‘STK'lar önemli’

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, "STK’larımızın proje ve önerilerine değer veriyoruz. Samsun için söylenen her söz atılan her adım bizim için çok önemli” dedi.

‘STK'lar önemli’

       AK Parti Samsun Milletvekili ve Ak Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Basri Kurt, Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’ni (DOSTDER) ziyaret etti.

        DOSTDER Genel Başkanı Ecz. Hüseyin Mutlu ve DOSTDER Koordinatörü Selim Sarper Küçük’ün hazır bulunduğu ziyarette karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

        AK Parti’nin 13 yıllık iktidarı döneminde sivil toplum alanında önemli aşamaların kaydedildiğini vurgulayan Kurt, “12 Eylül ideolojisinin bir ürünü olan eski Dernekler Kanununda örgütlü toplum kontrol altında tutulması gereken, potansiyel bir “tehlike” olarak görülmekteydi. Sivil toplumun devletten bağımsız bir yapısının olması gerektiği anlayışından uzak bir biçimde, kamunun dernekler üzerindeki sıkı denetimleri ve vesayet sistemi ile sivil toplumun inisiyatifi elinden alınmıştı. Dernek kurucusu ve üyesi olmak zorlaştırılmış, derneklerin kuruluşları ve işleyişlerine ilişkin prosedürlere aşırı ölçüde kamu makamlarının müdahalesi öngörülmüştü. Türkiye’deki derneklerin yurt dışında ve yurt dışındaki derneklerin de Türkiye’de faaliyette bulunmaları yasaktı. Yapılan değişikliklerle, derneklerin faaliyet alanları genişletildi. Derneklerin resmi olmayan yazışmalarında herhangi bir dili kullanabilmelerine, tüzel kişilerin de dernek üyesi olabilmelerine imkân tanındı, ayrıca derneklerin yurt dışında şube açabilmelerinin de yolu açıldı. Bildiri ve yayın yapma üzerindeki kısıtlamalar hafifletildi” dedi.

    Bunlara ek olarak 2004 yılında yeni bir “Dernekler Kanunu” yürürlüğe konularak dernek kurma hakkına getirilen kısıtlamaların ortadan kaldırıldığını belirten Kurt, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir örgütlenme özgürlüğü sağlandı” diye konuştu.    

    DOSTDER’in faaliyetlerini de yakından takip ettiğini belirten Kurt, DOSTDER Genel Başkanı Hüseyin Mutlu ve DOSTDER Koordinatörü Selim Sarper Küçük’e çalışmalarında başarılar diledi.

           NAMIK AZGIN

 

 

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2015, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER