BAFRA VE 19 MAYIS İLÇESİNDE FINDIK HASADI BAŞLADI

Samsun Bölgesi'nin altını fındıkta hasat dönemi başladı. Samsun’da binlerce fındık üreticisi bahçelerde fındık toplamaya başladı.

BAFRA VE 19 MAYIS İLÇESİNDE FINDIK HASADI BAŞLADI

         Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, "1 Ağustos itibariyle Karadeniz Bölgesinde, fındıkta hasat dönemi başladı. Ancak canlı bir hasat dönemi olmayacağı ortada, 30 Marttaki don olayından dolayı 300 metrenin üzerindeki alanlarda, fındık üretimi yüzde 100'e varan teşekkülden saymıyorum. Aynı zamanda ciddi manada bir rekolte düşüşü gerçekleşti. Buda birçok kurumların farklı rekolte tahminleri yürütmesine rağmen bizde, Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği olarak, bunun 400 bin ton civarında olabileceğini düşünüyoruz. Bazıları 500 bin ton diyor, bazıları 570 bin ton diyor, biz 30 Mart'tan, 20 Nisan tarih de, kendi çevremizde kendi örgütlerimizle birlikte, iyi bir analiz yaptık. Biz daha önce de 400 bin ton civarında olacağını çevremize anlatmıştık. İklim şartlarından dolayı rekolte konusunda tahminler yaptık. Bu sene mutlaka fındıkta yüksek fiyat beklentisi olacak, tabi buda gerçekleşecek büyük ihtimalle" dedi.    

        "BU SENE MUTLAKA FINDIKTA YÜKSEK FİYAT BEKLENTİSİ OLACAK"                

        Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, 

 Türkiye'de yaşanan kuraklığın tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, fındık üretiminde önemli bir sıkıntı bulunduğunu söyledi.

       Rekolte yükseldiğinde fiyat arz talep dengesinin her zaman değişeceğini belirten Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal,"2014 yılında meyvede ciddi manada hasar oldu. Üretimiz yeterli bilinçlendirilemedi diye düşünüyorum. 2014 yılında tehlikeli zincirler oluştu. Ocak ayında büyün meyveler çiçek açtı. Tarım sigortası konusunda çiftçimizi uyarmaya çalıştık. Bizim Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği olarak yeterli bir bütçemiz ve kaynağımız yok. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar yetişemedi. Bizim çalışma elemanlarımızı gece saat 12.00'lere, 01.00'lere kadar araziler konusunda çalışmalar yaptı. Devletin memurları ise, saat 16'00'dan sonra hiç biri yerinde durmuyor. Tarım artık Üniversitelerde sadece okunarak, bundan sonra yürümesi mümkün değil, tarımda tamamen araziye yönelik bir çalışmanın yapılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

         İklim şartlarının tamamen değiştiğini vurgulayan Gülal, fındık toplayanların günlük yevmiyelerinin 45 ile 50 TL arasında olduğunu belirtti.

          Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanlığı da yapan 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal," Fındık üreticisi bugün itibariyle, hiçbir fındık üreticisinin yüzde 70'inin şuan istenilen noktada geçinmesinin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Bir yüzde 30 alanları olan var. Alanları geniş, ya da desteklenmelerden faydalanan bir kısım var. Biz meyvecilikte ve fındıkta, organik fındığın daha fazla yaygınlaşmasının yanındayız. Organik Tarım çiftçiye daha iyi anlatılmalı, Samsun'da ciddi manada bir geniş alan ortaya koyduk. 19 Mayıs ilçesinde şuan fındık üreticisinin yüzde 70'i organik üretim yapıyor. 12 bin dönüm arazide 19 Mayıs ilçesinde, Atakum, Canik ve Bafra İlçelerindeki üreticilerimizle birlikte, 20 bin dönüm gibi bir alanda da, üretim yapıyoruz.2014 yılında yüzde 80'inin sertifikasını gerçekleştirdik. 19 Mayıs ilçesinde bu sene 400 bin ton civarında organik fındık olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

          NAMIK AZGIN          

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER