Bafralı İbrahim Usta Kaftan Giydi

Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğince düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Mecidiye Caddesi'nde mehter takımı gösterisiyle başlatılan, Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kurtuluş Yolu'nda "şed kuşanma" töreni ile "kalfa duası" yapıldı.

Bafralı İbrahim Usta Kaftan Giydi

      Samsun Valisi İbrahim Şahin, törende yaptığı konuşmada, ahilik kültürünün Anadolu'da yüzyıllardır devam ettiğini belirterek, " Ahilik bize cömertliği çağrıştırır, Olumsuzluklara karşı durmayı çağrıştırır”dedi.  

     Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler de ahiliğe önem verdiklerini vurgulayarak, ahiliğin sosyal yardımlaşmaya önem veren, bayrağı, devleti mukaddes sayan teşkilat olduğunu vurguladı.

     Güler, “Ahi kardeş, arkadaş, yaren dost, yiğit anlamına gelir. Ahi Evran tarafından kurulan Ahi teşkilatı, günümüzün küçük ve orta ölçekli işletmeleri için temel kaynaklardan biridir. Ahi örgütleri, üretim pazarlama, fiyat tespiti, kalite ve standart, kalite ve standart, tüketici hakları, sosyal güvenlik, işçi işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi konularda bugün Türk ekonomisindeki KOBİ’lere yol gösterici nitelikteki uygulamaları yüz yıllar öncesinden hayata geçirmiştir” dedi.

     Etli Pilav ve Lokma Dağıtılmasının ardından Samsun’un Ahisi seçilen Bafra Madeni Sanatkarlar Odası’na kayıtlı, 1958 yılında çırak olarak başladığı sıcak demir, doğrama işi ile uğraşan İbrahim Arslanmirza’ ya kaftan giydirildi ve plaket verildi. İbrahim Arslanmirza duygularını kelimelerle ifade edilemeyecek kadar zor olduğunu, Ahilik kaftanına layık görülmekten de son derece mutlu olduğunu söyledi. Arslanmirza, “bizim ustalarımıza karşı son derece saygımız hürmetimiz vardı, Bir aile çocuğunu sanat öğrensin diye ustanın yanına çırak olarak verirken, “Ustam Eti senin, Kemiği benim” derdi. Böylece çocuk ustasına daha saygılı ve hürmetkar olduğu için ustası tarafından kendi evladı gibi sever ve ona sanatı öğretirken, toplumdaki davranışları konusunda da eğiterek faydalı birey olarak onu hayata hazırlardı. Şimdi ise yağlı paslı bir iş diyerek anne ve babalar çocuklarını sanat öğrensin diye çıraklığa vermiyorlar. Gençlerimizde öğrenmeden çalışmadan kazanmayı tercih ediyorlar, diye konuştu.  

     Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum,” Samsun Ahisi Seçilen değerli büyüğümüz Ustamız,bir dönem Oda başkanımız ve hala sanatını faal olarak bugünde sürdüren  İbrahim Arslanmirza ustamızın Samsun bölgesinde 71 oda üyesinin içinden seçilmesi bizleri son derece mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.

     Tulum, “Babam beni çırak olarak verirken, “Ustam Eti Senin Kemiği Benim” diyerek teslim edilen çıraklardan biriyim.  Sanat öğrenirken, Usta terbiyesi de alarak dünün çırağı, bu günün ustaları olduk. Bizlerde aynı terbiyle yeni ustalar yetiştirmeye özen gösteriyoruz” dedi.         

     Bafra madeni sanatkarlar yönetim kurulu üyesi Murat Demir, İbrahim Arslanmirza’nın Samsun Ahisi Seçilmesi ve kaftan giymesinin Bafralı sanatkarlar tarafından sevinçle karşılandığını söyledi.

     NAMIK AZGIN 

        

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 20:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER