ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK PROGRAMI

Vali İbrahim ŞAHİN, Şehit Astsubay Ömer Halis DEMİR çok amaçlı salonunda düzenlenen 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı toplantısına katıldı.

ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK PROGRAMI

Vali İbrahim ŞAHİN, Şehit Astsubay Ömer Halis DEMİR çok amaçlı salonunda düzenlenen 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı toplantısına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad ARAT yaptığı konuşmasında, 'Bu yıl İŞKUR vasıtasıyla işbaşı eğitim programında ciddi bir artışa gidiyoruz. Bu sene 500 bin kişinin faydalanacağı işbaşı eğitim programı düzenlemeyi düşünüyoruz. Bunu 3 aylık sürelerle hayata geçireceğiz. Kullanım şartını bir nebze daha kolaylaştırdık. Bundan sonra bu programlarla birleştirilmek üzere istihdam teşviki modeli ortaya koyduk. Bir asgari ücretli çalışanımızın işverene maliyeti, 5 puanlık pirim teşviki dikkate katmazsak 2 bin 177 liradır. 5 puanlık teşvikle beraber yaklaşık 2 bin 88 lira yapıyor. Bunun üzerindeki devlete ödenmiş olan sosyal güvenlik primleri, işsizlik sigortası primleri gibi SGK’ya aktarılan paralar ve devlete ödenmiş olan vergileri devlet 2017 yılı boyunca üstlenmeyi taahhüt etmiştir.

Yeni istihdama katılan bir kişi için işverene maliyeti yaklaşık 773 lira azaltılmıştır. İşveren sadece bu bağlamda net işçinin eline geçen asgari ödeme tutarını vererek bir işçinin maliyetini üstlenmiş olacaktır. Hızlı bir çözüm üretme adına bunu 1 Şubat itibariyle faydalanma süresini belirledik. Yani 1 Şubat itibariyle istihdama katılmış olanlar geriye dönük olarak bu teşviklerden faydalanabileceklerdir. Bu teşvike aynı zamanda işbaşı eğitim programıyla da birleştirilebilme imkânı sağlıyoruz. Bundan 1 milyon 500 bin kişinin faydalanabileceğini değerlendirmekteyiz. Böyle bir faydalanma olduğunda da yüzde 12.1’lere ulaşmış işsizlik oranında da ciddi bir azalma, en azından tek haneli rakamlara düşürmeyi amaçlamaktayız.' dedi.

Vali İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın seferberlik olarak da tanımladığı bu önemli toplantıda birlikte olmanın, beraber çözüm aramanın ve çözümü beraber bulmanın da ne kadar önemli olduğunu ifade etmeme gerek yoktur. Ben işadamlarıyla bir araya geldiğimizde ‘kim bir kişi daha fazla istihdam ediyorsa onu gidip kucaklayasım ve alnından öpesim’ geliyor. İşsizlik kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye gibi genç nüfusu olan bir ülkede insanların işsiz olması sıkıntı vericidir. Bununla ilgili yapılması gereken bir yığın işler var. Bunun için belki üniversitelerimizin işverenin ihtiyaç duyduğu alanda eleman yetiştirmek veya hassasiyet göstermesi gerekiyor.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün meslek liselerden iş adamlarının ihtiyaç duyacağı insanlar yetiştirmesi gerekiyor. Biz olabildiğince istihdamı tetikleyici işlere yönelmemiz lazım. Tabii bu anlamda hükümet çok ciddi kararlar aldı. Yeni istihdama katılan bir kişi için işverene maliyeti yaklaşık 773 lira azaltılmıştır. Bu parada malumunuz işsizlik fonundan ödenmektedir. Yüzde 12’lere çıkan bir işsizlik oranı var. Samsun biraz şanslı çünkü Samsun bu bölgede işsizlik oranının en düşük olduğu bir ilimizdir. Bu sevindirici bir durum ama bir taraftan hizmet sektöründe çalıştırdığımız eleman sayısının fazla olması bizi hayıflandırıyor. Hâlbuki bizim biraz daha nitelikli üretime ağırlık verip kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.

Dünya’da cerrahi el aletleri üreten üç ülke var. Almanya, Pakistan ve Türkiye’dir. Türkiye’de Samsun ilimizdir. Türkiye’de ve Samsun’da üretilen cerrahi aletler tüketimin % 10’nu karşılamaktadır. Şu anda cerrahi el aletleri üretilen ürün türümüz 15 bin civarındadır. Ama dünyada tespit edilmiş, sağlıkla ilgili ekipman sayısı 500 bin civarındadır. İthal ikame ürünleri ortaya koyarsak, biz hem yeni üreticileri devreye sokarız. Hem de başarılı oluruz. Mutlaka üretimle ilgili bir şeyler yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla istihdam kapısı da aralanmış olur.

Ben sanayiye girdiğimde tulumu giyip çalışmak istiyorum. Samsun’da müthiş ürünler üretiliyor. Eğer Türkiye’yi biz 15 Temmuz sarmalından çıkarmamız gerekiyorsa, kalkınma konusunda hükümetin 2023 yılında önümüze koyduğu hedefleri yerine getireceksek her hâlükârda daha fazla çalışmak, daha fazla istihdama ağırlık vermemiz gerekiyor. Bizi kırmayıp bu davete icabet edip bizimle birlikte olmanız dolayısıyla hepinize çok teşekkür ediyorum.' dedi.

Konuşmaların ardından, Vali İbrahim ŞAHİN başkanlığında, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad ARAT, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan ÇAKIR, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet BAŞ, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı muhittin ŞAHİN ve Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal ŞAHİN tarafından katılımcıların soruları cevaplandırıldı.













 

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2017, 17:43

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER