banner221

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası

Bafra Toplumsal Sağlığı Sorumlu Tabibi Uz.Dr. Ebru Kaynar Tunçel, Organ Bağışı haftası dolayısıyla mesaj yayımladı

 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası

       Bafra Toplumsal Sağlığı Sorumlu Tabibi Uz.Dr. Ebru Kaynar Tunçel, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle, "Her Bağış Yeni bir Hayattır: Hazır mısınız?" kapsamında bir etkinliğin başladığını söyledi.

       Bafra  Toplumsal Sağlığı Sorumlu Tabibi Uz. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,"Toplumumuz da  organ bağışı konusundaki farkında lığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ Bağış Haftası" olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı; kişi hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Bağışın artırılması için, bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir. Bu konuda bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmektedir. Bugün ülkemizde 23.529 kişi bekleme listesinde organ beklemekte iken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında 1779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmiştir. Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir. Ülkemizde canlıdan bağış oranı %75 iken, kadavradan bağış oranı %25 lerde kalmaktadır. Bu durumda sağlıklı organlar toprak olurken, o organlara ihtiyaç duyan bağış bekleyen hastalarda ölümle yüzleşmektedir" dedi.  

     Bafra Toplumsal Sağlığı Sorumlu Tabibi Uz. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,"18 yaşını dolduran kişilerin, ölümlerinden sonra kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, sağlık kurum ve kuruluşlarında bulunan organ bağış bürolarına başvurmaları yeterli olmaktadır. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve bu konuda daha duyarlı olmaya davet  ediyoruz. Unutmayalım ki "Bağışlanan her organ filizlenen bir candır" diye konuştu.

                                                                                          NAMIK AZGIN 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER