DİN GÖREVLİLERİNE ORGAN BAĞIŞI SEMİNERİ

Bafra ilçesinde, Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında, Bafra ilçe Sağlık Müdürlüğünce din görevlilerine organ nakli konusunda seminer verildi.

DİN GÖREVLİLERİNE ORGAN BAĞIŞI SEMİNERİ
 Bafra ilçe Müftülüğü Konferans salonunda yapılan seminere; Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, Rize Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Acuner, Bafra Din Görevlileri Derneği Başkanı Mehmet Can, Din görevlileri sendika başkanları ve din görevlileri katıldı.

    Seminer öncesi gerçekleşen toplantı Bafra Gazipaşa Merkez Cami İmam Hatibi Sacit Akçay’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

       Toplantıda açılış konuşması yapan Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek, “Camiler ve Din Görevlileri haftası etkinlikleri kapsamında, Cumartesi günü Gençlerle Büyük Camide olacağız. Pazar günü ise, Bafra Site Camiinde programımız var. Gönlü genç olan herkese etkinliklerimize davet ediyorum” dedi.  

BAFRA’DA DİN GÖREVLİLERİ ORGAN NAKLİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

      Bafra ilçesinde Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde din görevlilerine yönelik "organ nakli" konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

    Karadeniz Organ Bekleme Koordinatörü ve Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın yaptığı konuşmada,”Şu anda ülkemizde organ nakline ihtiyacı olan çok fazla insan var. Ancak ülkemizde hemen hemen herkesin karıştırdığı birçok bitkisel hayat ve beyin ölümü konusudur. Ben işim ve eğitimim gereği organ bağışının tıbbi yönünü, nasıl ve hangi şartlarda uygulandığını bilirim, sizler ise dini boyutlarını. Bu nedenle hemen hemen bütün etkinliklerimizde sizler ile birlikte çalışıyoruz. Organ bağışı kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organların kullanılmasına izin verilmesidir ve 18 yaşını doldurmuş akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir.  Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmuştur. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra diğer hayati organlarda fonksiyonlarını kaybederler. Şuanda Ülkemizde organ nakline ihtiyacı olan çok fazla insan var. Ancak ülkemizde hemen hemen herkesin karıştırdığı bir şey bitkisel hayat ve beyin ölümü konusudur. Ülkemizde toplam 28 bin 272 insanımızın organ ve doku nakline ihtiyacı var. Toprak olmadan can olmaz. Eninde sonunda toprak olacağız” diye konuştu.

      Rize Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Acuner ise, cami ve gençlik konusunda seminer verdi.

    Doğum ile ölümün iletişim için önemli olduğunu vurgulayan Rize Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Acuner, “Birçok gençin cami ile ilgili olumsuz bir anısı vardır. Çocuklar içinde caminin var olduğu fonksiyonu göstermeliyiz. Biz, camileri çocuklarımız için yeni bir nizam haline sokmamız lazım, insan mutlu olduğu yerde var olmak ister. Camilerde çocuk için oyun odası olması da çok önemli, çocuğun gençlik dönemi bunalım dönemidir. Camilerde tekrar çocuk seslerinin çınlaması gerekiyor”  şeklinde konuştu.  

       Rize Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Acuner konuşmasının sonunda din görevlilerinin sorularını cevaplandırdı.

        NAMIK AZGIN 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2014, 17:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER