Bafralı Mucit 'Tarım Robotu' İcat Etti

Bafra ilçesinin Köselli Mahallesinde, çiftçilikle geçimini sağlayan, ilkokul mezunu İbrahim Akın, icat ettiği 'Tarım Robotu' projesi için yatırımcı firma arıyor.

Bafralı Mucit 'Tarım Robotu' İcat Etti

     İbrahim Akın, icat ettiği 'Tarım Robotu' projesi için yatırımcı firma arıyor.
     Akın, 3.5 yılını verdiği bir çalışma sonucu, traktörün arkasına monte edilebilen 'Tarım Robotu' ismini verdiği toprak işleme makinesi icat ettiğini söyledi. 

 - “MAKİNE SAMANI TOPLUYOR, İSTENİLEN NOKTADA SAMAN YAPIYOR”

 Makinenin kapasitesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan girişimci İbrahim Akın,”Bu makinemiz saman makinesi, bir defa makine istenilen incelikte saman yapma özelliğine sahiptir. Çeltik sapını hatta mısır kuru sapını bile saman yapabilme özelliğine sahip bir makinedir. Danesi alındıktan sonra biçerdöverin tarlaya bıraktığı sapı toplayıp, saman yapıyor. Makine samanı topluyor, istenilen noktada saman yapıyor. Tarlada saman yaparken samanın tozunu ve taşını da ayırıyor. Samanı da çuvala koyuyor. Mu makineyi aynı zamanda yem makinesi diye kullanabilme özelliğine sahiptir. Bu makinenin dünya da eşi yok. Bu makinenin çevreye de katkısı var” dedi. 

-“ MAKİNE ÜZERİNDE DENEME YAPTIK, DENEMEMİZ OLUMLU OLDU” 

   Makinenin kullanıcı açısından da çok rahatlılığının var olduğunu belirten İbrahim Akın, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu, icat ettiği makinenin görünümde tırmığa benzetildiğini ifade etti.

Arazide makinenin içine bir taş girdiği zaman kendiliğinden durma özelliğinin de var olduğunu belirten Akın, şöyle dedi:

 "Ancak başta yaylı kültivatör, kazayağı, diskaro ve çapa makinelerin görevini tarım robotunun yapabildiğini, yakıt ve zaman kaybından tasarruf edildiği görüldü. 45-50 beygir ve üzeri traktörler ile kullanılabilen tarım robotu, vatandaşların isteğine göre merdaneli ve tohum ekme üniteli şekilde de taleplerini karşılıyoruz. Benim hedefim tarım robotunu seri üretim yaparak, yurt içi ve yurt dışına pazarlayabilecek güçlü ve cesaretli firma arıyorum." 

İbrahim Akın, tarım robotunun periyodik üretimle, seri üretim arasındaki maliyet farkının yüzde 50'yi bulduğunu, bu makineye her çiftçinin sahip olabilmesi için seri üretimin şart olduğunu sözlerine ekledi.Bafra’lı girişimci işadamı İbrahim Akın yapmış olduğu 3 projesi KOSGEB merkezi tarafından kabul edildi.

-       “ÇELTİĞİN SAMANINDAN MDF ORGANİK SUNTA ÜRETİLEBİLECEK”

Girişimci İbrahim Akın, dünya da ilk olan 3 projesini gazetemize anlatı.

Bu makinenin öncelikle samanı ezerek yumuşattığını ve samanı incelttiğini belirtenBafralı Girişimci İşadamı İbrahim Akın,” Saman makinesi projesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi KOSGEB teknoloji merkezinde onaylanmış olup sunulan proje kapsamında, ARGE çalışması ile sona erdi. Ucu açık olan bir proje olduğundan dolayı üzerinde ARGE çalışması yapılabilir. Biçerdöverin biçmiş olduğu samanı traktörün arkasına takılabilir durumdayken  samanı kendi toplayıp içinde toz, toprak taşını ayırabilen, arazide çalışır vaziyetteyken makinede istenilen özellikte saman yapabilen, hareket halindeyken ise; çuvallayabilen bu makinenin eşi ve benzeri olmayan üzerinde geri dönüşüm sistemi olan, ayrıca enerji, yakıt, zaman tasarrufu sağlayabilen ve işçilik yönünden de tasarruf sağlayan bir makinedir.Hazırlamış olduğum ikinci projemde ise; “Tarım Robotu Projesi” ARGE İnovasyon projesiyle Ondokuz Mayıs ÜniversitesiKOSGEB Teknoloji merkezinde kabul edilip, ARGE çalışmalarına devam etmektedir. Tarım robotu adında anlaşıldığı gibi birden fazla tarım makine ve ekipmanının işini yapabilme özelliğine sahip olup diskaro, külvatör, kazayağı, silindir, karık sapanı, çapan makinesi, gübreleme makinesi gibi makinelerin yaptığı işi her türlü arazi koşullarında çalışma özelliğine sahiptir. Bu proje ile uluslararası patent müracaat yapılmış olup askıdan inmiş durumdadır. 3’üncü ve son proje olarak ise; çeltiğin samanından yapmış olunan araştırmalara göre; MDF’den daha sağlam organik sunta yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu çeltik samanının depolanması kolay olacağı düşük enerji harcama özelliğine sahip olup, milli hâsılaya büyük katkısı olacağı aşinadır” dedi.

-“MAKİNE SAMANIN HACMİNİ KÜÇÜLTÜYOR
      Hazırlamış olduğu 3 projenin sunumunu yapan İbrahim Akın, “Bu projelerimin ayrı bir özelliği vardır. Bu nitelik taşıyan projelerimin sunumunu dinleyen Bafra Kaymakamımız Halis Arslan’a teşekkür ediyorum. Kaymakamımız Halis Arslan birde çalı biçme makinesini hayata geçirmemi istedi. En kısa zamanda çalı biçme makinesini yapacağımı söyledim. Bu proje çalışmalarımız değişik sistemlerde devam edecektir. Hayvan sağlığı açısından makinenin çok büyük faydasının var. Makine’nin yaptığı samanın içinde hiçbir toz, taş kalmıyor. Onun için hayvan sağlığı açısından önemi var” diye konuştu.  
     Traktörün arkasına monte edilebilen 'Tarım Robotu' ismini verdiği toprak işleme makinesine getirene kadar 9’uncu makineyi icat ettiklerini belirten girişimci İbrahim Akın, “Makinemiz sulu ve kuru tarım yapılabilen her türlü tarım arazisinde kullanılabilir. Araziye dağıtılan tohumları, toprakta açığa bırakmıyor. Bütün dişleri sigorta cıvatalı, yani makinemiz çiftçimizin bir nebze nefesidir” şeklinde konuştu.

     NAMIK AZGIN 
  

 

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER