceğini hazırlamak için gelecek nesillerimizin daha sağlıklı bir ortamda yaşaması için biz bu yola baş koyduk. Biz bu yerel tohumlarımızı, ulaştırabildiğimiz yere kadar ulaştıracağız ve çiftçilerimizin bu faaliyeti yapmalarını sağlayacağız. Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlamak niyetinde değiliz. Fakat en azından kendi yiyeceğimizi, kendi ürünümüzü, kendimiz yetiştirerek, zehirli atıklarla bulaştırmadan bu faaliyetleri yapmak bizim en büyük hedefimizdir" dedi. 

     Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi insan sağlığını o kadar tehdit eder duruma geldi ki, insanımız da bilinçsizce üretimi arttırma adına kullanmış olduğu gübrelerle suni bir şekilde üretimi arttırma yollarıyla buna büyük katkı sağladı. Bugün kendimize dönüş hareketi olarak gerçekten kaybettiğimiz değerleri kazanma adına şu yapılan çalışmalardan dolayı emek veren herkesi kutluyorum" diye konuştu.

      Artık ülkelerin başka ülkelere topla, silahla, orduyla kuşatmanın olmadığını belirten Araştırmacı-Yazar İsmail Tokalak ise, biyo emperyalizmi konusunda bilgi verdi. 

       Tokalak, emperyalist ülkelerin ürün patenti aldıklarını,ürünleri kendi mülklerine geçirdiklerini, kısır tohumlarla ülkelerin başka ülkeleri ürün konusunda kuşattığını kaydetti.

        Prof.Dr. Ali  Kemal Ayan'ın yönettiği panelde katılımcılar ekolojik tarım, ekolojik tohum ve ekolojik değerler ile ilgili, bilgiler verdi. Ali Kemal Ayan, "Biz, Kızılırmak'ın bütün Anadolu'nun en  Bereketli  topraklarını taşıdığı ovanın çocuklarıyız. Bu ova ve bu su kaynakları, bu biyo çeşitlilik hakikatten Bafra'nın en önemli hazinesi ve en büyük sermayesidir. Bu biyo çeşitliliğin, bu su ve toprak kaynaklarının bu bereketli yapının farkına varmamız gerekir. Ekolojik değerlerin kıymetini bilmemiz lazım. Bunları kimyasallarla yok etmeden, bütün dünya da bütün insanlığın aradığı ekolojik gıdaya doğru giden yolu Bafra'dan başlatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi  Osman Aslan ise, "Bakanlık olarak organik tarımın yaygınlaştırılarak tüm gelir guruplarının tüketebileceği bir seviyeye ulaşmak için çok büyük bir çaba içerisindeyiz ve bu hedeflerimiz arasındadır. Organik tarımın hedefini tohum oluşturmaktadır. Bakanlığımız Ulusal Gen Bankası kurarak memleketimizdeki endemik ve kaybolmaya yüz tutmuş çeşitlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

     Panelin ardından Bafra İhtiyar Delikanlılar Folklor Ekibi'nin gösterisi ile şenlik başladı. Hem piknik yapan hem eğlenen vatandaşlar açılan stantları gezerek bilgi sahibi oldu. Şenlikte yöresel yemekler yarışması yapıldı. Su böreğinde Gülseren Özkurt, nokulda Hatun Yeşilbaş ve lahana dolma yemeği yarışmasında da Gülseren Karakaş birinci oldu.

     Şenlikte vatandaşlara yemek ve dondurma ikramı yapıldı.

                   NAMIK AZGIN 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER