Bengü’de Afat Geleneği Bozulmadı

Bafra’ya bağlı Bengü Mahallesinde, Afat Kurban kesimi yapıldı. Bafra ilçesine bağlı Bengü Mahallesinde, Afat Kurbanı Geleneği ilgi gördü.

Bengü’de Afat Geleneği Bozulmadı

       Bafra İlçesine bağlı Bengü Mahallesi Ambar yanı mevkiinde her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı geleneği bozulmadı.

        Düzenlenen etkinliğe, Bafra İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Köy Muhtarı Hasan Yavuz,  Çevre il ve ilçelerden gelen konuklar ile çok sayıda Bengü halkı katıldı.

        Bengü Mahalle Muhtarı Hasan Yavuz bu geleneğin yüzyıllardır sürdürüldüğünü söyledi.

        Bengü Mahalle Muhtarı Hasan Yavuz,"Geleneksel olarak her yıl yaz ayının gelmesiyle birlikte yapılan Afet Kurban'ının başlangıç tarihi kesin olmamakla birlikte geçmişi çok eskiye dayanan ve her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı geleneğimiz hiç aksatılmadan dededen toruna yapılmaktadır. Bu geleneği bizden sonra gelecek nesillerimizin de sonsuza kadar sürdüreceğine inancımız tamdır" dedi.

           Afat Kurbanı hazırlıkları, bir gün önceden dualar ve tekbirlerle kesilen kurbanlar ertesi günün ilk ışıklarıyla kurulan kazanlarda odun ateşiyle pişirilmeye başlayan etler, öğle vaktine yetiştirilme telaşıyla elbirliği ile sürdürülen çalışmalar,  Köy halkının, Konukların ve çevre imamların katılımıyla, köy camiinde okunan Kur'an-Kerim ve Yasin'i Şeriflerin ardından topluca kılınana öğlen namazının ardından, kazanda pişirilen kavurma ve pirinç pilavı ikramları ardından son bulan törenin ardından, gelecek yılı yapılacak olan törenin heyecanıyla, halk evlerine çekilirken, konuklar ise; geldikleri il ve ilçelerine geri dönüyorlar.    

           NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER