SAKA,” Fındığı Daldan Değil, Yerden Toplayın”

19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Danışmanlarından Nuraydın Saka, fındığı dalından değil yerden toplamanın her bakımdan daha kazançlı olduğunu savundu.

SAKA,” Fındığı Daldan Değil, Yerden Toplayın”

Nuraydın Saka, "Fındığı yerden toplamak, ürünün tam olgunlaşması demektir. Yere düşen fındıklar iç olgunluklarını tamamladıkları için, daldan toplananlara göre en az 2-3 randıman daha kalitelidir. Bu da fındığın daha fazla para etmesidir. Olgunlaşmadan toplanan fındıklarda buruşuk oranı yüksek olur. Bu da fiyatı düşürür" dedi.

      Saka,"Bunun için de toprak tahlillerinden tutunda, fındığın erken toplanmamasına kadar alınması gereken tedbirler var. Fındığı daldan değil, yerden toplayın dememizin de sebebi verimi, dolayısıyla kazancı arttırmaktır. Fındığı toplamada acele edilmemesi lazım. Tam olarak olgunlaşmasını beklemek gerek. Bu da yerden toplamak demektir. Yerden toplamak en az 2-3 randıman daha fazla anlamına gelir" diye konuştu.  

      Üreticileri ağustos ayının ortalarından sonra fındıklarını yerden toplamalarını tavsiye eden Saka, bir kişinin kabuklu fındık olarak daldan 20-25, yerden ise 40-45 kilo toplayabileceğine de dikkat çekerek, bunun da işçilik maliyetlerini azaltmış olacağını sözlerine ekledi.

     19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği  Danışmanlarından Nuraydın Saka,"Bir kişi daldan kuru olarak 20-25 kilo, yerden ise,40-45 fındık toplar. Buda maliyeti düşürür. Fındığın daldan toplanmasında sürgünler zarar görür. Fındık gözü oluşumu zarar görür. Gelecek yılki üretimi olumsuz etkiler. Yerden toplanan fındıklar harmanda daha çabuk kurur. Daldan toplananlara göre daha az nemlenir. Yerden toplanan fındığı patos daha kolay ve çabuk atar" şeklinde konuştu. 

NAMIK AZGIN 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER