BAFRA MÜFTÜSÜ İSMAİL ÇİÇEK,”KUTLU DOĞUM MÜSLÜMANIN AYNASIDIR”

Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek, Kutlu Doğum Haftası ve bir başkasına can verme adına organ bağışı hakkında Büyük Camii de vatandaşla sohbet etti.

BAFRA MÜFTÜSÜ İSMAİL ÇİÇEK,”KUTLU DOĞUM MÜSLÜMANIN AYNASIDIR”

       Kutlu Doğum Haftası ve Organ Bağışı hakkında Büyük Camiinde Cuma namazı öncesi sohbet eden Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, “ Her Kutlu Doğum Haftasının ayrı bir teması vardır. Bu tema aslında bir aynadır. Aynaya bakıp kendi eksiğimizi göreceğiz. Kutlu Doğumun teması da Hazreti Peygamberin bir konuya bakışını ifade eder. Siz o bakışın neresindesiniz? Ne kadarını gerçekleştirmişsiniz? Eksikliklerinizi tamamlar, tamir edersiniz. Bu Kutlu Doğumun teması Hazreti Peygamberle birlikte yaşama ahlakıdır. Birlikte yaşıyoruz ama yaşama ahlakında eksikliklerimiz var. Müslümanlar yan yana beraber götüremiyor bazı şeyleri, Suriye’ye bakıyorsunuz, Irak’a bakıyorsunuz, Yemen’e bakıyorsunuz, dünyanın neresine bakarsanız bakın, üç beş müslüman bir fındıkkabuğunu doldurmayacak mesele nedeniyle, birbirlerini yok etme içerisindeler. Evet, oysaki insan değerlidir. Mümin değerli, mümin olmayan insan değerlidir. Allah insanı meleklerden üstün olarak yaratmış. Melekler ‘Ya Rabbi! Sen yeryüzünde fesat çıkaracak insan mı yaratıyorsun’ diyerek, insanların fesada, belaya Meryem olduklarını da ifade etmişler. Hazreti Peygamber Efendimiz, Kâbe’nin karşısına geçer, Ey Kâbe! Seni canım kadar seviyorum.  Sen çok değerlisin Ey Kâbe! Sen çok değerlisinde, Allah katında bir müminin değeri, bir insanın değeri, senden daha yukarıdadır. Kâbe’yi Allah yaratmadı, Allah yapmadı. Ama insanı bizzat Allah yarattı, Allah meydana getirdi. Kâbe’yi yapan insan, insanı yapan ise, Allah’dır. O yüzden insanın ustası Allah olduğuna göre, insan Allah katında değerlidir. Allah insana ruhundan değer üfledi. Hazreti Peygamberimiz hayatının 53 yılını müşrik bir toplumun içerisinde geçiriyor. Ahlak dışı davranışlara bulaşmadan, kimseye zulüm etmeden tertemiz dürüst, edepli bir hayatı yaşadığını görüyoruz” dedi.

        Müslümanların kardeşçe yaşaması gerektiğini belirten Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, “Sağınızdaki, solunuzdaki kaç mümine güvenebilirsiniz? Ben sağımdaki cemaate sırtımı dayarım ve hayatımın sonuna kadar ona güvenirim diyebileceğiniz kaç dostunuz var? Tam tersini soralım. Sağınızdaki, solunuzdaki size gerçekten güveniyor mu? Müslüman olan adam elinden ve dilinden emin olunan adamdır. Yanınızdaki sizin dilinizden emin mi? İşte bu Kutlu Doğum haftası bize bunu hatırlatıyor. Müslümanlar kardeşçe nasıl yaşarlar? Hazreti Peygamber neyi öğretti? Onu paylaşıyoruz. Peygamberimiz ‘İnsanların sıkıntılarına katlanın, insanların sıkıntılarına katlanmadan kaçanlardan daha değerli’ söyler. Güven duygusunu kaybettik, birbirimize güvenemiyoruz. O zaman bu güveni tazelemek lazım. Bir takım güvenmeyende suç var da bizde hiç mi suç yok? Bu Kutlu Doğum haftasından sonra insanlar kendileri her zaman aynada görecek, bu aynada kendi eksiğini kişi görebilir. Güzel düşünen güzel görür.  Peygamberimiz, ’zannetmeyin, başkası hakkında kötü zanda bulunmayın. Çünkü kötü zan en kötü yalandır’ diyor” diye konuştu

         Organ bağışının candan cana giden bir sadaka olduğunu belirten Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, “Organ bağışı aslında, candan cana giden en büyük sadakadır. Bir candan başka bir cana verilebilecek en büyük bir sadakadır. Allahu Teâlâ insanoğlunu, yüce mübarek, özel yaratmış. Buyuruyor ki; Allah,’ Ademoğlu insanı mükerrer, yüce bir varlık tayin ettik, böyle kıldık’ diyor. Allahu Teâlâ insanın öldürülmesini asla istemiyor. Organ bağışı insanların kendi elleriyle, kendi cümleleriyle, başka bir insanı dirilme anlamına geliyor. Organ bağışı yapılması gereken bir şeydir. Sizin vereceğiniz organla birileri, yaşamına devam edecektir” şeklinde konuştu.

                  NAMIK AZGIN    
     

                 

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2015, 21:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER