“KIRIM’IN İŞGALİNİ KABUL EDEMEYİZ”

Kırım’ın Rusya tarafından askeri ablukaya alınması üzerine yazılı bir açıklama yapan DESK Genel Başkanı Lütfi Şenocak, “Yeni bir soykırım yaşanmasının endişesi içindeyiz” dedi.

    “KIRIM’IN İŞGALİNİ KABUL EDEMEYİZ”

        DESK Genel Başkanı Lütfi Şenocak,"Osmanlı'nın idaresinde 300 yıl kalan Kırım'ın stratejik ve jeopolitik öneme sahip olması nedeniyle Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin göz diktiği bir yer olmuştur. Türkiye'ye yakın bir coğrafyada yer alması nedeniyle tarihi ve kültürel bağlarımız hâlâ devam etmektedir. Kırım topraklarının verimli olması bu coğrafyada yer alan ülkelerin iştahını kabartmaktadır. Kırım'ı kontrol altında tutacak olan ülkenin, Karadeniz'e, Boğazların girişine ve Akdeniz'e geçişe de hâkim olacağı düşünüldüğünden tarih boyunca Kırım uğruna çok savaşlar yapılmıştır. Kırım Türkleri 1917'de bağımsızlıklarını ilân edip devlet kurdular. Ancak bağımsızlık uzun sürmedi; 1921'da Muhtar Sovyet Cumhuriyetleri Birliği'ne katılmıştır. 2. Dünya Savaşında bazı Kırım Türklerinin Alman ordusuna katıldığı ileri sürülerek Kırım halkının tamamı Sibirya ve Orta Asya steplerine sürgün edilmiştir. Kırım Türkleri, tarih boyunca acı çekmiştir. Sürgün edilmiş, soğuktan, açlıktan ölmüş, topraklarından kovulmanın acısıyla bugünlere kadar gelmişlerdir" diye konuştu.

                   "KIRIM'IN İŞGALİ COĞRAFYAMIZ İÇİN TEHLİKELİDİR" 

       Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya tarafından işgal edilmesinin Ukrayna'daki olaylarla yakından ilgisinin bulunması ve ülkemizi de yakından ilgilendirmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) Genel Başkanı Lütfi Şenocak," Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bugünkü statüsü tehlikededir. Rusya, bu statüyü bozmak istemektedir. Nitekim etnik tahriklerle Ukrayna'nın iç barışı bozulmuştur. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün bozulması Kırım Türklerini de olumsuz etkileyecektir. Bu coğrafyadaki olaylar birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle ülkemizin çok dikkatli olması gerekiyor" dedi.

      Şenocak,"AB ve Moskova taraftarlarının iç çekişmeleri ve her iki tarafın kendi menfaatleri derin görüş ayrılığına neden olmuş ve Ukrayna'daki olaylar patlak vermiştir. Ukrayna'nın geleceği tehlikeye girmiştir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin şunu iyi bilmesi ve görmesi gerekmektedir ki, Ukrayna topraklarının tehlikeye düşmesi Kırım içinde tehlike arzetmektedir. Ukrayna üzerinden Kırım'ın statüsü değiştirilmek istenmektedir" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

     "Ukrayna'nın kaos ortamından biran önce kurtulmasını diliyoruz. Aksi halde bu düzen ve coğrafyadaki dengeyi bozan bu yapı Kafkaslarda ve Balkanlarda siyasi istikrarın bozulmasına neden olacaktır. Bu coğrafyada yaşanacak her türlü olumsuzluk ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizi olumsuz etkileyecektir. Ukrayna'ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin statüsünün değiştirilmesi sinsi bir şekilde uygulanmaktadır. Rusya, Karadeniz ve Akdeniz üzerinde askeri varlığıyla güç elde etmeye çalışmaktadır."

      Rusya'yı savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlayan Şenocak, Putin yönetiminin gerilimi artırdığına dikkati çekerek, Kırım parlamentosuna Rus bayrağı çekilerek stratejik noktaların Rus askerleri tarafından işgal edilmesinin çok tehlikeli ve sinsi bir planın parçası olduğunu ve Rus emperyalizminin burada varlığını göstermeye başladığını kaydetti. 

                                                                                                NAMIK AZGIN



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER