banner223

Üreticinin Yeni Umudu VCR 601 Oldu

Bafra İlçesinde, bu yıl ilk defa ekilen “VCR 601” yerli hibrit Kavun üreticinin umudu oldu.

Üreticinin Yeni Umudu VCR 601 Oldu

      Antalya da faaliyet gösteren Gento Tohumculuğun ürettiği Enerji Tarımın piyasaya sürdüğü sertifikalı ,"VCR 601" Kavun tohumu ekicilerin yüzünü güldürdü.
      Bafra ilçesinin Altınova Mahallesinde (Köyü) Kavun üreticisi Nail Temizel bu yıl ilk defa VCR 601 On dönüm alana 4 bin fide diktiğini belirten Temizel, "40 yıllık kavun üreticisiyim bu güne kadar böylesine büyük, böylesine verimli kavun görmedim. Olgunluğa erişen kavunlarımın en ufağı 3 kg. en büyüğü 5-6 kilo geliyor.  hasat etmeden önce bazı halci arkadaşların geldiğinde kavunların çok büyük olduğunu gerekçe göstererek almadılar. Bu kavunu ekmemi de o öneren Televizyon programcısı bir arkadaşım Vural Yeşilyurt'u aradım oda geldi tarlada çekimler yapıp gitti.  Gün geçmedi ki, cep telefonum çaldı. Çorumdan aradığını, bir İnternet haber sitesinde gördüğü, kavun haberi için aradığını belirterek 25 ton kavun alacağını söyledi. Şu anda Çorum'a Antalya'ya kavun gönderiyorum. İnanın diğer çevre illerden ve ilçelerden talepler arttı. Bu ilgi kavun üreticisi olarak beni çok mutlu etti" dedi.

                                        Yerli tohuma şans verilmeli

    Kavun Üreticisi Nail Temizel, yıllardır ithal tohum kullanarak çuvallar dolusu dövizimizi yabancı ülkelere verirken, kendi öz tohumlarımızı da yok ettirdiklerini belirten, Temizel sözlerini şöyle sürdürdü:

      "Ben çocukken çok iyi hatırlıyorum. Rahmetli Ninem ve Annem tüm sebze tohumlarını sarar sarmalar çeyiz sandığındaki ziynet eşyalarının yanına koyarak gelecek yıl ekilmek üzere saklarlardı. Az birim alanından Çok kazanma hırsıyla önce topraklarımızı kimyasal gübre bağımlısı yaptık. Bununla birlikte Başta İsrail, Hollanda Amerika ve diğer ülkelerin bir kullanımlık tohumlarını kullanarak Atalarımızın bize bıraktığı o verimli toprakları verimsizleştirerek, Öz malımız olan yerli tohumlarında yok olmasına yardımcı olduk. Son yıllarda ülkemizde yerli tohum üretiminde bu gün Avrupa ülkeleriyle yarışır duruma geldiğimizi yazılı ve görsel basından takip ediyorum. Türk çiftçisi olarak onur ve gurur duyuyorum. Çiftçi olarak bize düşen ise, Yerli tohum üreticilerimize ve ürettikleri yerli tohumlarımıza şans tanımalıyız."

     Çorumlu Tüccarlar Mehmet Balakan ve Zafer Orhan, yaptıkları ortak açıklama da, Bu ürünü Çorum ve ilçelerindeki tüketicimiz rengiyle, tadıyla çok beğendi. Bizde nakliyeye dayanıklı ve raf ömrünün uzun oluşu da bizim için bir avantaj olduğu için 2 günde bir 25 ton 601 kavunu Çorum'a götürerek tüketicimize rahatlıkla sunuyoruz. Nail beyin on dönümde ürettiği kavunun tamamını talip olduklarını da söylediler.  

       NAMIK AZGIN             

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER