banner223

Ovada Tarımsal Üretime Kısıtlama Sinyalleri

Bafra Ovasında, tarımsal üretime kısıtlama sinyalleri verildi.

Ovada Tarımsal Üretime Kısıtlama Sinyalleri

        Bafra Sulama Birliği Toplantı ve Seminer Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Bafra Altınkaya Sulama Birliği Başkanı Ali Kademer, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Kızılırmak Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Kemal Nair, Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Ziya Çebi, DSİ Bafra Proje Müdürü Erdoğan Çelebi, DSİ Bafra İşletme Bakım Mühendisi Önder Çırak ve Meclis Üyeleri katıldı.

       Altınkaya Sulama Birliği Toplantı Salonunda bir araya gelen Kızılırmak Sulama Birliği Meclis üyeleri, Divan Başkanlığına Birlik Başkanı Kemal Nair'i Kâtip Üyeliklerine Zeki Dursun ve Nazım Arslan getirildi.

      2013 Mali Yılı gelir, gider ve faaliyet raporu'nun okunması, Birlik üyesi olmayanlara uygulanacak su kullanım hizmet bedeline uygulanacak olan ceza oranını belirlenmesinin görüşülmesi ve Birlik Tüzüğünün 6. ve 14. maddesi gereği Yeni Büyükşehir Uygulanması nedeniyle "köy" yerine "mahalle" ibaresi değişikliğinin Kabulü  toplantının  ilk maddeleri arasında yer alırken, toplam 12 maddenin görüşülerek oylanmasının ardından gündem dışı konuların başında üyelik aidatları ve beyanname cezalarının yanı sıra yaşanan kuraklık nedeniyle 2015 yılında sulu tarımda kısıtlamaya gidilebileceğininde gündeme gelen toplantı da konuşan Bafra Kızılırmak Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Kemal Nair, İnsanların birliğe üye  olmayışının başında çiftçilerden istenilen tapu kayıtlarını getiremediklerinden kaynakladığını söyledi.

         Nair, "Yasa diyor ki adına kayıtlı bulunan tapulu arazisi veya işlediği araziyi en az 5 yıllığına noterden kiralayarak bir kereye mahsus dönümüne 19 lira verip üye olacak. Şimdi sıkıntı burada başlıyor, Yasa yapılırken tüm birlikleri kapsıyor  keyfi hiçbir uygulama ve karar alamaz. Alsalar da bu bir suçtur.  Önümüzde 2 B problemi var. 2 beler satışı yapıldı bunlar şimdi tapusunu alanlar o tapusuyla gelip üye oluyorlar. Ama devlete olan 2 B borçlarını erteleyen veya yeniden yapılandıranların dolayısıyla elerinde tapularını alamadıkları için üye olamıyorlar. Ama bu insanlar mecbur sulama yapacaklar. Birlik tüzüğümüzde belirtilen maddeye göre kimsenin su hakkını engelleyemezsiniz. Ancak birlik yasasına göre üyene 50 tl ye verdiğin suyu, üyen olmayan su verdiğin kişiden yüzde yüz zamlı alma alam hakkına sahibiz. Ama biz bunu şimdilik düşünmüyoruz. Fakat yasanın ön gördüğü su kulanım farkını da meclis karayla da belirlemek zorundayız. 2014 yılı Sulama hizmet bedelinin üye olanlardan üye olmayanlar ise yüzde 25 daha yüksek ödeyecekler. Kasım ayına kadar üye olunduğu takdirde zamlı tarife uygulanmayacak" dedi.

                               Ovada Tarımsal Üretimde Kısıtlama Sinyalleri

         Kemal Nair, Hava ve iklim şartlarının bu şekilde devam etmesi halinde 2015 yılında mutlaka tarımda bir kısıtlamaya gidileceğinin aşikâr olduğunu ifade etti.

        Nair, "Burada amacımız hizmettir. Hizmet verebilmek içinde herkesin bu birliğe üye olup, sahip çıkmasının bir vatandaşlık görevidir" diye konuştu.  

       Bafra Ovası Kızılırmak sol sahil sulama birliği 2014 sulama sezonunda 8 bin hektar tarım arazisine su verecek. Meclis toplantısı Dilek ve temennilerle son buldu.

NAMIK AZGIN

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER