5 BACAKLI DOĞAN KUZU İLGİ ODAĞI OLDU

Bafra ilçesine bağlı Akalan Köyünde, 5 bacaklı doğan sevimli kuzu, köylülerin sevgi odağı haline geldi.

5 BACAKLI DOĞAN KUZU İLGİ ODAĞI OLDU

      Akalan Köyünde besicilik yapan Şaban Zaman'a ait ahırda  2,5 ay önce dünyaya gelen kuzu, beşinci bacağıyla görenlerin ilgisini çekiyor.

AKALAN KÖYÜNDE, BİR ÜRETİCİNİN KOYUNU, 5 AYAKLI KUZUYU DÜNYAYA GETİRDİ    

       Akalan köyü mezrasında Şaban Zaman'a (34) ait ağılda 2 ay önce bir bacağı 2 ayağının arasında yer alan 5 bacaklı kuzu dünyaya geldi. Kuzu, mezrada ilk önce şaşkınlık yaratırken, daha sonra köylülerin adeta sevgi odağı haline geldi.

       Bafra ilçesinin Akalan Köyü mevkisinde gebe koyunların doğumlarının başladığını dile getiren Şaban Zaman, mezrada ilk kez böyle bir kuzunun normal doğduğunu, kuzuyu görünce çok şaşırdıklarını söyledi.

       150 koyunlarının olduğunu belirten Şaban Zaman, ilk defa 5 bacaklı bir kuzuyu gördüklerini ifade ederek, "Doğduğunda 'Beş bacağı olan bir kuzu doğduğunda özürlüdür, böyle yaşamaz mutlaka ölür' diye düşündük. Sonra baktık ki diğerleri gibi sağlıklı. İlk kez böyle bir şey gördüm. Kuzu ilgi odağı oldu, her gören seviyor. Allah'ın takdiri " dedi. 

       Samsun Koyun Keçi Birliği Danışmanı Bafra Temsilcisi Şevki Kulaksızoğlu, ön 2 ayağının arasında yer alan 5. ayağın veteriner hekimlerin uygun görmesi halinde ameliyat ettireceklerini, sorun olması halinde ise, kuzunun bu şekilde büyütüleceğini bildirdi.

      Samsun Koyun Keçi Birliği Danışmanı Bafra Temsilcisi Şevki Kulaksızoğlu, "Görmüş olduğumuz kuzumuz bir anomali, yani bir gen uyuzmanlığından ileri gelen bir anomali, bunun gibi 5 bacaklı olduğu gibi 4 ayaklı olduğu gibi 2 bacaklıda,3 bacaklı, 6 bacaklıda olabiliyor. 2 başlıda olabiliyor. Kuyruksuz veya kulaksız olabiliyor. Kan uyuzmanlığından dolayı böyle şeyler oluyor. Kardeşimiz işletmesine, büyük bir ihtimalle koyunlarına koç katımında, kan yakınlığını ve yahutta kan tazeleme yapmadığından dolayı anneden babadan gelen genlerden devam ettiğinden dolayı uzun müddet aynı sürünün içerisinde, aynı damızlık hayvanlarla, aynı damızlık koçlarla devam ettiği için bu görülen kuzuda anomali meydana gelmiş. Biz bu anomali olan kuzunun bacağının ameliyatını yapacağız. Ameliyattan sonraki şeklini de vatandaşlarımızla paylaşacağız.5. bacağında ameliyat yaptığımız zaman bu kuzu eski sağlığına dönecek. Yemesinde ve içmesinde herhangi bir sıkıntı olmuyor ama 5.'inci ayaktan dolayı kuzumuz yürüyemiyor. Samsun Koyun Keçi Birliğimizde kliniğimiz var. Kliniğimizde birliğimiz adına kuzu için ameliyat yapacağız" diye konuştu. 

                                                                      NAMIK AZGIN              

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER