BAFRA’DA ‘KALBİMİZİN DOĞUSU-DOĞU TÜRKİSTAN’ PANELİ YAPILDI

Samsun İnsani Yardım Hareketi (İHH) Bafra Temsilciliği duyarlılığını artırmak için ‘Kalbimizin Doğusu-Doğu Türkistan’ adlı panel düzenledi.

BAFRA’DA ‘KALBİMİZİN DOĞUSU-DOĞU TÜRKİSTAN’ PANELİ YAPILDI

      Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen panel İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşlarının okunmasıyla başladı. 

      İmam Hatip Abdullah Ergin’in Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Samsun İnsani Yardım Hareketi Bafra Temsilcisi İlyas Altun yaptığı konuşmada, “ Çin Birleşmiş Milletler’in daimi temsilcisi olduğu için Doğu Türkistan’daki yaptığı zulüm hep göz ardı edilmiş, hiç kimse tarafından görülmemiştir. Doğu Türkistan’da garip, yetim davasına sahip çıkacak hiç kimsenin olmadığı mazlum bir millet. Doğu Türkistan’daki yapılan zulümden ne ulusal basında ne uluslararası basında tek bir haber okuyamadık.2008 yılında Doğu Türkistan’a bir gezi yapmıştık. Orada insanlar bizden bir şey istedi. ‘Bizi Unutmayın’ dediler. Bizde onları unutmadık, her yerde dilimizin döndüğünce onları gündeme getireceğiz. Haksızlık karşısında susanla bir olmayacağız. Mazlumun, yetimin, kimsesizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.  

     Panel, Doğu Türkistan’da yaşanan dramı anlatan film ile devam etti. Samsun İnsani Yardım Hareketi (İHH) il başkanı, Yolcu Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer İdris Akdin’in moderatörlüğündeki panele, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi,  Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Erkin Emet, Doğu Türkistan Vakfı eski Genel Sekreteri, Araştırmacı-Yazar Hamit Göktürk konuşmacı olarak katıldı.  

      Ömer İdris Akdin konuşmasında,” Bu yürüyüş Endülüs’e kadar, Bosna’ya kadar, Afrika’nın içerisine kadar ve dünyanın bütün coğrafyalarına kadar bir esenlik yürüyüşü, bir selamet yürüyüşü, bir adalet yürüyüşüdür. Doğu Türkistan yani yola çıktığımız bu adalet yürüyüşünün ilk noktası. Bu açıdan Doğu Türkistan’la alakalı yapılan bu panel inşallah bu duyarlılığı, oradaki kardeşlerimizin sesine ses vermenin bir karşılığı olur. Bizim merkezimiz elbette ki; Mekke ve Kudüs tevhidin merkezi. Bu merkezden baktığımızda yeryüzü yeniden barışa kavuşacak, buna inanıyoruz. Bu açıdan özellikle yeni neslin ve sizlerin zulme uğrayan coğrafya’ya karşı duruşunuz daha sağlıklı olması açısından bu panel bir başlangıç teşkil edebilir” dedi.  

            “DOĞU TÜRKİSTAN’DA 24 MİLYON MÜSLÜMAN TÜRK YAŞIYOR”

       Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi,  Dünya Uygur Kongresi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Erkin Emet, “Ben kendim o topraklarda doğdum, orada büyüdüm, üniversiteyi de orada okudum. Doktoramı Ankara’da yaptım. Ben çocukluk yıllarımda oradaki zulme kendim şahit oldum. Oradaki zulmü yaşayarak büyüdük. Çocukluk yıllarımızda dedelerimiz, ninelerimiz namaz kılarken bizi kapının önüne ‘bekle polis geldiği zaman bana işaret vereceksin, ben de seccadeyi gizleyeceğim’ derdi. Biz, öyle yerlerden büyüyerek geldik. Türkiye’ye geldikten sonra televizyonlardan seyrediyorum. Bir balina sahile vuruyor, insanlar onu kurtarmaya çalışıyor. Tabi onlara da değer vermek lazım ama Doğu Türkistan’da, 24 milyon müslüman Türk yaşıyor. Doğu Türkistan’daki zulümden dünyanın hiçbir haberi yok. Son yıllarda Çin’in büyümesi ile beraber Çin’in iç problemleri dünya’daki müslümanlara yapılan haksızlıklar yavaş yavaş dünyanın gündemine gelmeye başladı. Bugün Doğu Türkistan meselesi en önemli meselelerin arasında uluslararası öneme sahip bir konuma gelmiş durumda, Uluslar arası medya Doğu Türkistan’a giremedi. Doğu Türkistan’da soykırım devam ediyor” diye konuştu.

        Doğu Türkistan Vakfı eski Genel Sekreteri, Araştırmacı-Yazar Hamit Göktürk ise, “Sayın Rabia Kadir Hanım, Doğu Türkistan’da önde gelen bir iş kadını ve aynı zaman’da sözde Halk Kurultayı üyesi idi.Bu konumunu kendi Milletinin yararı için kullanmaya çalışmıştır.Kimsesiz ve zor durumdaki dul Hanımları topluma kazandırmak için “Bir Anneler” projesini uygulamıştır. Deprem bölgesine yardım toplamış ve depremzede Kardeşleri ile ilgilenmiştir. Birçok sosyal projelere  öncülük etmiştir. Uygur Türklerinin ekonomik olarak güçlenmesine katkı vermiştir. Bu durumu hazmedemeyen Çin yönetimi onu haksız ve hukuksuz olarak  Casuslukla suçlamış ve hapsetmiştir. ABD. Yönetiminin  Çin ile yaptığı pazarlıklar sonucunda onu hapisten kurtararak ABD.’ye gelmesini sağladığı doğrudur. Ben naçizane Doğu Türkistan’ın geleceğini çok parlak görüyorum. Çin’in sosyalist maskeli mültimilyarder Diktatörleri kendi içlerinde acımasızca koltuk Kapma savaşı yürütmektedirler. Komünist Partisinin üst düzey kadroları, bu iktidar savaşını gizlemek ve hedef şaşırtmak için gerekçeler, sebepler ve nedenler yaratarak provake ederek dikkatleri Uygur Türklerin üzerine çekmeye   ve onları imha etmeye çalışmaktadır.  Zalimin zevali, onun zulmünün zirve yaptığı anlardır. Çin’in insanlık dışı acımasız baskı, zulüm ve soykırımları Sovyetlerin 1980 yıllarındaki  durumunu hatırlatıyor. Sovyet Kızıl Ordusu Afganistan’da dünyanın değişik bölgelerinde masum insanları acımasızca katlediyordu. Dünya’ya dehşet ve korku salıyordu. Zulmün tavan yaptığı bir esnada Sovyet rejimi çöktü ve tarihin karanlıklarında yok olup gitti. Çin’in de akibetinin ayni Sovyetlerin akibeti gibi  olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

         Konuşmalardan sonra  Samsun İnsani Yardım Hareketi Bafra Temsilcisi İlyas Altun konuşmacılara günün anısına konuşmacılara hediye takdim etti.    

         Panele; Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, BBP Bafra ilçe Başkanı Turan Bayraktar, SP Bafra ilçe Başkanı Mustafa Öcal, Bafra Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hamdi Yıldız, Bafra Orta Karadeniz Gazeteciler Derneği Başkanı ve Altınova Gazetesi imtiyaz sahibi Bilal Mürtezaoğlu, Alperen Ocakları Bafra ilçe Başkanı Lütfi Ak, sivil toplum kuruluş temsilciler, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş karıldı.

             NAMIK AZGIN 

                  

 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER