9. Avrupa Aşı Haftası

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi, aşılama konusunda yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

  9. Avrupa Aşı Haftası

    Toplumda aşılama ve aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki bilinci ve duyarlılığı artırmak amacıyla dünyada 45 ülke ile birlikte aynı anda ülkemizde de 22 Nisan -26 Nisan 2014 tarihle arasında kutlanan ‘9. Avrupa Aşı Haftası' etkinlikleri gerçekleştirilmeye başladı. 

    Bafra Toplum Sağlığı Merkezi personeli tarafından vatandaşlara aşı haftası ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili broşür ve balon dağıtıldı. Bafra Toplum Sağlığı Merkezi,  9. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla aşılama konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

        BAFRA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDEN AŞI HAFTASI PROGRAMI 

      Bafra Toplum Sağlığı Merkezi, 22 Nisan -26 Nisan 2014 tarihle arasında kutlanan ‘9. Avrupa Aşı Haftası' etkinlikleri çerçevesinde, Bafra ilçesi Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezinde program düzenledi.

        Programa Bafra ilçe Kaymakamı Ali Katırcı ve eşi Hacer Katırcı, Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Ebru Kaynar Tunçel, Sağlık Merkezi doktorları ve vatandaşlar katıldı.

     Bafra Kaymakamı Ali Katırcı ve eşi Hacer Katırcı ilk olarak küçük çocuklara aşı yapımını izledi ve eşi ile birlikte aşı olan çocukları sevdi. Aşı yapımından sonra Kaymakam ve eşi bilgilendirildi.

     Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Ebru Kaynar Tunçel, "Aşı haftası; toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığın artırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacıyla aktivitelerin düzenlendiği bir haftadır. Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin ‘toksinler' etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir. Aşılanan kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Ülkemizde 1981 yılından beri Sağlık Bakanlığımızca genişletilmiş Bağışıklama Programı yürütülmektedir. Bu programın amacı, öncelikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında tam 13 ayrı hastalığa karşı çocuklarımızı korunmak için başta Aile Sağlık Merkezlerimiz olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarında aşı ücretsiz uygulanmaktadır'' dedi.

      Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,"Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlamıştır. Bunun dışında bağışık olmayan tüm yetkililer yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Grip aşısı, Polisakkarit Pnömokok aşısı ve Hepatit A aşısı SUT ‘Sağlık Uygulama Tebliği' de belirtilen risk gruplarına göre sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmektedir" diye konuştu. 

       Program ikramlarla sona erdi.

NAMIK AZGIN 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER