Engelliler Haftası Yürüyüşü Yapıldı

Bafra ilçesinde,10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında, engelliler şenlik yürüyüşü yaptı.

 Engelliler Haftası Yürüyüşü Yapıldı

    Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra'da, Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi, Türkiye Omurilik Derneği Bafra Şubesi, İşitme Engelliler Derneği, Ortopedik Özürlüler Derneği Genel Merkezi, Bafra Zihinsel Yetersiz Çocuklar Yetiştirme ve Koruma Derneği Beyazay Bafra Şubesi, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra Müftüsü Burhan Keleş, Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri, daire müdürleri ve Muhtarlar, Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesinde toplanarak, Gençlik Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

                   YÜRÜYÜŞÜN ARDINDAN ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU 

     Bafra'nın İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi önünde başlayan yürüyüş, Bafra Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan çelenk koyma töreninde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

       Dernek üyeleri ile birlikte Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi Başkanı Murat Ceylan tarafından çelenkler sunuldu.

      Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi Başkanı Murat Ceylan, "Engellilik insanlığın ortak noktasıdır. Bu yüzden engelliler haftası yalnız ülkemizde değil, dünyada 156 ülkede kutlanmaktadır. Toplumun engellilere bakışına dikkat çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak amacıyla, her yıl 10-16 Mayıs arasında engelliler haftası kutlanmaktadır. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önünde hiçbir sorun yoktur. Ülkemizde engellilerle ilgili son yıllarda iyileştirmeler olsa da, bunları sıralayacak olursak, yoksulluk, eğitim, istihtam, aile ve özel yaşam, ulaşım ve fiziksel çevrenin düzenlenmesi engellilerin toplumla bütünleşmesinde merkezi hükümet kadar, yerel yönetimlerinde yükümlülükleri de bulunmaktadır" dedi. 

       Bafra Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Mustafa Erdoğan ise," Dünya Sağlık örgütü tarafından hazırlanan Şubat 2012 verilerine göre, dünyada bulunan toplam engelli sayısı nüfusun yüzde 15'ini bulmuş durumdadır. Bunun sayısal karşılığı yaklaşık 1 milyar engelli demektir. Ülkemizde engelli durumuna baktığımızda ise, 2002 yılında yapılan çalışmalara göre, nüfusun 12,3'ünün engelli bireylerden oluştuğu anlaşılmıştır. Bu oranın rakamsal karşılığı yaklaşık 10 milyon kişiye, tekabül etmektedir. İlimizde 2011 yılında valilik makamının talimatıyla, il sağlık müdürlüğünün koordinasyonunda başlatılan ve halen devam eden proje ile il merkezinde ve 17 ilçede veri kayıdı tabanına kayıt yapılmıştır. Proje ili ilimizde 135 bin 346 engellinin tespiti yapılmıştır. Bafra ilçesinde ise, 17 bin 926 engellinin var olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.  

       Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, bir kişi için bile hayat zorsa ve bir engel varsa rakamın önemi olmadığını söyledi.

       Az engellinin veya çok engellinin her zaman fark etmeyeceğini engellilerin hepsinin önemli olduğunu belirten Bafra ilçe Kaymakamı Ali Katırcı, "Bafra'da yerel yönetimlerimizin hayatı kolaylaştırması açısından, her zaman gereken çalışmaları yapmaktadır. Siz yapacağınız her iyileştirmeden, daha ötesini, daha ilerisi var. Dün akülü araç kullanamayan engellilerimiz bugün akülü araç kullanıyorlar. O akülü araçların bugün daha iyileri çıkıyor. Teknoloji geliştikçe, bu imkânlar artıyor. Önemli olan bu noktada birlikte yapılacak olan çalışmalardır.Bizim Bafra'da 2-3 yıldır yapmaya çalıştığımız Bafra Engelliler Platformu ile bu çalışmaların güç birliği yapmasıdır. Bafra Kaymakamı olarak göreve başladığımızda engelli kardeşlerimize verdiğim sözü yerdiğim Hükümet Konağına engelliler rampası sözünü yerine getirdim" dedi.

         Tören konuşmaların ardından sona erdi.

      Etkinliğe Bafra ilçe Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, 

 Bafra Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Mustafa Erdoğan, Bafra İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, İşadamları, öğretmenler, öğrenciler, muhtarlar ve engelli vatandaşlar katıldı.

      NAMIK AZGIN  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER