Bafra İlk Fakültesine Kavuştu

Bafra ilçesinde yapımı tamamlanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Şevket Aşçı Turizm Fakültesinin açılışı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımı ile yapıldı.

Bafra İlk Fakültesine Kavuştu

                          OMÜ Şevket Aşçı Turizm Fakültesi Açıldı

         ASTAŞ Holding tarafından Bafra ilçesinde yapılan OMÜ Şevket Aşçı Turizm Fakültesinin açılışına; Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Demir, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Ali Rıza Aydın, Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşçı, AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, MHP Bafra ilçe Başkanı Av. Hüseyin Acar, CHP Bafra ilçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Metin Genççakır, İstanbul Gaziosmanpaşa Samsunlular Derneği yöneticileri, İstanbul 500 Evler Samsunlular Derneği yöneticileri, İstanbul Bayrampaşa Bafralılar Derneği yöneticileri, İstanbul Bafraspor  Kulüp  Başkanı Aydın Dursun, Mesleki Oda Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri, Basın mensupları, işadamları, muhtarlar, Kulüp Başkanları, Sulama Birliği Başkanları, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.     

       Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra konuşan OMÜ Turizm Fakültesi Dekan vekili Prof.Dr. Ali Rıza Aydın, Bafra ilçesine kurulan fakültenin Samsun turizmine katkı sağlayacağını belirterek, Turizm Fakültesinde 6 öğretim üyesi ve 7 araştırma görevlisinin görev yapacağını söyledi.  

      Turizm işletmeciliğinin önemli olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şevket Aşçı Turizm Fakültesi Dekan vekili Prof.Dr. Ali Rıza Aydın,”Birinci ve ikinci sınıf öğrencilerimiz mevcut,80 kadar öğrencimiz vardır. Turizm Fakültesi eğitimine,  2013-2014 yılında, OMÜ Güzel Sanatlarda Kampüsünde başlamıştır. Temmuz 2014yılı itibari ile yeni binamıza taşınıyoruz. Önümüzdeki yıl Fakültemizi daha aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Fakültemizin halen 6 öğretim görevlisi, 7 araştırma görevlisi vardır. Fakültemizin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen rektörümüz Prof.Dr. Hüseyin Akan’a, Aşçı ailesine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

     Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, SAMKON Genel Başkanı Kaya Aşçı ise, “Geleceğimizi şekillendirecek olan; yarınlarımızın teminatı gençlerimizin eğitilmesini; ülkemizin bekası açısından bir ağacın yaşaması için ihtiyaç duyduğu hava ve su kadar önemli buluyoruz. İşte bu anlayış ve inançla; merhum Babamız Sayın Şevket Aşçı’nın arzu ve istekleri doğrultusun da samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine devretmek üzere Bafra’da inşa ettiğimiz şevket aşçı turizm fakültemizin açılış tören programında hep birlikte buluştuk. Fakültemiz; üç katlı toplamda 10 bin metrekare kapalı alanı içerisinde barındıran 60 öğrencilik 20 sınıf a ve toplamda ise gece ve gündüz olmak üzere 2 bin öğrenci kapasitesine sahiptir. Fakültemiz de 4 adet 120 öğrencilik anfi sınıf,250 kişilik hanife aşçı konferans salonu500 metrekarelik üç ayrı endüstriyel ve uygulamalı mutfak 200 metrekarelik sergi salonu,2 bilgisayar laboratuarı rekreasyon salonu 32 adet öğretim görevlisi ve 1 adet rektör odası bulunmaktadır. 127 Metre uzunluğu İle Bafra’nın İlk Fakültesi Olan Şevket Aşçı Turizm Fakültesi, OMÜ’nün Bafra yerleşkesinin ilk yapısı olmakla birlikte gelecek te düşünülen Bafra Kızılırmak Üniversitesinin ilk adımı olacağı kanaatindeyim. Bu arada Astaş ve Aşçı Ailesini sizlere tanıtmak isterim. Annem Hanife Aşçı, Hüseyin Aşçı, Neşet Aşçı, Oral Aşçı, ben Kaya Aşçı, Sedat Aşçı ve Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Tuncay Aşçı, Turgay Aşçı, Oktay Aşçı, Selçuk Ve Muhammed Aşçı, başta sayın bakanım olmak üzere protokolün tüm değerli üyeleri ve Kıymetli Hemşerilerime Katılımlarından dolayı teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

      Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı ise, “Merhum babamız, eğitim öğretime gerçekten çok önem verirdi. Kendisi çok ciddi anlamda, kendi çapında çalışır ve koşuştururdu. Onun adını ve onun isteği ve arzusu doğrultusunda, bu yatırımı yapmış bulunmaktayız. Tabiki biz Aşçı ailesi olarak, gönlümüzden yapmış olduğumuz bu yatırımın inşallah Bafra’ya, ülkemize, Samsun’a, bütün bölgeye, Karadeniz Bölgesine ve hatta burada yetişen öğrencilerin dünya çapındaki otellerden alacakları görevlerle birlikte, ülkemizin elcileri olacakları noktaya doğru gidecek şekilde, başarılara imza atması dileğiyle, sizlerin hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

      ‘Bugün gerçekten bizim mutlu günümüz, gururluyuz, onurluyuz’ diyerek konuşmasına başlayan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra’nın özlem duyduğu ve ortak hedefi olan Kızılırmak Üniversitesinin ilk meşalesi olan Şevket Aşçı Turizm Fakültesine kavuştuğunu söyledi.

        Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Bu onuru ve gururu, bize yaşatan Astaş Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Astaş Holding yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Kaya Aşçı’ya, Aşçı Ailesine, tüm Bafralılar adına sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı arz ediyorum. Bu vesile ile aynı zamanda, ismini vermiş olduğumuz kendisiyle de tanışma şerefine nail olduğum Şevket amcamızı da rahmetle, minnetle anıyorum. Allah mekânını cennet etsin. Böyle işlerde ilk meşale, ilk adım çok önemlidir. Bafra’nın potansiyelleri çok fazla, fakat her şey bir anda olmuyor. İşte ilk meşale yakıldı. İnşallah bundan sonra ikinci fakülte, üçüncü fakülte derken, bu oluşan enerjiye ben inanıyorum ki; büyük bir sinerjiye dönecek ve Bafra’mızda, eğitim hayatında atılan bu adımla, hem Bafra’mız, hem Samsun’umuz, hem ülkemiz aydınlanacaktır” dedi.                         

          YÖK'ün ilçelere fakülte kurulmasına izin vermediği fakat üniversite bünyesinde kurduklarını ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Bu bina OMÜ'nün en iyi ve en güzel binasıdır. Bunda özellikle Kaya Aşçı'nın büyük emeği var. Dünya ölçeğinde insan yetiştiremiyorsanız, kendi çapınızda 'bize yeter' dediğiniz kadar insan yetiştirirseniz bu devleti ve ülkeyi giderek güçsüzleştirir. Çünkü sınırların kalktığı bir dünyada, bir başka ülkede yetişmiş çok daha iyi bir eleman sizin esiriniz olur. Ama siz nitelikli eleman yetiştirirseniz, sizin eleman gider başka ülkelerde onların zenginliğinden pay almanızı sağlar.YÖK aslında ilçelerde fakülte kurulmasına izin vermiyor. Biz de açıktan faydalandık. Hukuk Fakültesi diye izin aldık ama Çarşamba'da kurduk. Turizm Fakültesi diye izin aldık Bafra'da kurduk. Büyükşehir bütün şehir diye olunca böyle bir sorunda ortadan kalkmış oldu" ifadelerini kullandı.

     Bafra'da kurulan Turizm Fakültesi'nin Samsun'a faydalı olacağından emin olduklarını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, şunları söyledi:

     "Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu şey üniversitelerin devletle birlikte hareket etmesi ve ortaya güzel şeyler koymasıdır. Örneğin bugün bu fakülteye verilecek görev, turizmci yetiştirecek ama birinci misyonunu Sayın Bakanım siz de uygun görürseniz, bu fakültemiz Samsun'un turizmin geliştirmek adına bir misyon üstlensin ve turist sayısını arttıralım.  Samsun'un iç turist sayısı 300 bin civarında. Yabancı turistler de 22 bin civarlarındadır. Türkiye  2013 yılında İngiltere'yi turist sayısı itibariyle geçti. Şu anda dünyada Türkiye 6. en fazla yabancı turist çeken ülkedir. 2013 rakamlarına göre, 32 milyon 700 bin civarında turist ve turizmden elde ettiğimiz rakam ise 35 milyar dolardır. Bu yerin yapılması konusunda giden Valimiz Hüseyin Aksoy'un çok katkıları olmuş."

       Bafra'ya kurulan üniversitenin Türkiye'ye aydınlık gelecek getireceğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Bugün burada sadece  Bafra, Samsun, Karadeniz için değil aydınlık yarımlarımız için, güçlü bir geleceğimiz için burada bu güzel eseri kazandıran Aşçı ailesine teşekkür ederim. Yeni Türkiye'nin kurulduğu adımların atıldığı gücümüzün ve özgüvenimizin tecelli ettiği günlerde burada bu eseri kazandırmış olmanın mutluluğu ve gururu içerisinde olan Aşçı ailesine teşekkür ediyorum. Bizler AK Parti  olarak Samsun'a,Bafra'ya Türkiye'ye çok büyük emekler ve eserler kazandırdık. Eğitimi yurdun 4 bir yanında çok büyük yerlere getirdik. Dersler açısından devrim niteliğinde olan kararlar aldık. Fatih projelerinden tutunda çok farklı projelere kadar hamleler yaptık. Üniversitesi olmayan ilimiz yok. Üniversite okumak isteyen kardeşlerimiz artık uzun uzun yollar giderek okumuyorlar" dedi.

     "Ayrımcılığın kökünü kazıyacağız" diyen Bakan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

     "Bundan 2 gün önce Ankara'da yaz kamplarında biz gençlerimize yaz kampları yapıyoruz. Bu kamplara katılan kardeşlerimiz Türkiye'nin çok farklı illerinden bir araya gelerek, deniz ve doğa kamplarında kaynaşıyorlar. Biz bu sene yeni bir çalışma başlattık. Orada sporcularla ve sanatçılarla bu genç kardeşlerimizi buluşturduk. Bu çalışmaların kapanış toplantısını da 2 gün önce Ankara'da yaptık. Şunu gördük ki, kamplara katılan gençlerimizin ve sanatçılarımızın ruhuna kadar işleyen bir birliktelik yakalamışız. O kadar güzel hikayeler dinledik. Şuanda ülkemizin içerisinde geçiyor olduğu çözüm süreci olarak adlandırdığımız milli birlik ve kardeşlik projemizin bu tip adımlar içerisinde gerçekten çok ciddi manada destek alacağını düşünüyoruz. Herkesin bu ülkenin içerisinde her neresinden olursa olsun, neresinden gelirse gelsin, ülkemizin zenginliğini ve kaynaklarını ortak kullanma hakkı vardır. Biz burada ayrımcılığın kökünü gençlerimizi ve çocuklarımızı bir araya getirerek kazıyacağız. Bizim hiçbir zaman kültürümüzde ve anlayışımızda ayrımcılık yoktur. Biz her zaman birlik ve beraberlik içerisinde geleceğe yürüyen milletin temsilcileriyiz. Bundan sonra da bu böyle olmaya da devam edecek."

     Konuşmaların ardından OMÜ Şevket Aşçı Turizm Fakültesi'nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Bakan Kılıç, Vali Şahin ve beraberindekiler fakülteyi gezdiler. Çetinkaya Mahallesi'nde OMÜ'ye bağlı bin dönüm arazinin 20 dönümlük bölümü üzerine kurulan fakülte binası, 4 bin metrekarelik alan üzerine inşa edildi. Fakülte binasının toplam maliyetinin 8 milyon TL olduğu öğrenildi.

     NAMIK AZGIN 

 

 

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 20:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER