banner223

BENGÜ KARAKUCAK GÜREŞLERİNİ YALÇIN SÖZEN KAZANDI

Bafra Bengü ve Civar Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından organize edilen 22. Yayla Karakucak güreş Şenliklerinde, Samsun’un Çarşamba ilçesinden Yalçın Sözen, başpehlivanlığı kazanırken, Samsun’un Terme ilçesinden Tanju Gemici ikinci oldu.

BENGÜ KARAKUCAK GÜREŞLERİNİ YALÇIN SÖZEN KAZANDI

      BENGÜ KARAKUCAK GÜREŞLERİNİ YALÇIN SÖZEN KAZANDI

     Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Kur'an-ı Kerim Tilavetinden sonra güreşler başladı. Bafra Bengü Yaylasında 315 güreşçinin peşrev çektiği geleneksel 22. Yayla Şenliği Güreşleri, renkli görüntülere sahne oldu. Seyircilerin coşkun tezahüratları arasında sabah saat 10.00'da başlayan ve akşam 18.20'de sona eren güreşler, kıran kırana geçti. Başpehlivanlığı kazanan Yalçın Sözen'e 1500 TL para ödülü ve çeşitli hediyeler verildi. 

     Bafra Bengü ve Civar Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Keskin, köylerinin yayla kısmı hariç, Altınkaya Barajı inşaatı yapılırken istimlâk edildiğini, köy halkının Hatay, Bursa, İstanbul, Çerkezköy, Bolu, Vezirköprü ve Bafra'ya göç ettiğini söyledi. 

                             BENGÜLLÜLER, ŞENLİKTE HASRET GİDERDİ  

     Bafra Bengü ve Civar Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen 22. Geleneksel Yaz Şenliği ve Karakucak Güreşleri yapıldı.

     Bengü Köyü Çatak Söküğü Yaylası'nda yapılan şenliklerde; baş, baş altı, büyük orta, küçük orta, tozkoparan, deste, teşvik, tozkoparan ve minik olmak üzere dokuz dalda yapılan güreşlere çeşitli illerden 315 güreşçi katıldı.

     Güreşlerde başpehlivanlığı Samsun'un Çarşamba ilçesinden Yalçın Sözen alırken, ikinciliği Samsun Termeli ilçesinde Kocaeli Belediyesine gür eşen Tanju Gemici, üçüncülüğü ise, Kocaeli'den Muhammet Emin aldı.

     34 adayın ağalık için kıyasıya yarıştığı ihalede, ağalık 200 bin liraya İlyas Yahşi'ye kaldı. Ağalığı devralan iş adamı İlyas Yahşi, eski ağa ve dernek yönetimi ile birlikte zafer turu attı. Zaman zaman ilginç anların yaşandığı güreşlerde güreşçiler rakiplerini karıştırdı.

      Güreş alanında vatandaşlara hitaben konuşma yapan eski Gençlik ve Spor Bakanı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç,"Değerli kardeşlerim bu dağlarda, yaylalarda, her zaman her zeminde, sizlerin hizmetine olmayı gayret ettik. Bengü hem Bafra'nın, hem Alaçam'ın en eski yerleşimlerinden biridir. Bengü de, Anadolu'nun Türk-İslam tarihi var. Bengü bu toprakların senedi, tapu, bakınız her taraftan geldik buradayız. Çünkü Bengü'nün tarihi var. Ben günün geçmişi var. Bengü'de bu toprakların, eyvallah tapu senedi var. Bafra'nın ağası var. Bafra'nın ağası Zihni Abi, Belediye Başkanımız Zihni Şahin, Bafra'da saray gibi bir binada Bafra Devlet Hastanesi var. Bütün odaları özel, Alaçam Devlet Hastanesi ayı şekilde, Bafra'da bir Kapalı Spor Salonu inşaatına başladık ve bitirdik. Bafra'da bir Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatına başladık devam ediyor. Bafra'da bir Gençlik Merkezimize başladık, bitirdik hizmete açtık. 6 bin 200 tane gencimiz oradan faydalanıyor. Her türlü hizmet sizin için siz bu hizmetleri hak ediyorsunuz. Siz hizmetleri hak ettiğiniz için bu hizmetler yapılıyor. Karayollarındaki eksikliklerimizi de inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız. Bizden başka köy yollarında çalışan olmadı. Köylü için bizden başka çalışan olmadı. Şuralarda ne bakan gördünüz ne milletvekili gördünüz biz gelene kadar. Biz gelene kadar köylüyü kucaklayan bir tane adam görmediniz. İnsanlar ilaç kuyruklarında ölüyordu. Ameliyat olamıyordu insanlar, hastanelerin kapılarından atıldığınız günü hatırlayın"dedi.

       Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise,"Sizin buraya gelme amacınız, sadece bir güreş seyretmek olmadığını ben çok iyi biliyorum. Buraya gelme amacınızın özünde, hasret gidermek var. Birçoğunuz Vezirköprü'nün, Bafra'nın yani Bengü'nün, Alaçam'ın Kızlan'ın dışında yaşıyor ve Kızlan'a, Vezirköprü'ye, Sinop Durağan'a ve özellikle Bengü'ye, yaz aylarında, izinlerinizi alarak hasret gidermek için geliyorsunuz. Buradaki varlığınızın da temel nedeni, köklerinizin, bağlarınızın kaydedilmemesi için hatıralarınızın, anılarınızın yaşatılmasına dönük bir hassasiyetten kaynaklanan bir gayretle buralara geliyorsunuz. Özveride bulunuyorsunuz, tatilinizi buralarda geçiriyorsunuz. Onun için sizi bir kez daha tebrik ediyorum. Allah hepinizden razı olsun. Ben güllüler derneğinin kuruluş amacı da bu. Özellikle barajın oluşturduğu kamulaşmadan sonra dağılmış olan köylerdeki sosyal birlikteliği ve beraberliği yaşatmak için kurduğunuz derneği de yaşatmaya dönük çalışmalarınızın önünde de bu var. Bir daha ki sene inşallah bu büyük organizasyonu daha teşkilatlanmış bir alt yapıda olacak. Sizlere layık bir şekilde bu güreşleri organize edeceğiz" diye konuştu. 

      Bengü Yaylasında düzenlenen geleneksel karakucak güreşlerine; eski Gençlik ve Spor Bakanı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra İlçe Garnizon Komutanı Kıdemli Yüzbaşı İlhan Güngör, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Mehmet Küçük, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra Müftüsü Burhan Keleş, MHP Bafra ilçe Başkanı Av. Hüseyin Acar, Bafra eski Belediye başkanı Belediye Meclis üyesi Hasan Aslan, Sivil Toplum örgütleri, Sendika başkanları, işadamları, güreş ağaları, daire müdürleri, doktorlar, kurum amirleri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

BAFRA BENGÜ 22.YAYLA GÜREŞ ŞENLİĞİNDE ALINAN SONUÇLAR ŞÖYLE;  

       SEMBOL: 1-Erdal Turhallı, 2- Bünyamin Alkiraz, 3- Ali Baş,

       MİNİK 1: 1- Ercan Keskin, 2-Lut Ebi Suzan, 3- Yasin Eroğlu,

       MİNİK 2: 1- Erdal Elma, 2- Ercan Keskin, 3- Aytekin Akbulut,

       TEŞVİK 1: 1- Fatih Sak, 2- F.Furkan Yeşilyurt, 3- A.Bilgehan Başaran,

       TEŞVİK 2: 1- Mustafa Çevik, 2- Ömer Faruk Sak, 3- Okan Günaydın,

       TOZKOPARAN 1: 1- Onur Uyar,2- Mahmut Keskin, 3-Yakuphan Bayar,

       TOZKOPARAN 2: 1-Doğan Ayazcı, 2- Kürşat Göl, 3- Mustafa Olgun, 

        DESTE 1: 1- Abdulhamit Ak, 2- Berkan Çalışkan, 3- Hüseyin Uyar,

        DESTE 2: 1- Hasan Bircan, 2- Doğancan Ergin, 3- Hayati Erdoğan,

        KÜÇÜK O RTA: 1-Uğurcan Aksu, 2-Tevfik Çevik, 3-Ömer Kayan,

        BÜYÜK ORTA:  1- Hakan Gündoğdu, 2- Mehmet Çetin, 3- Bekir Çağlar,

        BAŞ ALTI:  1- Tamer Turan, 2- Mehmet Uyar, 3- Abdulhamit Altun,

        BAŞ:  1- Yalçın Sözen, 2- Tanju Gemici,3- Muhammet Emin,

                                                                                              NAMIK AZGIN 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER