BAFRA’DA SELE SEPET TOP KANDİL ÇOŞKUYLA KUTLANDI

Bafra Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Sele Sepet Şenlikleri’nin aslına uygun kutlanması için görkemli bir çalışma yaptı.

BAFRA’DA SELE SEPET TOP KANDİL ÇOŞKUYLA KUTLANDI
BAFRA’DA SELE SEPET TOP KANDİL ÇOŞKUYLA KUTLANDI

 Bafra Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Sele Sepet Şenlikleri’nin aslına uygun kutlanması için görkemli bir çalışma yaptı.

 Konuya hassasiyetle yaklaşan Belediye Başkanı Zihni Şahin, çalışmalara ek olarak okulları gezip öğrencilere bu şenliklerin eskiden nasıl kutlandığını anlatarak onları bilgilendirdi. Öğrencilere fener ve Sele Sepet Top Kandil Şenlikleri için hazırlanmış kitapçık dağıtıldı.

Bafra Belediyesi tarafından hazırlanan kitapçıkta, Sele Sepet hakkında bilgiler, maniler ve bu manilerin nerede ve nasıl söylendiği hakkında bilgiler, Ramazan İmsakiyesi, 19 Haziran akşamı yapılacak kutlamaya dair detaylar ayrıca ilçenin doğal ve kültür mirası hakkında kısa bilgiler yer alıyor. 
HAYDİ, ÇOCUKLAR, 600 YILLIK GELENEĞİ YAŞATIN

Her yıl Ramazan ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece Bafra’da yapılan Şenlikler hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Çocuklara yönelik olarak 19 Haziran Pazar akşamı saat 21.30’da Yeni Kent Meydanımızda düzenleyeceğimiz programa bütün çocuklarımızı aileleri ile bekliyoruz. Programda Karagöz-Hacivat gösterisi, Müzikal kuklalar, Nasrettin hoca Keloğlan, Maskot Masal Kahramanları, Sevimli Palyaçolar, Yüz Boyama etkinliği, Nostaljik Sokak Oyunları, İbişle Harika Çocuk Şarkıları, Şişme Oyun Grupları, Pamuk Şeker, Horoz Şeker Dağıtımı olacak. Sele Sepet Top Kandil Şenlikleri, iftardan sonra çocuklarımızın ellerinde fenerleri ile birlikte maniler söyleyerek komşularını ve büyüklerini ziyaret etmesiyle başlayacak. Daha sonra da Yeni Kent Meydanı’nda etkinlikler başlayacaktır. Eminim büyükler de çocuklar için evlerini süsleyip hazırlıklar yaparak, ikramda bulunarak, şeker ya da harçlık vererek bu güzel geleneği yaşatmaya katkıda bulunacaklar. Onlar da bu güzel akşamda maniler söyleyen çocukları sabırsızlıkla bekleyecekler. Bizler de Belediyemizi fenerlerle Sele Sepet Top Kandili Şenlikleri için süsledik. Haydi, çocuklar ve büyükler, 600 yıllık geleneği hep birlikte yaşatalım.” dedi.

Başkan Şahin konu hakkında yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok değerli hemşerilerim ve sevgili çocuklar; Belediye çalışmalarının yanında beraberce hep birlikte geleceğe hazırlamak için tüm gücümüzle çalışmaktayız. Ama Bafra’mızda yıllardır, aslına uygun kullanılmaktan uzaklaşılmış bir geleneğimiz var. Sele Sepet Top Kandili dediğimiz bu şenlikleri dediklerimiz, bu geleneğimiz, kültürmüz, sadece Bafra’da kullanılmaktadır.  Öncelikle mübarek Ramazan-ı Şerifini kutluyor, bu anlamlı ayın halkımıza, milletimize, İslam âlemine ve insanlık ailesine sevgi, barış, huzur, kardeşlik, mutluluk ile beraber tüm güzellikleri getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bafra’mız milattan önce 5000’li yıllarda başlayan tarihi ile “Medeniyetler Beşiği”, bereketli topraklarında yetişen zirai ürünleri, sebze ve meyveleri ile “Türkiye’nin tarım merkezi”, mahalli yemekleri ve damak tatları ile “Lezzet Adresi”, doğal güzellikleri ile “Görsel bir Şölenin” yaşandığı ve otuzdan fazla ilden büyük ve önemli bir ilçedir. Dünyada bir tek Bafra’da kutlanan, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan Sele Sepet Şenlikleri de kültürümüzün en önemli unsurlarından biridir. Yıllar önce yaşanan bazı sıkıntılar nedeni ile bu şenliklerimizin kutlama şekli değişti. Daha sonra ise aslına uygun olmaktan oldukça uzaklaştı. Bu husus haklı olarak basınımız ve yazarlarımız tarafından her yıl dile getirildi. Biz de aynı görüşleri paylaşıyorduk.  Geçen yıl Bafra’mızın en önemli kültür değerinin aslına uygun hale getirilmesi için ilk adımları attık. Ellerinde fenerler, dillerinde maniler ile Sele Sepet Şenlikleri’nin öznesi sevgili çocuklarımızdır. Bununla birlikte büyükler de çocukları sevindirenlerdir. Kısacası Sele Sepet Şenlikleri çocuklar, gençler, büyükler olmak üzere bay ve bayan herkesi bir araya getirmektedir. Bu da bir sevgi, saygı, dayanışma iklimi oluşturmakta, komşuluk ilişkilerini güçlendirmektedir. Bafra’mızın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımında ve gündeme gelmesinde Sele Sepet Şenlikleri’nin çok etkili olacağına inanıyorum. Sele Sepet Şenlikleri’nin tarihi ruhuna ve aslına uygun olması için emeği geçen muhtarlarımıza, basınımıza, kurum ve kuruluşlarımız ve Bafra Belediyesi Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili müdürlüklerimiz ile personelimize çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

NAMIK AZGIN . 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER