BAFRA’DA “MALAZGİRT’TEN ÇANAKKALE’YE TÜRKLÜĞÜN DESTANI” KONFERANSI DÜZENLENDİ

Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Çanakkale Zaferinin 100.Yılı anısına ‘Malazgirt’ten Çanakkale’ye Türklüğün Destanı’ adlı konferans düzenledi.

BAFRA’DA “MALAZGİRT’TEN ÇANAKKALE’YE TÜRKLÜĞÜN DESTANI” KONFERANSI DÜZENLENDİ

 Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen ‘Malazgirt’ten Çanakkale’ye Türklüğün Destanı’ adlı konferansa, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. İbrahim Tellioğlu konuşmacı olarak katıldı.

      Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Konferans’da sunum yapan Hüseyin Yiğit, şehitler için hazırlanan slayt gösterisi sonrası gözyaşlarına hakim olamadı. Şehit J.Er Savaş Topal'ın Kız kardeşi Yasemin Topal'ın şiiri geceye damga vurdu. 

      Konferansın açılış konuşmasını yapan Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Mümine Ersin, '' Baştanbaşa bir destandır Çanakkale. Mehmetçiğin aslanlaştığı aynı zamanda şefkat kahramanı kesildiği, imanın zaferinin bayraklaştığı, bir milletin istikbalini pazara çıkarıp insanların ölüm kalım mücadelesi verdiği yerdir Çanakkale. Hepiniz Tarihe Sığmayan Çanakkale programımıza hoş geldiniz'' dedi.

                              MUZAFFER ÜSTEĞMEN ADLI OYUN İLGİ GÖRDÜ

       Bafra Umut Derneği Tiyatro Gurubunun sahnelediği Muzaffer Üsteğmen adlı oyun seyirciler tarafından beğeniyle izlendi.  Oyun sonrası sahnedeki Muzaffer Üsteğmen rolünde oynayın kişi sahneden inerek göğsünden çıkarttığı Türk Bayrağını Şehit J.Er. Savaş Topal'ın annesi Ayşe Topal'a verdi.

       Konferansta, savaş yıllarından yazılan kahramanlıklar sunuldu. Çanakkale’ye savaşa giden Mehmetçiklerin hikâyeleri ise, herkesi duygulandırdı.      

      Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. İbrahim Tellioğlu, Malazgirt Savaşı’yla Türk yurdu olan Anadolu’nun Çanakkale Savaşı’yla tescillendiğini belirterek,” Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmış, eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi’nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden tek vücut haline gelmiş olmasıdır. Bu topraklar, şehitlerimizin kanlarıyla sulandığı yurdumuzdur. Şehitlerimiz, en değerli varlıklarını vatan için feda etmiş ve bu güzel yurdu bizlere vermiştir. Onları bir daha saygı ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

      OMÜ. Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. İbrahim Tellioğlu konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın önemine işaret etti.

     Yaklaşık 2 saat süren program, duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

          “VATAN ÖYLE KOLAY KAZANILAN KAYBEDİLEN ŞEY DEĞİLDİR”

      Çanakkale’den bazı insan hayatları anlatan Tellioğlu, " Çanakkale, Türkiye  isminin tarihten silinmesi adına yapılanlara bir karşı duruştur. Türkiye  ismi bu ülkenin en önemli ortak değerlerinin başında gelir. Türkiye  adının ilelebet yaşaması bu milletin en önemli emellerinden biridir. Türkiye adını tartışmak, bu ülkenin  genetik kodlarıyla uğraşmak demektir. Türkiye ismi bu açıdan günlük siyasi tartışmaların konusu yapılamayacak kadar önemlidir" diye konuştu. 

      Çanakkale savaşlarını coğrafik bir yaklaşımla ele alan Tellioğlu, coğrafyanın önemi ne değindi. Oğuz onbaşı örneğini anlatan Tellioğlu, "Gerçekten bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı’nı gezip görenler halen daha mermiler, kemiklerle karşılaşır. Savaşların geçtiği yarımadadaki önemli tepelerin hepsi, tatlı su kaynaklarının hemen tamamı, Türk askerlerinin kontrolü altında kalmıştır. Öte yandan boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hakim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk Ordusunu, düşman kuvvetlere karşı üstünlük sağlamıştır. Tüm bu coğrafi avantajlara ek olarak, iklim şartları da Türk tarafına avantaj sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına yol açmış ve bu gelişme savaşın seyrini değiştirmiştir" şeklinde konuştu.

       Konferans sonrası Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği Başkanı Mümine Ersin tarafından, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr. İbrahim Tellioğlu’na   plaket verildi.  

       Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin tarafından, Bafra Umut Derneği Tiyatro ekibine, Bafra Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneğine verdiği destekten dolayı ‘Teşekkür Belgesi’ takdim edildi.   

       Konferansa; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra Askerlik Şube Başkanı Yüzbaşı Serkan Savaş, MHP Bafra ilçe Başkanı Av. Hüseyin Acar, Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, Bafra 75.Yıl Huzurevi Müdürü Nusrat Yılmaz, Bafra Orta Karadeniz Gazeteciler Derneği Başkanı ve Altınova Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bilal Mürtezaoğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bafra Temsilciliği Başkanı Rahmi Şahin, Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi Başkanı Murat Ceylan, Bafra KEYDER Başkanı Halil Özkök, siyasi parti aday adayları, Okul Müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

             NAMIK AZGIN 
       

 

 




Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 20:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER