BAFRA’DA KANSER SEMİNERİ VERİLDİ

Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Birimi tarafından ‘Kanser’de Erken Teşhis ve Korunma Yöntemleri’ semineri verildi.

BAFRA’DA KANSER SEMİNERİ VERİLDİ

      Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Merkezi çalışmaları kapsamında, Bafra Halk Eğitim Merkezi Usta öğreticilerine ve kursiyerlerine verilen seminerde kanserin tanımı, nedenleri, belirtileri, tanı yöntemleri, tedavisi ve korunma yollarıyla yöntemleri hakkında bilgi verildi.

      Bafra Müftülüğü Konferans salonunda yapılan toplantıya Bafra Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yalçın Ak, Bafra Halk Eğitim Merkezi usta öğreticileri ve kursiyerleri katıldı.
      Dr. Aytaç Akın seminerde, Organ bağışının önemini, İslami açıdan durumunu ve Beyin ölümü ile bitkisel hayatın arasındaki farkları anlattı.
      Aytaç Akın, "İnsanlardan organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını rica ediyorum. Dinen hiçbir günahı yok üstelik Müftülerimiz yapılabilecek en hayırlı iş olduklarını söylüyor. Unutmamalıyız ki herkes ölünce toprak olacak. İnsanların en çok sorduğu soru Beyin ölümü ve bitkisel hayat oluyor. Bitkisel hayatta ki bir insan geri dönebilir ama beyin ölümü gerçekleşmiş bir insan geri dönemez" dedi. 
             "KANSERİN BEŞTE BİRİNE ENFEKSİYONLAR NEDEN OLUR"
      Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Birimi doktorlarından Sema Kara,"Kanser, organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel addır. Kanserin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, iki tip faktöre bağlıdır. Bunlar genel faktörler ve çevresel faktörlerdir. Epstein- Barr virüsü (EBV) Burkitt Lenfoma ve lenfoepitelyoma denen burun ve boğaz bölgesini etkileyen kanserlere yol açıyor. Hepatit B (HBV) ve C (HCV) virüsü karaciğer kanseri yapabiliyor. İnsan papilloma virüsü (HPV) kadınlarda rahim kanserine yol açıyor. Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik veya sertlikler, iyileşmeyen yaralar, büyüme, kanama, renk değişikliği gösteren benler kanserin ön belirtileridir" diye konuştu.

                              "KANSERDE ERKEN TANI ÖNEMLİ"

       Sürekli öksürük, olağandışı kanamalar, uzun süreli ses kısıklığı, tuvalet alışkanlıklarında ani değişiklik ve açıklanamayan kilo kaybının da kanserin ön belirtileri arasında olduğunu belirten Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Birimi doktorlarından Sema Kara,"Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin. Kanserde erken tanı önemlidir. Erken tanı ile halen % 50 olan kür oranları %95'lere yükseltilebilir. 50 yaşından sonra her erkek yılda bir rektal muayene olmalı ve PSA baktırmalıdır. İki yada daha fazla birinci derece yakınında prostat kanseri öyküsü olanlar ve benign prostat hipertrofi olan ve PSA düzeyi 4.0 ng/ml'den yüksek olanlar taramaya daha erken yaşlarda başlamalıdırlar" şeklinde konuştu. 

                                                                            NAMIK AZGIN   

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER